De drieslag: de kracht van 3

De drieslag: de kracht van 3

Geloof, hoop, liefde. Steen, papier, schaar. Vrijheid, gelijkheid, broederschap. 3 werkt altijd. Lees hier hoe jij de drieslag kan inzetten in je teksten.

Bloed. Zweet. Tranen.
Boter. Kaas. Eieren.
Hiep. Hiep. Hoera.

Een drieslag bekt lekker. Het is, zoals we dat noemen, een stijlfiguur en is een opsomming van 3 woorden, zinsdelen of zinnen.

De oude Grieken en Romeinen hielden ervan. En zo meteen laat ik je een voorbeeld zien van Sigrid Kaag vandaag.

Een drieslag onthoud je makkelijk

Een drieslag maakt dat je stevig overkomt. Je onthoudt zelf ook makkelijker wat je wilt zeggen, dus je hebt minder kans op haperingen en ehh’s. En wat het tot een win-win maakt, is dat de lezer of luisteraar het óók sneller onthoudt.

Dus stel, je wilt vertellen over je aanbod, en je wilt duidelijk maken wat het resultaat is van jouw aanpak. Kijk dan of je 3 resultaten kan benoemen.

Meestal zit er ook een opbouw in de opsomming. Het krachtigste element komt aan het eind. Zo zei Obama in 2004 over de jacht op terroristen: “Deze vijanden moeten worden opgespoord, ze moeten worden opgejaagd en ze moeten worden verslagen.” En natuurlijk ging het hem om dat laatste.

Denk ook aan veni, vidi, vici: ik kwam, zag en overwon. Vici is de ‘uitsmijter’ 😉

Voorbeeld: als ik vertel wat mijn nieuwe programma ‘Denken op Papier’ de deelnemers brengt, kan ik zeggen: Je leert onder andere je eigen geluid te ontdekken, in te zetten en te omarmen.

Weet je dat ‘bloed, zweet en tranen’ afgeleid is van een uitspraak van Churchill? Alleen zei hij: “’I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat.” Ook in het Engels viel ‘toil’ al snel buiten de boot.

Liever 3 dan 4

Toen ik voor het eerst met ondernemers aan de slag ging met de vraag ‘hoe stel je jezelf kort en krachtig voor?’ zei ik dat het om 4 elementen ging: wie ben je, voor wie ben je er, wat doe je, en wat is het resultaat.

Wat ik opmerkelijk vond, was dat dat 2e element wegviel in een zwart gat. Bijna iedereen vergat om z’n doelgroep te benoemen 🤔

Tegenwoordig heb ik het nog maar over 3 elementen. Ik zeg dat het vanzelf spreekt dat ze eerst hun naam noemen, en dan kom ik met: benoem je doelgroep, wat je doet en wat het resultaat is. En wow, iedereen onthoudt het.

Met Ruby Brands, een deelnemer aan Denken op Papier, had ik het in de 1-op-1 kick-off sessie over haar manier van voorstellen. En toen Ruby 4 resultaten van haar aanpak benoemde, hebben we gekeken of ze er geen drieslag van kon maken. De dag erna appte ze me haar nieuwe Insta-profiel. Let op de 3 elementen waarmee ze zich voorstelt, de drieslag mét de opbouw naar een climax 💪

Drieslag in Ruby Brands' Insta-profiel
De drieslag in Ruby’s Instagram profiel

Sinds ik op de drieslag ben gaan letten, hoor en zie ik ‘m overal. Vandaag kwam ik dit pareltje tegen.

Een drieslag pareltje

Vandaag propte Sigrid Kaag, lijsttrekker van D66, in een korte speech van nog geen minuut 3 drieslagen. Dat is geen toeval: deze tekst is woord voor woord uitgeschreven (copywriting!) en ingestudeerd, hoe ervaren Kaag natuurlijk ook is.

 1. Ik wil jullie allemaal bedanken. Voor jullie woorden, jullie kracht en jullie houding.
 2. En wat we allemaal hebben gezien: dat woorden ertoe doen. Waarden doen ertoe en WIJ doen ertoe voor iedereen in Nederland.
 3. We willen verbinden. We willen vernieuwen, en we willen verduurzamen.
Pin nu, lees later

👉 Welke drieslag schiet jou direct te binnen? Zet ‘m in de comments!

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

18 reacties op “De drieslag: de kracht van 3

 1. Lindaschrijfthetop schreef:

  Leuke info om te lezen. Nu je het zo opschrijft herken ik het in meerdere situaties.

 2. Manon schreef:

  Nu je het zegt, in speeches horen we altijd 3 dingen. En in Instagram bio’s ook altijd 3. De kracht van 3, leuk!

  1. Jessie schreef:

   Leuk dat je ‘m herkent!

 3. Melanie Hoogvliet schreef:

  Wat een fijne inspirerende blog. Ik had hier eigenlijk nooit zo over nagedacht

 4. Cynthia schreef:

  Inspirerende blog weer. De drieslag ken ik wel van een boek over columns schrijven die ik ooit gelezen heb. Ik probeer er op te letten, masr het lukt niet altijd. Goede reminder. En inspirerend om het ook op Instagram te gebruiken!

  1. Jessie schreef:

   Ja, juist bij korte posts in Insta wil je met weinig woorden veel impact maken.

 5. Jouvence schreef:

  Wat interessant om te lezen dit! Ik gebruik vrijwel nooit een drieslag volgens mij.

  1. Jessie schreef:

   Gewoon een keer proberen! Leuk dat je het interessant vindt 👍

 6. Tania schreef:

  Ik had hier eigenlijk nog niet bij stilgestaan. Ik ga er toch eens proberen rekening mee te houden

  1. Jessie schreef:

   Ja, lees de andere reacties maar eens van mensen die het, zonder het te weten, al toepassen ‘omdat het zo lekker klinkt’ 👍

 7. Caroline schreef:

  Zonder te weten pas(te) ik deze techniek al toe. Gewoon voelsmatig, omdat het zo lekker bekt en klopt.

  1. Jessie schreef:

   Jaaaa, het bekt lekker. Voor anderen is jouw reactie een mooie aansporing om het gewoon eens te proberen!

 8. Sherana | Reisenergie.nl schreef:

  Ik heb er eigenlijk nooit zo bij stil gestaan, maar ik pas de drieslag regelmatig toe in mijn teksten. Het maakt de boodschap toch net iets krachtiger!

  1. Jessie schreef:

   Leuk dat je het al doet 👍

 9. Felice Veenman schreef:

  je hebt gelijk, een drieslag is leuk ! ik gebruik het eigenlijk te weinig, ik ben het metafoor type. Maar dat is natuurijk lang niet altijd de beste stijlfiguur

  1. Jessie schreef:

   Vele wegen leiden naar Rome! Ik vind het altijd leuk om van alles uit te proberen en zie alles als ‘oefeningen in taalflexibiliteit’ 😉

 10. Amina schreef:

  Wat een handige informatie. Ik schrijf vanuit gevoel, dus ben hier niet mee bezig. Maar het is wel heel leuk om te weten. Ik zal hier zeker met opsommingen rekening mee houden.

  1. Jessie schreef:

   Ha Amina, het één hoeft het ander niet uit te sluiten. In mijn gratis FB-groep over flowschrijven hebben we er een schrijfopdracht van gemaakt vanuit gevoel:
   1. Schrijf 4 minuten door op de vraag: wat kan jij beloven? Dus wat is het resultaat van jouw aanpak?
   2. Lees je schrijfsel hardop voor en markeer de krachtigste woorden of zinnen.
   3. Kijk of je er een drieslag van kan maken.
   En daar komen prachtige drieslagen uit, volledig vanuit gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *