Wil je je blogs sneller schrijven? 9 tips…

Wil je je blogs sneller schrijven? 9 tips…

Met de tips uit dit artikel ga je sneller schrijven. Stel, je hebt een uur de tijd. Een uurtje maar?! Echt, dat is genoeg voor een compleet blogartikel in concept.

 

Al eerder schreef ik over de Wet van Parkinson. Hoe het komt dat je meer tijd nodig hebt (voor wat dan ook) als je meer tijd hebt. Van daaruit gaf ik je al tips voor een beter artikel in minder tijd. Want als je minder tijd hebt, ga je – bijna als vanzelf – sneller schrijven.

Meer schrijven in minder tijd is ook een kwestie van… mindset

Mijn tip was inderdaad: zie je blog als een tube tandpasta. Bij een volle tube ga je royaal met de pasta om. Heb je nog maar een klein beetje, dan weet je er voor nog aardig wat poetsbeurten genoeg pasta uit te persen.

In dit artikel geef ik je 9 handige tips om nog sneller je blog op papier te krijgen.

En nee, snel schrijven is niet jezelf er met een jantje-van-leiden van af maken 🙂

En ja, je kan deze tips voor alle soorten teksten toepassen.

#1 Zet jezelf onder (lichte) druk

Ik ben van huis uit journalist en gewend aan deadlines. Eigenlijk kan ik niet zonder ze. Hoe strakker de deadline, hoe productiever ik ben. Vergelijk het met de hoeveelheid losse eindjes die je wegwerkt op de dag voor je vakantie. Waar of niet?

Stel jezelf een deadline én een beloning in het vooruitzicht.

Ik beloof mezelf een lekkere lunch en heb nog een uur voordat de thuiszorg op de stoep staat. Tijd om een blog te gaan snelschrijven.

BELANGRIJK: Krijg je de kriebels van deadlines, noem het dan gewoon timemanagement. Neem de pomodoro-techniek waarbij je werkt in blokken van 25 minuten. Dan werk je in feite van deadline naar deadline.

Pomodoro techniek - van deadline naar deadline

Ik vergeet alles om me heen, en begin te schrijven. Ik voel de druk niet eens, ook al was dat de reden om uit de startblokken te schieten. Op het moment dat de thuiszorg aanbelt, kijk ik hoe ver ik ben. En dan wil ik een goed gevoel krijgen.

1000 woorden in een uur is bijna ‘beneden de maat’.

#2 Schrijf vanuit je hoofd

Nee, dit wordt geen hoofd-hart verhaal. Ik bedoel echt ‘uit je hoofd schrijven’, dus stop even met feiten checken (absoluut noodzakelijk, maar dat doe je later!) of research te doen. Kijk eerst eens hoeveel er al in je hoofd zit.

Op die manier omzeil je ook de valkuil van eerst álle feiten (waarschijnlijk meer dan je uiteindelijk nodig hebt) op papier willen hebben vóórdat je gaat schrijven. Dit is bijna een garantie voor een writersblock

Sneller schrijven: wat heb je al in je hoofd?
Sneller schrijven: wat heb je al in je hoofd?

In de journalistiek gebruiken we hier enkele extra trucs voor.

Creëer optimale schrijfomstandigheden

Natuurlijk zet je je telefoon uit, maar je gaat nog een stap verder.

Zet wifi uit. Dan kan je online niet ‘even snel’ iets checken. Zo snel is dat namelijk niet, want je raakt de draad van je verhaal kwijt. Weet je van jezelf dat je bij elk piepje van je telefoon toch ‘even’ het appje zal bekijken, neem dan strengere maatregelen.

Met bijvoorbeeld een programmaatje als OmmWriter blokkeer je alles op je computer behalve de tekstverwerker. Zo minimaliseer je afleiding.

Bij OmmWriter zit ook een aantal Zen-muziekjes inbegrepen. Ikzelf word kierewiet van die ‘kalmerende geluiden’, maar ik ken heel wat mensen die er echt van in de stemming komen.

Grappig is ook de mogelijkheid om je cursor in een liggend streepje te veranderen. Het knipperende verticale streepje lijkt soms te zeggen STOP MET SCHRIJVEN. Het liggende streepje nodigt juist uit om verder te gaan.

Ook Spotify heeft zogeheten writer’s playlists. Ikzelf schrijf het liefst in stilte. Soms zelfs met oordoppen in, maar in elk geval met de radio uit. En ’s avonds is het stiller op straat, dus dan schrijf ik het liefst. Redigeren doe ik overdag want dan ben ik het scherpst.

Leg je telefoon out of sight én out of reach

Je krijgt meer gedaan als je je niet laat afleiden door je telefoon. Als je telefoon naast je ligt of in je zak zit (ook als-ie uit staat), moet je onbewust moeite doen om niet te kijken of je berichtjes hebt. Stel dat de wereld zonder jou vergaat ?

Jezelf op die manier sterk houden, is óók een vorm van afleiding.

Uit onderzoek voor het boek Peak Performance (aanrader!) ontdekten de schrijvers dat je je beter kan concentreren als je telefoon out of SIGHT, out of TOUCH and out of REACH is. Opbergen dus, op veilige afstand. En dan schrijven aan je volgende blogartikel…

To come… gebruik TK

Loop je vast, zet dan TK neer. Dat staat voor ’to come’, dus: dat komt later. Je zou TC verwachten, maar TC komt in teveel Engelstalige woorden voor. TK veel minder. Schrijf wat je weet, daarna doorzoek je je tekst op TK en doe je aanvullend research.

Je zal verbaasd staan hoe weinig je TK nodig hebt.

[click_to_tweet tweet=”9 tips om sneller je blogs of andere teksten op papier te krijgen. Laat je verrassen, http://bit.ly/sneller-schrijven” quote=”Deel deze snelschrijf techniek op Twitter” theme=””]

#3 Zet ook je interne afleiding uit

Tip #2 ging over externe afleiding. Maar soms ben jij je ergste ‘concentratievijand’. Je zit met je hoofd nog half bij de vorige taak, of je denkt ineens aan je boodschappenlijstje, een appje van je vriendin… Kortom, je bent niet in het NU.

Schrijven is behoorlijk mindful, zou je kunnen zeggen. Tijdens het schrijven denken aan wat is geweest en aan wat nog moet komen, verbreekt de ban.

Jij en je toetsenbord, of jij en je pen, jij en je tekst: meer telt er niet.

Makkelijker gezegd dan gedaan?

Niet als je jezelf traint in braindumps maken. Je zet een timer op 5 minuten en schrijft álles op wat in je opkomt. Meestal komt er meer bovendrijven dan je denkt. Door het op te schrijven, haal je het uit je hoofd. Zo elimineer je de potentiële interne afleiders.

Stop niet na 4 minuten.

Komt er niets meer dat op to-do lijkt, dan mag je aan je blog gaan denken en blijk je ineens vol ideeën te zitten. Je schrijft een minuut lang steekwoorden op voor je artikel. Als je na die minuut de timer hoort gaan, ben je BLIJ dat je uit de startblokken MAG.

#4 Sneller schrijven zonder rode en groene kringeltjes

Zet de spellings- en grammaticacontrole uit. Waarom?

Ben je lekker aan het schrijven, en dan verschijnt er zo’n irritant rood of groen kringeltje onder een woord of zin. De tekstverwerker daagt je uit om direct te gaan redigeren en corrigeren. Je moet nogal koelbloedig zijn om bij een rood kringeltje onder ‘moett’ niet even de backspace toets te gebruiken. Toch is dat af te raden, want je breekt je gedachten af.

Spellingscontrole uitzetten in browser
Autocorrectie leidt ook af: uitzetten dus!

Beter nog: zet de controlefunctie uit. Dat doe je in Office via bestand > opties > controle. Even wat how-to’s voor het uitschakelen van deze functie in je browser.

Spellingscontrole Chrome uitzetten

 • Klik rechtsboven op de drie punten
 • Ga naar Instellingen en scroll naar beneden
 • Kies voor Geavanceerd
 • Open onder Talen: Spellingscontrole
 • Zet het schuifje om bij de taal die je gebruikt

Spellingscontrole Firefox uitzetten

 • Klik op de menuknop en kies Opties
 • Ga in het tabblad Algemeen naar het kopje Taal
 • Haal het vinkje weg bij ‘Mijn spelling controleren tijdens het typen’

Spellingscontrole IE en Edge uitzetten

Internet Explorere en Edge zijn allebei browsers van Microsoft. Je kan de spellingscontrole niet uitschakelen in de browser zelf. Dat moet je doen in Windows:

 • Klik links onderaan je beeldscherm op het vergrootglas
 • Zoek op het woord: Spelfouten
 • Schakel Spelfouten markeren uit

Spellingscontrole Safari

Ook de Safari-instellingen zitten ingebakken in de instellingen van je Mac. Dus je kan de spellingscontrole niet in de browser zelf uitzetten.

 • Open Systeemvoorkeuren en kies Toetsenbord
 • Klik op het tabblad Tekst
 • Haal het vinkje weg bij: Corrigeer spelling automatisch
[click_to_tweet tweet=”9 verrassende tips om sneller te leren schrijven. Met handige tools en tricks, http://bit.ly/sneller-schrijven” quote=”Ben je al iets verrassends tegengekomen? Deel dit dan met je netwerk!” theme=””]

#5 Word een lui(e) typ(geit)

Soms vertellen klanten me hoe zij sneller schrijven. “Dan kopieer ik vanuit een andere blog de tekst voor het aanvragen van mijn e-book.” Of: “Ik heb een handig documentje met van die gegevens die ik niet paraat heb maar wel vaak nodig heb. Zo onthoud ik nooit mijn kvk-nummer, maar met dat documentje heb ik het snel genoeg gevonden.”

Kom op, serieus: gaat dat snel genoeg?

Goed nieuws: wil je sneller schrijven, dan mag je luier worden met typen!

Automatiseer terugkerende stukken tekst. Ook handig voor e-mails, offertes en andere teksten. Het is zoiets als een e-mailhandtekening vooraf instellen, maar dan voor bijvoorbeeld je adres, je IBAN-nummer en andere stukken tekst die je vaker nodig hebt.

Sneller schrijven: creatief met makro's
Sneller schrijven maakt je creatiever!

TextExpander

Ik vind TextExpander ideaal (€3,33 / maand). Je bedenkt een snelcode zoals uurl of aadres (handig te onthouden), en die werkt dan in alle toepassingen.

Je tikt in ‘uurl’ – ik spreek het uit – en dan staat daar meteen de url van deze website. En xvinkje geeft bij mij dit teken ✓ dat je anders via symbolen moet invoegen. Je kan natuurlijk ook wat sms-taal gebruiken: mss – misschien, idd – inderdaad, ws – waarschijnlijk.

Met vrienden kan je prima op die manier communiceren, maar in een zakelijke blog staat het iets te lui. Maar met zulke shortcodes ga je wel stukken sneller schrijven!

Hier vind je een leuk blogartikel over deze manier van sneller schrijven zonder typecursus. Wees creatief, de mogelijkheden zijn eindeloos.

TextExpander houdt ook voor je bij hoeveel toetsaanslagen je uitspaart, en hoeveel uur tikwerk je jezelf bespaart 😉

Gutenberg herbruikbare blokken

In de nieuwe editor van WordPress kan je ook blokken opslaan als herbruikbaar blok. Hieronder zie je hoe je met de 3 puntjes boven een blok de optie ‘Aan herbruikbare blokken toevoegen’ tevoorschijn kan halen.

Gutenberg herbruikbare blokken

Je geeft het blok een naam. Zo heb ik de promotie voor mijn e-book als herbruikbaar blok toegevoegd. Dus ben je gewend om je bio onder je blog te zetten, ga dan niet copy-pasten, tik ook niet alles opnieuw. Gebruik liever zo’n blok.

beste tips zakelijk bloggen

Zoals je ziet hou ik van praktische tips. Mijn e-book ‘Mijn beste 39 tips over zakelijk bloggen’ staat vol met makkelijk toepasbare tips. Een leuke startersgids, en een handige checklist voor als je al langer aan het bloggen bent.

#6 Parkeer je perfectionisme en ga voor een zesje

Sneller schrijven: parkeer je perfectionisme

Een passende 6e tip…

Had je niet verwacht van mij misschien. Maar TIJDENS het schrijven van mijn concept parkeer ik mijn perfectionisme. Het heeft me wel een flinke tijd gekost om dat te leren.

Maar ik besefte steeds meer hoe onzinnig het is om jezelf uit je schrijfflow te halen omdat je nét niet het juiste woord hebt, of omdat je merkt dat je al 3 zinnen achter elkaar hetzelfde werkwoord hebt gebruikt.

Redigeren terwijl je schrijft is de doodsteek voor je tekst. Niet alleen remt corrigeren je af, maar het eindresultaat is een wat stijve tekst waar alle schwung uit is.

Sta jezelf toe om in het creatieproces tevreden te zijn met een zesje voor stijl en afwerking.

Als je klaar bent en alle ideeën op papier staan, dan ga je terug naar het begin. Je zal zien dat de tekst inhoudelijk best goed, vlot loopt en een heldere opbouw heeft.

Stel dat je 1000 woorden in 4 keer schrijft, in 4 uur. Dan zijn die 250 woorden per keer misschien raak, maar ontbreekt het aan vloeiende overgangen tussen de alinea’s.

#7 Sneller schrijven = platte tekst schrijven

Plaatjes komen later, en koppen, citaten en andere opmaak-dingen kunnen ook wel even wachten. Schrijf doorrrrr… Ik citeer Linda Formichelli, want zij formuleert het prachtig:

The more you resist editing yourself as you write, the easier writing will become. The easier writing becomes, the more confident you’ll be. And the more confident you are in your writing, the quicker the process gets.

Ook zo’n moment om TK op te schrijven: je denkt aan een citaat dat je niet woord voor woord kent. In plaats van het idee in je eigen woorden op te schrijven (en later niet tevreden te zijn), zoek je het citaat later op en plak je dat – mét bronvermelding – in de tekst.

Is dat erg? Nee, ik zou het nooit zo geformuleerd kunnen hebben. Linda is een geweldige copywriter en ik voel me niet te goed om dat toe te geven! Iemand ergens credits voor geven heeft nog nooit iemand geschaad.

Je lezers krijgen het beste van het beste voorgeschoteld, en vinden jou weer een graadje sympathieker 😉 (geen garanties!)

#8 Ga flexibel om met je contentkalender

Op mijn contentkalender stond voor deze week een post over ‘Waar zijn de mannen?’ Het valt me namelijk op dat de meeste bloggende ondernemers vrouwen zijn.

Ik opende een Word-document en begon te schrijven. Jeetje, vond ik dat echt ooit een goed blogidee??? Na een halfuur had ik 200 woorden op papier staan, en het leek meer een tirade dan een inspirerend stukje tekst.

Content planning - wees flexibel
Durf van je planning af te wijken!

Wat doe je dan?

Ik had door kunnen worstelen. Stick to the plan, enzo… In plaats daarvan keek ik in mijn contentkalender en zag ‘Tips om sneller een blogpost te schrijven’ (gepland voor volgende maand). Er schoten meteen tal van ideeën door mijn hoofd.

En nu zijn we 55 minuten en 1350 woorden verder.

Misschien komt de blog over mannen en vrouwen ooit nog. Misschien zie ik volgende keer de tekst, en weet ik ineens weer waarom ik over dat onderwerp wilde bloggen. Zie ik het dan nog niet, dan verdwijnt de tekst in de prullenbak.

Word geen slaaf van je contentkalender. Ik denk dat niemand dat hoeft te zijn, tenzij je copywriter bent en een afspraak met een opdrachtgever moet nakomen.

Een contentkalender maken is een goed plan, maar jij houdt de touwtjes in handen.

#9 Toch maar een typgeit worden?

Kan je met je vingers je gedachten niet bijbenen, dan is het tijd om te gaan werken aan je typevaardigheid. Je gaat daar enorm veel plezier aan beleven.

Je kan oefenen terwijl je je marketingteksten schrijft (je hoeft niet op typecursus of zo). Je kan jezelf uitdagen om sneller te leren tikken, meer vingers te gebruiken. Ook op telefoon zijn er apps te installeren die je spelenderwijs uitdagen om sneller te werken.

Oké, misschien wordt je tekst iets slordiger. Nou en? Zie #6.

Kunnen je vingers je gedachten niet bijhouden
Kunnen je vingers je gedachten niet bijhouden?

Je kan meer in flow schrijven en blijven. Dat voordeel weegt ruimschoots op tegen de extra tijd die de spellingscontrole misschien kost.

Overweeg spraakherkenning… serieus!

Met Dragon spraakherkenningssoftware kan je zelfs spraakopnames die je bijvoorbeeld in de auto maakt, thuis laten uitschrijven, al is de ‘live’ herkenning beter.

Voor het op papier zetten van je ideeënstroom is spraakherkenning meestal sneller dan typen. Bekijk de mini-demo hieronder waar in ik deze alinea dicteer, en dus geen showtje opvoer van e-mail ophalen en surfen op internet. Kan allemaal spraakgestuurd, maar als je gewoon handfunctie heb, dan zou ik beginnen met dicteren en meer niet.

https://vimeo.com/312362623

Kijk eens op de website van Janneke den Draak. Janneke weet alles over de software en heeft een online spraakacademie waar je kan leren het meeste uit de software te halen.

Volgens mij heb ik 1 herkenningsfout langs zien komen (type in plaats van typen). En ja, de zinnen zijn hier en daar te lang, maar dat pas ik later aan.

Oh nee, dat kan nu al. Want mijn concept staat op papier!

Bonustip: Maak van ‘sneller schrijven’ een spelletje

 • Daag jezelf uit om 150 woorden te tikken voordat de klok slaat.
 • Doe een wedstrijdje met de magnetron. Blijf niet bij de magnetron wachten, maar schrijf bijvoorbeeld een bonustip bij je blog 🙂

Iets nieuws leren is leuker als je het leuk maakt.

Je zal verbaasd zijn over wat je in x minuten of in een uur kan doen. Ik denk dat dit je zo goed zal bevallen dat sneller schrijven snel jouw nieuwe ‘gewone schrijfproces’ wordt.

En ja, natuurlijk speelt ervaring een niet te onderschatten rol. Schrijfmeters maken is dan ook de beste oefening. Merk dat het schrijven je steeds vlotter af gaat. Je hoeft geen ‘geboren schrijver’ te zijn; schrijven is een vaardigheid waar je jezelf in kan oefenen!

Welke schrijfversnellers pas jij al toe en welke ga je uitproberen? Deel met ons jouw tips om meer te schrijven in minder tijd.


Ook interessant voor je:

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

18 reacties op “Wil je je blogs sneller schrijven? 9 tips…

 1. Beau schreef:

  Hele toffe, tips super handig!

  1. Jessie schreef:

   Bedankt Beau, leuk om te horen!

 2. Janet schreef:

  Nooit geweten dat je blokken kon opslaan, handig wel. Zo hoef ik niet alles te kopiëren en te plakken. Oh en ik moet ook echt mijn telefoon eens uitzetten, laat me zo snel afleiden.

  1. Jessie schreef:

   Ja, blokken opslaan is wel echt een mooie optie van Gutenberg. Succes met het schrijven van je blogs zónder telefoon 🙂

 3. Jeannet schreef:

  Eindelijk weer een zinvolle blog gevonden, gelukkig, ze bestaan nog. Dank voor je tips, ik ga ze ter harte nemen. Ik schrijf eigenlijk pas sinds 4 maanden, dus kan mezelf nog amper een schrijver noemen. Het gaat me wel goed af, vind ik. En ik kan ook prima typen, dus mijn tikfouten zijn zeer beperkt. Scheelt een slok op een borrel. Ik ga je volgen! Gr. Jeannet

  1. Jessie schreef:

   Hai Jeannet, iedereen die schrijft is een schrijver, hoe lang of kort hij/zij ook nog maar bezig is 🙂 Fijn dat je snel kan tikken, dan kunnen je vingers je gedachten volgen. Sneller schrijven zit ‘m voor jou dus in de andere tips. Succes!

 4. Yousra Yasmine schreef:

  Wat een onwijs handige tips, sommige dingen wist ik nog helemaal niet! Ik ga deze tips zeker gebruiken bij het verbeteren/schrijven van mijn blog! Dankjewel voor het delen!

  1. Jessie schreef:

   Graag gedaan Yousra. Succes met je blogs!

 5. Dhini schreef:

  Handig artikel! Gelukkig heb ik ooit typecursus gedaan met oude type apparaat. Anders dan nu zachte keyboard.

  1. Jessie schreef:

   Hai Dhini, typevaardigheid is onbetaalbaar. Zou wat mij betreft onderdeel mogen worden van het losprogramma op school. Je gedachten niet kunnen ‘vangen’ omdat je niet snel genoeg kan typen, lijkt me enorm frustrerend.

 6. Sanne schreef:

  Heel interessant artikel dit! Sla ‘m even op om nog eens goed te lezen, want hier kan ik zeker nog wat van leren. Snelheid hierin is niet mijn sterkste punt.

  1. Jessie schreef:

   Leuk om te horen dat je hier wat aan gaat hebben! Succes met je blogs, groeten Jessie

 7. Nicole Orriëns schreef:

  Toen ik begon met lezen leek ‘snel schrijven’ me niet zo’n goed streven, maar na het lezen van de post snap ik wat je bedoelt. Zeker de tip om soms gewoon even alles los te laten, zoals spelling en feiten en gewoon maar te schrijven. Dan kun je daarna wel controleren.

  1. Jessie schreef:

   Ha, ik heb je eerst op het verkeerde been gezet. Leuk 🙂

 8. Henk schreef:

  ik gebruik op mijn telefoon een kladfunctie. Als ik dan een los idee heb voor een blog, tik ik die ideeen daar neer, en later werk ik ze dan uit. Zo voorkom ik dat allerlei goede ideeën die ik had, later als ik aan mijn blog ga schrijven vergeet.

  1. Jessie schreef:

   Inderdaad, ook belangrijk om goede ideeën meteen op te schrijven. Dan kom je nooit zonder inspiratie voor het scherm te zitten!

 9. Jouvence.nl schreef:

  Ik ben vooral erg blij met mijn typcursus die ik ooit in mijn basisschool periode heb gedaan, hierdoor kan ik heel snel blind typen (mijn vriend zegt wel eens ‘laat je het toetsenbord heel?’). Als ik een idee in mijn hoofd heb typ ik gewoon een eind heen wat er in me opkomt, dit sla ik dan op in concept om het later nog te ‘verfijnen’.

  1. Jessie schreef:

   Top! En dan help zo’n typecursus natuurlijk enorm als je met je handen je gedachten wilt bijhouden. Daar heb je de rest van je leven plezier van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koekje erbij? Deze website heeft cookies nodig om te kunnen draaien. Klik op OK of op NEE. Maak je geen keuze en blijf je op deze site, dan ga je automatisch akkoord met de cookies. Je kan op de privacy-pagina je toestemming altijd aanpassen.

Cookie settings

Vink aan welke cookies je toestaat op deze website.

FunctioneelFunctionele cookies zorgen ervoor dat de website correct kan draaien op alle apparaten.

AnalytischMet analytische cookies kunnen we de website optimaliseren, zoals op gebied van gebruiksvriendelijkheid.

Social mediaMet sociale media cookies kunnen we je gepersonaliseerde content laten zien op social media.

OverigeDit gaat om 3rd party cookies die niet vallen onder social media cookies of advertentie cookies.