Wat is groter: je boodschap of je angst?

Wat is groter: je boodschap of je angst?

Dat is de vraag die je je moet stellen als je bang bent voor online zichtbaarheid. Want een stevige boodschap die je tot in je tenen voelt, laat geen ruimte voor angst.

Toen Idelma del Mar me interviewde voor het Online Zichtbaarheid Event, vroeg ze naar mijn eigen zichtbaarheidsreis.

Dat vind ik een mooi woord, want het is inderdaad een reis. Eentje met bestemming onbekend, veel moois om naar te kijken, en veel bijzonders om op terug te kijken.

Beren op de weg

Op die reis heb ik al veel beren gezien. Grote bruine beren op hun achterpoten, klaar om aan te vallen. Geen haar op m’n hoofd om dat gevecht aan de gaan.

Eén beer stond symbool voor mijn bed. Want jeetje, gaan mensen me nog wel geloven als ze zien dat ik op bed lig?

Een andere beer (volgens mij een valse berin!) vroeg me vriendelijk: goh, weten mensen dat je autodidact bent, en dat jouw schrijfmethode niet wetenschappelijk onderbouwd is? Shit…

En weer een andere vroeg me of ‘schrijven om meer verbinding te maken met jezelf en van daaruit beter verbinding te maken met je ideale klant’ niet te soft, te zweverig was. Dus daar regeerde de angst over wat anderen van me zouden vinden.

Natuurlijk wist ik dat het om overtuigingen ging, en om niet-reële angsten. Alleen, met die wetenschap ben je nog niet van je angst af. Pas toen mijn boodschap steviger stond, kon ik de beren op mijn pad knuffelen en ze aan de kant zetten 🍀

Het komt neer op één vraag: Wat is groter: je angst of je boodschap?

Misschien heb je jouw marketingboodschap helder, maar voel je ‘m nog niet echt. En dan houdt de angst je tegen. Als je boodschap steviger wordt, ben jij sterker dan de angst. Zie het als een weegschaal die doorslaat.

Hoe mijn boodschap én mijn online zichtbaarheid groeide

Mijn boodschap kende ik (verstand) want ik zag de resultaten bij klanten. Maar voelen was een ander verhaal.

In maart 2020 begon ik met workshops over flowschrijven. Want mensen voelden zich overweldigd door wat er om hen heen gebeurde en ik wist dat flowschrijven daarbij helpt.

Ik vertelde ongeveer wat je hieronder leest, mijn boodschap in een notendop. En toen ik het in de eerste schrijfworkshop zo beschreef, voelde ik tot mijn verbazing alle spanning van me afvallen.

Met 4 minuten schrijven per dag kan je je leven en je bedrijf veranderen. Je komt dichter bij jezelf, en alleen vanuit een stevige connectie met jezelf kan je verbinding maken met anderen.

Je oefent je schrijfspieren in de veilige beslotenheid van je gedachten en je papier. Je leert je eigen schrijfstijl kennen, en je ontdekt dat je eigen geluid veel op je spreekstem lijkt.

Die schrijfspieren helpen je daarna bij de teksten voor je website, je blogs, je social media posts. Je teksten weerspiegelen ineens je persoonlijkheid. Op die manier schrijven is leuker en kost minder tijd. Bovendien spreken je teksten in spreektaal de juiste mensen aan, zodat je alleen nog klanten aantrekt die écht bij je passen.

Ik vergat prompt te vertellen dat ik op bed lig, en ik was 100% met mijn aandacht bij de deelnemers. Bezig met anderen zónder te denken: wat zouden ze wel niet denken? Want angst draait om JOU, en die verdwijnt als je focus naar de ANDER verschuift 👍

Ondernemen werd ineens weer een stuk leuker

Sinds ik mijn boodschap stevig heb staan, is er van alles gebeurd. Ik geef veel vaker workshops en draai inmiddels voor de 2e keer het 12-weken schrijfprogramma ‘Denken op Papier’. Een programma waarin we verder kijken dan opbouw van teksten en mogelijk onderwerpen (zit er ook in, maar dat eigen geluid en je boodschap ontdekken staat voorop). In september start de 3e groep, en ook daar zijn al aanmeldingen voor.

Grappig is dat ik ook weer durf te adverteren waardoor mijn lijst sneller groeit. Wat dat met angst te maken had? Hm, ergens vroeg ik me af wat ik mensen te bieden had. Nu ik daar geen seconde meer over twijfel, komt er bijna een soort ‘zendingsdrang’ over me heen 😊

Daarom vind ik het ook zo leuk om één van de sprekers te zijn op het Online Zichtbaarheid Event van Idelma del Mar.

Dus ga bij jezelf na: is je boodschap groter dan je angst? Dan herken je die zendingsdrang misschien wel, en dan komen de praktische tips om je zichtbaarheid te vergroten op het event zeker van pas.

Werken aan je boodschap is makkelijker dan vechten tegen je angst

En is je angst groter, dan kan je je laten inspireren door de zichtbaarheidsreis van 15 ondernemers en hoe zij met hun obstakels zijn omgegaan.

Idelma heeft een prachtig programma samengesteld met 15 experts. Onderwerpen gaan van storytelling, branding en schrijven tot online communities, salesfunnels en alle mogelijke social media. Alles onder het motto: bereik je ideale klant.

👉 Het Online Zichtbaarheid Event 2021 is van 10 tot en met 13 mei. Leuk als je er live bij bent, maar dat hoeft niet. Want bij het kaartje zitten de opnames, zowel video als audio, inbegrepen.

👉 Voor het hele programma en tickets, https://bit.ly/event-idelma. De prijs voor een kaartje heb je er zo uit, want Idelma heeft alle deelnemers gevraagd om hun beste tips te delen. Je krijgt de tips ook als samenvattingen erbij.

👉 Met de opnames van alle sessies in video en mp3, samenvattingen van elke spreker en een aantal Q&A’s heb je gewoon een 15-delige cursus online zichtbaarheid in handen 🍀

Kortom, je kan volgende week een leuke inhaalslag maken als het gaat om je boodschap.

Geef je boodschap een cijfer op 1-10, geen ook je angst een cijfer van 1-10. Deel je conclusie in de comments.

Pin nu, lees later
Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

7 reacties op “Wat is groter: je boodschap of je angst?

 1. Melanie Hoogvliet schreef:

  Door mijn dyslexie was ik bang voor zichtbaarheid maar dat ben ik inmiddels echt niet meer!

 2. Mandy schreef:

  Ik was ook altijd bang voor zichtbaarheid maarja dat is toch wel wat je wil.. gewoon gedaan en sta nu een stuk sterker!

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Ehm, ik heb eigenlijk niet echt een Boodschap. Warempel, altijd fijn om een probleem eens niet te hebben ; )

 4. Lodi schreef:

  Die beren, die zag ik ook geregeld op mijn pad, maar dar ben ik tegen gaan vechten en tegenwoordig sta ik een stuk relaxter in het leven. En schrijven, mij helpt dit ook, ik heb een Journal, waar ik in schrijf en knutsel, niet helpt mij om te ontspannen.

 5. Jouvence schreef:

  Wat een goede vraag en een interessant stuk om te lezen. Mooie inspiratiebron voor vele ondernemers.

 6. Claire schreef:

  Wat een mooie vraag! Ik heb er gelukkig nooit last van gehad. Maar ik kan mij enorm goed voorstellen hoe je ondernemers inspireert om uit hun schulp te komen.

  1. Jessie schreef:

   Dankjewel Claire, leuk om te horen 👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *