Wat is een interne link en hoe maak je een interne link in WordPress?

Een interne link verwijst naar een andere pagina op dezelfde website. Elke website maakt er gebruik van. Een menubalk bestaat bijvoorbeeld voor het grootste gedeelte uit interne links. Ook tekstlinks op pagina’s en in (blog)artikelen of links achter afbeeldingen kunnen je naar een andere pagina op dezelfde website brengen.

Als je interne linkbuilding goed toepast, maak je van je website beetje bij beetje een soort spinnenweb. De interne links zijn de draden die de pagina’s met elkaar verbinden. Dit is zowel voor bezoekers als voor de zoekrobot prettig.

  • Jij kan als ondernemer voor de bezoeker een soort route uitzetten door je website.
  • De zoekrobot ziet de structuur van het spinnenweb en concludeert: dit is niet zomaar een aantal willekeurige webpagina’s bij elkaar maar een samenhangend geheel. Google laat goed gebruik van interne links meewegen in de ranking van je website.

Gebruik relevante ankerteksten

Vaak zie je op website dat de aanklikbare tekst van een interne link iets is als ‘klik hier’ of ‘lees meer’. Deze tekst kan vrijwel overal over gaan, en daarmee zijn het geen sterke interne links. Kies liever relevante tekst voor wat we de ankertekst noemen.

Heel simpel gezegd: de ankertekst is de tekst waar mensen op klikken.

Wel of geen plugin gebruiken voor interne links?

Ja, ze bestaan: plugins die automatisch van bepaalde woorden interne links maken. Als je een hele uitgebreide website hebt en je weet niet meer wat er allemaal op staat, dan kunnen de suggesties van zo’n plugin handig zijn.

Het risico bestaat dat het too much wordt voor zowel lezer als zoekmachine. Stel je voor dat de plugin elke keer als ik het over de zoekmachine heb, een link invoegt naar een kennisbankartikel (ik moet ‘m nog schrijven) waarin ik uitleg hoe de zoekmachine werkt?

Je kan natuurlijk een tijdje zo’n plugin uitproberen en kijken hoe het uitpakt.

Beste plugins voor interne linkbuilding

De beste plugins op het gebied van interne linkbuilding zijn volgens Themefuse:

 

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.