Google is m’n beste vriendin (geen SEO-blog)

Google is m’n beste vriendin (geen SEO-blog)

Wat er ook gebeurt online en offline, Google is er als de kippen bij (geen haan te bekennen). Ze is zo waardevol omdat ze zo nieuwsgierig is. Hm, als vrouw herken ik me daar wel in…

Hoe vaak gebruik ik Google? Zeker meer dan 50x per dag (ik overdrijf niet). En dat is heel wat vaker dan dat ik met mijn beste menselijke vriendin app 😉

Met z’n allen geven we Google ruim 40.000 zoekopdrachten per seconde.

Voor mij is Google wat vroeger voor mensen de encyclopedie was. Natuurlijk kan je met Wikipedia bronnen checken, maar Google kijkt veel verder.

Bronnen checken maakt je betrouwbaar

Veel blogs praten elkaar na. Pak 5 blogs in hetzelfde vakgebied en er staat vrijwel hetzelfde in. En zo komen ook fabeltjes de wereld in. Neem zonder de bron te checken nooit zomaar iets over van andere websites of blogs.

In een gesprek kan ik wegkomen met: “Op mobiel gebruikt bijna iedereen Google als zoekmachine, en ook op desktop is Google de meest gebruikte zoekmachine.” Ik heb bij zulke beweringen nog nooit iemand horen vragen: “Waar heb je die informatie vandaan?”

In bijvoorbeeld een blog ligt het anders. Dan willen mensen weten of je je huiswerk hebt gedaan. In dit geval kan ik zeggen: “Op dit moment gebruikt 89,9% van desktop-gebruikers in Nederland Google als zoekmachine (bron: Statcounter, oktober 2020). Op mobiele telefoons ligt dat marktaandeel nog hoger, op 98%.”

Zie je het linkje? Yep, ik zorg ervoor dat je mijn feiten zelf kan checken! Mopper ook niet op mensen die jou niet zomaar geloven. Op internet doen zoveel fabels de ronde; daar kan een mens aardig sceptisch van worden (en factcheckers verdienen er hun boterham mee).

Doe je zoekwerk goed en vermeld je bronnen. Zo kom je als ondernemer betrouwbaar en transparant over en vergroot je je expertstatus.

En natuurlijk schrijf je soms ook blogposts die recht uit je hart komen, waar geen research voor nodig is. Maar hier gaat het om over informatieve blogs die gewoon moeten kloppen.

Met je research vergroot je je vakkennis

Als journalist ben ik er aan gewend aan feiten en bronnen checken. Soms zelfs meerdere keren (journalistieke wet: één bron is geen bron!).

Als je niet zo handig bent om in Google zoekopdrachten zo smal mogelijk te maken, kan het even duren voordat je de gezochte informatie vindt. Maar moeilijk is het niet, en oefening baart kunst. Tip: gebruik longtail zoekwoorden.

De online encyclopedie of bibliotheekIs research doen niet mega-vervelend en saai? Juist niet!

Hoe het bij mij werkt. Ik ga op zoek, duik in de informatie die ik tegenkom en lees nog even wat andere artikelen door. Ehh, mijn valkuil is wel: ik ben dan zo weer een halfuur verder?!

Met bronnen checken vergroot je ongemerkt je vakkennis. Dus hoezo is bloggen alleen maar marketing? Ga op onderzoek uit! Je blogs worden beter en betrouwbaarder, jij leert weer wat bij, én je hebt in een gesprek voortaan meer parate kennis… win-win-win!

En als je grappige feitjes tegenkomt tijdens het zoeken, deel ook die dan met je lezers; iets waar ze écht van opkijken. Want wie wil er nu 5 dezelfde blogs lezen? Dat gaat vervelen. Maak van uniek zijn je unique selling point.

Hoe vermeld je een bron?

Academici sommen onder een artikel hun bronnen op. Soms zie je dat op internet ook, maar help, daar kijkt niemand naar! En dat maakt deze manier van bronvermelding online – in blogs zoals jij en ik die schrijven – compleet waardeloos.

Stel je voor dat ik de link naar het marktaandeel van Google zo zou vermelden:

Statcounter. (2020, oktober). Mobile Search Engine Market Share Netherlands, Oct 2019 – Oct 2020. Geraadpleegd op 1 november 2020 van https://gs.statcounter.com/search-engine-market-share/mobile/netherlands

Pfff… maak er gewoon een tekstlink van. Weet je niet hoe je een link achter je tekst zet, check dan hier mijn stappenplan om een tekstlink aan te maken.

Bronnen checken maakt bloggen zo leuk!

Bloggen kost tijd. Bronnen checken kost weer extra tijd, dus ik snap wel dat veel bloggers hiervan af zien. Maar als jij gezien wordt als een betrouwbare bron (yep, je wordt zelf een bron!) doet dat je imago veel goed.

Wat écht helpt, is: ga bloggen zien als méér dan alleen een marketingtool. Je research en de artikelen die je schrijft zijn een investering in je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Natuurlijk is het ook altijd goed om te weten wat er online de ronde doet over jouw vak. Dat kan door het instellen van Google Alerts, maar óók door zelf op onderzoek te gaan. Dit maakt je een betere expert, een betere ondernemer en natuurlijk een betere blogger.

Wat heb ik van deze blog geleerd?

  1. De cijfers over het marktaandeel Google in Q3 2018 zijn op 5 november bekend geworden. Mijn info had amper actueler kunnen zijn (het is nu 6-nov).
  2. Toen ik de academische manier van bronvermelding opzocht (ik dacht dat dat altijd een hoop werk was voor studenten), kwam ik de APA-generator van Scribbr tegen. Goh, die maakt het leven van studenten een stuk makkelijker!

De cijfers over Google gebruik ik vaak als ik het met mijn klanten over SEO heb. Handig om weer de meeste actuele informatie te hebben. En zo vergroot ik bij elke blog mijn kennis. Toegegeven, ik sla niet alles op. Dus… dan raadpleeg ik mijn beste vriendin maar weer eens!

Merk jij ook dat je je vakkennis vergroot door te bloggen?

Ook interessant voor je:

Laatste update: november 2020

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

25 reacties op “Google is m’n beste vriendin (geen SEO-blog)

  1. Wouter Weber schreef:

    Goede blog en respect weer Jessie. Gelukkig zijn niet alle bloggers papegaaien en doen gedegen onderzoek.

    1. Jessie schreef:

      Klopt. Maar soms neem je bijna automatisch iets aan, ‘omdat je het hebt gelezen’. Dus ook niet-papagaaien kunnen in die valkuil stappen.

  2. Neeltje schreef:

    De APA-generator is zo handig! Die gebruikte ik op school altijd.

    1. Jessie schreef:

      In de tijd vóór die generator redigeerde ik scripties. En dan moesten ook die literatuurverwijzingen gecontroleerd worden op APA-eisen. Dra-ma!!

  3. Manuela schreef:

    Zeker weten! Door op onderzoek uit te gaan voor een artikel, duik je er net even wat dieper op in dan wanneer je dat niet zou doen. Althans dat is mijn ervaring.

    1. Jessie schreef:

      Helemaal met je eens. Je duikt dieper; mooi verwoord ook!

  4. Eline Bons schreef:

    Wat een ontzettend leerzaam artikel, bedankt voor de tips! Hier kan ik met mijn blog zeker wat mee 🙂

    1. Jessie schreef:

      Leuk om te horen Eline!

  5. ingrid schreef:

    Wat een leuke en interessante blog, ik krijg weer spontaan wat ideeën om met mijn eigen blog en kennis te doen. Dank je!

    1. Jessie schreef:

      Hoe meer ideeën hoe beter. Grappig hoe die ideeënstroom soms getriggerd kan worden!

  6. Jouvence schreef:

    Google is je beste vriend! Voor echt een heleboel dingen raadpleeg ik Google; als ik met vragen zit of vage klachten heb, lekker zelf dokteren op Google.

    1. Jessie schreef:

      Haha, dat doe ik nou weer net niet. Want dan is een vlekje hier of daar gelijk een kans op een enge ziekte.

  7. Roelinde Brons schreef:

    Goed pleidooi Jessie. Google zou Google niet zijn als ze de teller niet hebben die je graag wilt om je zoekopdrachten bij te houden. Alles wordt immers bijgehouden 😉 Bekijk maar eens op https://myactivity.google.com/myactivity

    1. Jessie schreef:

      Dat is inderdaad een mooie bron erbij 🙂 Bij mij staat alles op ‘paused’ dus ik weet niet of je exact kan zien hoeveel keer je Google gebruikt, maar het zou zo maar kunnen. Dankjewel Roelinde!

  8. The Lemon Kitchen schreef:

    Leuk en interessant artikel, bedankt weer!

  9. Mario schreef:

    Goed stukje! Lees ook veel blogs van andere mensen. Vooral om inspiratie op te doen voor mijn eigen site. Het klopt zeker dat veel blogs hetzelfde doen. Op zoek naar usp is waardevolle tip om onderscheidend te zijn ?

    1. Jessie schreef:

      Ha Mario, leuk om te horen. Als ik jouw blogs zo lees, zit het met jouw usp wel goed!

  10. Inge schreef:

    Ik gebruik vaak ook Google om even na te gaan of wat ik schrijf klopt. Of om even een extra check te doen of ik het goed heb omschreven. Voor mijn studie gebruik ik wel echte wetenschappelijke databanken, en juist weer geen Google omdat je op Google dus de wetenschappelijke artikelen niet snel vindt.

    1. Jessie schreef:

      Daar heb je gelijk in. Dan heb je idd toegang tot die databanken nodig. Maar voor een snelle check van ‘redelijk doorsnee feiten’ voldoet Google prima.

  11. Felice Veenman schreef:

    Een goed pleidooi, zeer zeker moet je je bronnen controleren ! Maar soms overvalt mij de sombere gedachten dat er mensen zijn , die geen willen horen…

    1. Jessie schreef:

      Tja, ik heb ook niet de illusie dat een verstokte niet-checker na het lezen van dit artikel z’n gedrag zal veranderen… 🙂

  12. Nicole Orriëns schreef:

    Ja, absoluut! En als je zelf goede dingen schrijft wordt Google ook op die manier een goede vriend!

    1. Jessie schreef:

      Mooi inzicht: wij maken met z’n allen Google slimmer en betrouwbaarder. En dus een betere vriendin (ik blijf haar vrouwelijk vinden)!

  13. Balou schreef:

    50x per dag?! Wowie, dat haal ik niet hoor hihi.

    1. Jessie schreef:

      Google zou eigenlijk een ingebouwd tellertje moeten hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *