Efficiënt bloggen: een beter artikel in minder tijd

Efficiënt bloggen: een beter artikel in minder tijd

Ik denk dat je jouw artikelen in de helft van de tijd kan schrijven. Efficiënt bloggen levert ook nog eens betere artikelen op. Wat helpt: zie je blog als een tube tandpasta…

“Ik presteer niet onder tijdsdruk,” reageren mensen soms als ik ze aanmoedig om niet teveel tijd voor hun blogs te nemen. Zij zijn allergisch voor elke kookwekkermethode. Maar een blog schrijven kost ze een hele dag. En daar zijn ze ook niet blij mee.

Deel op Facebook of twitter:

Door je zakelijke blog als een tube tandpasta te zien, ga je (onbewust!) efficiënter schijven: een betere blog in minder tijd.

Heb je liever meer of minder tijd?

Toen mijn vader met pensioen ging, bleef hij ’s morgens niet langer in bed liggen. Toch zat hij stukken later, gedoucht en aangekleed, aan tafel. Hij kréég meer tijd en nám meer tijd.

Ook bij mensen die werkloos raken, zie je dit gebeuren. Het duurt niet lang voordat je je afvraagt hoe iemand ooit veertig uur per week heeft kunnen werken. Maar zodra ze weer een baan hebben, hebben ze vrij snel hun oude (snelle) ritme terug.

Misschien gebeurt het bij jou ook, in weekenden en in vakantietijd. Je tut misschien wat langer in de badkamer, maar verder heb je geen idee waar al die tijd heen gaat. Het overkomt je gewoon, het gebeurt onbewust.

En het gebeurt op alle vlakken van je leven. Heb je meer geld, dan geef je meer geld uit. Heb je een volle tube tandpasta, dan doe je een flinke dot op de borstel. Maar is de tube bijna leeg, dan kun je toch nog dagen toe: je knijpt tot je vingers pijn doen, en het wordt haast een sport om er op inventieve manieren nog restjes tandpasta uit te halen.

De wet van Parkinson

Behalve dat we zuiniger worden als we minder hebben, worden we ook creatiever. We zoeken oplossingen om toe te kunnen met minder. Dit is de wet van Parkinson. Deze luidt: “Work expands to fill the time available for its completion.

Ik las over deze wet in Profit First, een boek over het bouwen van een financieel gezond bedrijf. Femke Hogema die ondernemers op een laagdrempelige manier helpt om grip te krijgen op hun cijfers, heeft dit boek van Mike Michalowicz naar Nederland gehaald.

De Profit First methode gaat uit van de wet van Parkinson. Het voorbeeld dat Michalowicz steeds gebruikt: we scheppen ons bord vol en eten het braaf helemaal leeg. Is je bord kleiner, dan eten we automatisch minder.

Eten van kleinere borden is een simpele manier om af te vallen. Het toenemen van de bordgrootte in de afgelopen eeuw is een van de veroorzakers van de obesitasgolf.

Je zakelijke blog als tube tandpasta

Kleinere borden, een minder volle tube tandpasta. Waarom zou je efficiënt bloggen als je je blog ziet als een volle tube tandpasta? Je hebt genoeg tandpasta en dat stelt je gerust. Zeker als je iemand bent die niet houdt van tijdsdruk.

Wat gebeurt er als je je zakelijke blog gaat zien als een bijna lege tube? Je hebt minder tijd voor je blog en tóch krijg je ‘m af. Ongemerkt ga je efficiënter schrijven. Je hoeft ook minder te schrappen, want je wijkt minder af van de koers van je blog.

Bijkomend voordeel van efficiënt bloggen: je brengt de lezer automatisch langs een rechte lijn, zonder zijpaadjes in te slaan, van a naar z. En dat zullen lezers alleen maar waarderen. Hoe efficiënter geschreven, hoe beter je blogs over het algemeen zijn!

>> Lees ook: 9 schrijfversnellers voor jou als blogschrijver <<

En ja, je gaat ook creatiever om met je tijd. Zo laat je je minder afleiden omdat je minder tijd hebt. Wat je onder andere kan doen om tijd te besparen:

 • Markeer tijdens het schrijven zinnen die leuk zijn als tweet.
 • Bedenk de kop terwijl je schrijft.
 • Als je even vastzit, ga dan niet naar Facebook en pak je niet je telefoon, maar zoek alvast een afbeelding. Snijd die op maat voor je website en social media.
 • Loop je nog een keer vast, begin dan met de opmaak.
 • Ben je klaar met je blog, schrijf dan direct je nieuwsbrief en social media posts. Dit kost je minder tijd, want je artikel zit nu nog vers in je geheugen.
 • Doordat je even met andere dingen bezig bent geweest, kijk je daarna met een frisse blik naar je blog. Lees ‘m hardop voor om te horen of het klinkt als JIJ.

Hoeveel tijd kost efficiënt bloggen?

Ik voelde die vraag al aankomen… De tijd die ikzelf kwijt ben aan een blog, varieert enorm. Ik ga geen gemiddelde noemen. Bij de ene blog komt meer denkwerk kijken dan bij de andere. Een uitgebreid artikel kost meer tijd dan een lijstje met tips. Ervaring telt ook!

Daarnaast, de ene ondernemer heeft nog altijd profijt van zijn ooit behaalde typediploma, de andere ondernemer tikt niet snel maar is wel handig met systemen als WordPress en zijn planningstool voor social media. Dus het is appels met peren vergelijken.

Voor mij staat vast: ik help mezelf door een soort schaarste (minder tijd) te creëren. Nu ik de wet van Parkinson ken, redeneer ik: ik moet eerst flink wat tandpasta uitsmeren over andere activiteiten. Zodat er, als ik ga schrijven, geen hele of halve dag voor me ligt.

Hoe efficiënt schrijf jij je blogs?

Ook interessant voor je:

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

6 reacties op “Efficiënt bloggen: een beter artikel in minder tijd

 1. Carlijn schreef:

  Wat een fijne blog. Ik vind het soms wel lastig om – als ik even vastloop – niet meteen mijn telefoon te pakken of te gaan Facebooken. Jouw tip om bijvoorbeeld met de opmaak te beginnen op zo’n moment, vind ik toch wel heel handig!

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ha Carlijn, herkenbaar hoor. Die tip komt echt niet uit het niets 🙂

 2. Mascha schreef:

  Hmm.. tot nu toe dacht ik altijd dat het beter was om schrijfwerk (hoog creatief) vooral in de ochtend te doen, maar bij mij duurt het schrijven van blogs ook altijd veel te lang, dus misschien kan ik het toch eens proberen vanaf een uurtje of 2, 3 in de middag…

  Verder lees ik ook wel eens dat je eerst alleen moet schrijven en daarna pas moet editen, omdat het te veel tijd kost als je beide door elkaar doet. Mij leidt het echter altijd af als ik zie dat er ergens een spelfout of rare zinsconstructie staat, dus dan heb ik toch telkens de neiging om tussendoor te gaan editen. Wat is jouw ervaring daarbij?

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ik hak het proces ook vaak in brokjes. Research, schrijven, redigeren. Maar als je voor elk brokje een middag neemt… Dus gebruik ook voor die aparte stukjes minder tandpasta. Als jij het creatiefst bent in de ochtend; prima om met dat ritme mee te gaan. Maar het maakt enorm veel uit of je de hele dag de tijd hebt (en dus neemt!) of dat je ’s middags doodleuk iets anders plant. Tip: een afspraak met iemand anders werkt als tijdsbegrenzer vaak beter dan een zelfopgelegde deadline ? Succes!

 3. Lottie schreef:

  Dit heb ik me nooit gerealiseerd. Het is een geweldige blog, bedankt Jessie! Ik wou dat ik zo kon schrijven.

  1. Jessie van Loon schreef:

   Zo kunnen schrijven? Zo kunnen tandenpoetsen, bedoel je ? Succes, en wat ik al zei: ervaring opdoen scheelt enorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *