Waarom beginnen met de blogtitel niet werkt

Waarom beginnen met de blogtitel niet werkt

De titel van je blog is de eerste indruk die de lezer krijgt. Maar de blogtitel is niet het eerste wat je schrijft. Sterker nog, wat mij betreft bewaar je de kop voor het laatst.

Liever luisteren? Dat kan! Met in deze podcast bonusmateriaal over de discussie tussen blogcoaches onderling en een grappige samenloop van omstandigheden…

Veel ondernemers schrijven hun blogs in de volgorde waarin bezoekers ze lezen. Ze beginnen met de blogtitel en volgen daarmee, vaak onbewust, het advies op van experts in binnen- en buitenland.

Zo schrijft Brian Clark, oprichter van Copyblogger en bepaald geen ‘kleine jongen’, in het nog altijd hoog in Google scorende artikel Why You Should Always Write Your Headline First: “…craft a killer headline before you write a single word of the body content.”

Een killer kop ook nog, en dan pas de rest… oh dear!

Als laatste de kop erop

Als ik het op die manier zou aanpakken, zouden maar weinig van mijn blogs ooit zijn geschreven: ik zou stranden voordat ik goed en wel begonnen was.

En dat is precies wat ik om me heen zie gebeuren: veel ondernemers komen nooit uit de startblokken als die killer kop het startsein is. Daarmee blijven heel veel blogs ongeschreven. Hoe frustrerend voor de schrijver en wat zonde dat al die mooie ideeën, goede adviezen en handige tips nooit het daglicht zullen zien.

Gelukkig kom ik ook experts tegen die net als ik vinden dat je je blogtitel het best voor het laatst kan bewaren. Voor jou zijn zulke tegenstrijdige adviezen natuurlijk niet handig. En ja, wat voor de één goed werkt, hoeft voor de ander niet te werken.

In onderstaande video leg ik uit wat de nadelen zijn van beginnen met de titel. Mijn advies: schrijf je blog, en als laatste zet je de kop erop.

Waarom niet beginnen met de blogtitel?

Als je geen fantastische koppenschrijver bent, loop je het risico om niet uit de startblokken te komen: je zet jezelf onnodig vast. Met opeengeklemde kaken zit je te brainstormen. Niet bepaald een uitnodiging voor je creativiteit als die titel er NU MOET KOMEN.

Zo gaat de lol er snel af.

Bovendien, hoe kan je vooraf weten wat voor kop er bij een artikel past? Een onderwerp hebben voor je blog betekent niet dat je exact weet hoe de blogpost eruit komt te zien.

Ikzelf maak van mijn blogonderwerp een werktitel. Dit geeft richting aan mijn blog en voorkomt dat ik ga zwabberen. Meestal formuleer ik mijn werktitel als vraag: de blog schrijven is dan min of meer een kwestie van antwoord geven op die ene vraag.

Blogtitel als laatste schrijven spaart tijd

Veel van mijn koppen zijn zinnetjes uit mijn blogs. Ik ben aan het schrijven en ineens denk ik: dit is kopmateriaal, dit zou een goede blogtitel zijn. Ik markeer het zinnetje (totdat ik beter titelmateriaal tegenkom).

Als de body, de content van de blog, klaar is, heb ik vrijwel altijd wel een aanzetje voor de titel. Dus door niet te beginnen met de blogtitel bespaar ik een hoop tijd 😉

Wanneer schrijf jij je koppen? En als jij normaal gesproken begint met de blogtitel: wat vind je ervan om het eens een keer om te draaien?

 

Ook interessant voor je:

 

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

6 reacties op “Waarom beginnen met de blogtitel niet werkt

 1. Tessa schreef:

  Hoi Jessie,

  Bij mij werkt het de ene keer wel om met de kop te beginnen en de andere keer niet. Voor mij is het echt afhankelijk van mijn inspiratie en of ik de blog in mijn hoofd al klaar heb. Als dat laatste het geval is dan staat de kop meestal ook al. Ben ik nog een beetje zoekende naar het punt dat ik dit keer wil maken in mijn blog, dan laat ik de kop voor wat het is. Die komt dan inderdaad vanzelf op het moment dat de blog klaar is.

  Het huiswerk van je eerste video heeft mij heel erg aan het denken gezet. Dankjewel!

  Tessa

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ha Tessa, bedankt voor je reactie. Benieuwd of ook de andere video’s van de reeks je gaan helpen! Succes, groeten Jessie

 2. Thea schreef:

  Goede blog om eens over na te denken en eens niet met de titel te beginnen.

  1. Jessie van Loon schreef:

   Leuk dat je ermee aan de slag gaat Thea!

 3. Janneke schreef:

  Ha Jessie,

  Leuke blog weer. De titel trok meteen mijn aandacht. Vooral omdat beginnen met de blogtitel (voor mij) ook prima werkt. Ik denk dat het ook te maken heeft met de verschillende schrijfvoorkeuren die mensen hebben. Zo zijn er ‘planners’ en ‘plonzers’ (https://www.boekenbusiness.com/ben-jij-een-planner-of-een-plonzer/). Ik gebruik beide methoden. Bij blogs begin ik meestal met de titel. Bij tijdschriftartikelen waar ik veel input voor heb, werk ik wel vaak op de manier die jij omschrijft. Maar waar jij een werktitel noteert, houd ik die meestal op: “Hier komt een mooie kop!” 🙂

  Janneke

  1. Jessie schreef:

   Ha Janneke, bedankt voor je reactie. Grappig dat voor jou ‘beginnen met’ wél werkt. Zonder werktitel (en zonder mooie kop 🙂 ) ga ik echt alle kanten op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *