Hoe maak je een tekstlink?

Een tekstlink is een aanklikbaar woord. De link brengt je naar een andere pagina van de website (interne link) of naar een andere website (externe link). Je kan in principe naar elke pagina op het internet linken. Ik laat je zien hoe je in 5 stappen een tekstlink maakt.

Waarom zijn tekstlinks handig?

“Alles is al geschreven”, klagen ondernemers vaak. Onzin om dan maar niet met bloggen te beginnen, maar er schuilt wel een kern van waarheid in. En dat is juist superhandig: zo hoef JIJ niet alles uit te leggen en kan jij veel efficiënter bloggen.

Zeker als je blogt, komt er steeds meer informatie op je website te staan. Met interne tekstlinks kunnen mensen makkelijk doorklikken naar andere relevante pagina’s. Ze blijven langer op je website, lezen meerdere artikelen en gaan je sneller als expert zien.

Tekstlinks zijn daarmee een driedubbele win:

  1. je helpt de bezoeker interessante informatie te vinden;
  2. de expertstatus van jou als ondernemer groeit;
  3. hoe lang mensen op je website blijven, laat Google meewegen in de ranking.

Waar kan je naar linken?

  • Bijna alle termen die maar kan bedenken, zijn op Wikipedia te vinden;
  • Als je de actualiteit als kapstok gebruikt, link je naar kranten of nieuwsitems;
  • Uitleggen hoe iets moet kan je vaak ondersteunen met een relevant youtube filmpje.

Soms aarzelen ondernemers: waarom zou ik naar anderen linken? Dan ben ik die bezoeker kwijt. En als ze het idee hebben dat ze naar een concurrent ‘moeten’ linken, bevriezen ze. Waarom? Angst voor concurrentie is alleen nodig als jij en wat jij biedt niet authentiek is.

Jouw achterban vindt JOU leuk, en dat verandert niet als jij eerlijk zegt dat op een andere site een goed artikel staat over… Het is vrij menselijk om niet alles zelf in huis te hebben!

De opmaak van een tekstlink

Als je in WordPress een thema kiest, heb je allerlei instellingen die je zelf kan wijzigen. Meestal kan je ook de kleur van je tekstlinks bepalen. Let op: zo’n thema-instelling geldt voor de hele website. Dus ga niet per link de kleur instellen. Kies voor een tekstlink liefst een kleur uit jouw huisstijl. Dan vallen links voldoende op maar blijft het beeld rustig.

Een tekstlink maken in 5 stappen

Een tekstlink is een woord of een stukje tekst met daarachter een hyperlink. Ook achter afbeeldingen kan je een hyperlink plakken. Hoe je dat aanpakt, leg ik in een ander artikel uit.

Goed, ik wil hierboven linken naar Wikipedia. Allereerst moet je natuurlijk het adres (de hyperlink) weten van de pagina waarnaar je wilt verwijzen. Kopieer de url uit de adresbalk.

  1. Selecteer de tekst waarvan je een link wilt maken.
  2. Klik op het link-icoontje; er verschijnt een pop-up.
  3. Klik op het tandwieltje.
  4. Kies of je de link in een nieuw venster wilt openen.
  5. Externe link? Vul de url in en klik op ‘link toevoegen’. Interne link? Gebruik de zoekbalk bij ‘of link naar bestaande inhoud’. Als je de pagina of het blogartikel gevonden hebt, klik je het aan, en dan vult WordPress de juiste url voor je in. Klik op ‘link toevoegen’.

tekstlink maken in WordPress

NB: Dit stappenplan betreft een tekstlink invoegen in WordPress. Op andere platformen werkt het invoegen van tekstlink vrijwel identiek.

Een tekstlink openen in een nieuw tabblad?

De keuze is aan jou; regels hiervoor zijn er niet. Ikzelf open externe links altijd in een nieuw tabblad. Ik verwijs de bezoeker dan naar een internetpagina buiten mijn eigen website, dus de kans bestaat dat ik de bezoeker kwijtraak.

Zoals ik het zie: opent de tekstlink in hetzelfde tabblad, dan ben je de bezoeker zeker kwijt, tenzij de bezoeker zelf teruggaat naar jouw website. In de praktijk denken veel mensen daar niet aan. Ze hebben gevonden wat ze zochten of raken afgeleid. Open je een link in een nieuw tabblad, dan komt de bezoeker automatisch terug bij jou als hij dat tabblad sluit.

Bij interne links vink ik het vakje ‘open link in een nieuw tabblad’ niet aan. Want als iemand dan een paar keer doorklikt, heeft hij uiteindelijk mijn website meerdere keren openstaan. Dan moet hij elke tabblad opnieuw wegklikken en dat leidt alleen maar tot ergernis.

En dat is nou net niet waar een tekstlink voor bedoeld is 😉

Bedenk: linken doe je niet voor jezelf maar voor de lezer. Dus vraag je altijd af wat de lezer nodig heeft.

 

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.