Een blog beginnen voor je bedrijf? 14x JA

Een blog beginnen voor je bedrijf? 14x JA

Bloggen kost tijd en energie. En wat levert het op? Als je dat niet weet, waarom zou je dan een blog beginnen of zakelijk bloggen volhouden? Ik laat je zien hoeveel impact een zakelijke blog heeft op je bedrijf. 

Beeld gemaakt in Praag door Anna Smakman

Als iemand zegt dat iets goed zou zijn voor mijn bedrijf, dan wil ik een onderbouwing horen. Anders kom ik niet in beweging. Ongeacht de status van die persoon. Noem me koppig 🙂

Toch had ik nog nooit in een artikel uitgelegd WAAROM zakelijk bloggen zo goed is voor je business. Over de impact en de voordelen van zakelijk bloggen. Achteraf gezien had dat mijn allereerste blog moeten zijn. Sorry!

In deze blog geef ik jou als ondernemer 14 redenen om te beginnen met bloggen. Misschien heb je er maar eentje nodig om de stap te zetten en vandaag nog je eerste artikel te schrijven.

Of misschien blog je al maar dreig je het op te geven. Dan kunnen deze 14 voordelen van zakelijk bloggen je helpen om vol te houden en morgen je volgende blogpost te schrijven.

Toch ga ik je niet overhalen om als-je-blieft te een blog te beginnen. Ik geef je alleen argumenten zodat je de afweging kan maken: wel of niet zakelijk bloggen?

Zakelijk bloggen: wat is het?

Kort gezegd is zakelijk bloggen het schrijven van informatieve, motiverende of inspirerende artikelen. Je plaatst ze op de website en promoot ze o.a. op social media en in je nieuwsbrief. Ook in Google verschijnen je blogs. Een zakelijke blog gaat in op een vraag of probleem van de lezer. Je deelt kennis, geeft tips en/of brengt mensen in beweging.

In je zakelijke blog verkoop je niets. Je kan een keer verwijzen naar je aanbod of vertellen dat er nog een paar plekken open zijn voor de volgende workshop maar je blog is géén salespagina. Deze blog gaat in op de vraag: waarom zakelijk bloggen?

De impact van een zakelijke blog

Ondernemers die bloggen, merken dat hun business groeit. Die groei schrijven ze bijvoorbeeld toe aan hun salespagina. Ze vergeten dat een salespagina meer oplevert als je mailinglijst groter is (dat bereik je met bloggen!), als mensen je al een poosje volgen en weten dat je echt kennis van zaken hebt (doordat je blogt!). En vaak scoren blogposts zo goed in Google dat meer mensen via een blog op je website komen dan via je homepage.

Zonder zakelijke blog hebben je andere marketinginspanningen veel minder effect. Een goede zakelijke blog is de drijvende kracht achter je online business. Het is een van de krachtigste marketingtools voor ondernemers.

Bij het waarom van zakelijk bloggen draait het deels om harde cijfers. Die getallen GELOOF ik, maar de argumenten helpen me de voordelen van een zakelijke blog te BEGRIJPEN.

1) Een blog beginnen is goedkoper dan adverteren

Adverteren kan flink in de papieren lopen. Bovendien betaal je ook voor de advertentie in de krant die ongelezen bij het oud papier gaat. Online betaal je bijvoorbeeld voor het aantal weergaven op een tijdlijn zonder de garantie dat iemand jouw advertentie echt ziet.

Als je blogt kom je hoger in Google. Mensen met een vraag of probleem tikken een zoekopdracht in, en hup, daar verschijnt jouw pagina. En als je je blog promoot op social media, klikken alleen geïnteresseerden door. Je dringt dus niemand iets op.

Zakelijk bloggen is dus een vorm van pull marketing. Mensen komen naar jou toe. Bij push marketing val je mensen ongevraagd lastig of je verstoort het uitzicht met een billboard.

Goed, waarom betalen voor iets wat amper werkt? Misschien kan een miljoenenbusiness zich dit permitteren, en ze zullen er heus ook wel wat aan overhouden. Maar voor ondernemers zoals jij en ik werkt zakelijk bloggen stukken beter.

Het leuke is: Google kijkt niet naar de omvang van een bedrijf of je status als ondernemer. Met een relevante blog kan je zomaar hoger ranken dan de businessreuzen. Zakelijk bloggen kost je alleen tijd en energie, en je moet bereid zijn je kennis te delen.

2) Kennis is de basis voor groei

Je kent de uitspraak wel: kennis is macht. Brrr, ik denk dan direct aan geheime diensten en aan machtsmisbruik. Zo kan een gênant detail over iemand je macht geven. Maar dat is niet het soort kennis dat je in je blogartikelen deelt… hoop ik?!

Kennis is macht kracht

Als jij je kennis durft te verspreiden, vind ik dat een teken van zelfvertrouwen. Iedereen profiteert van gedeelde kennis. Dat maakt kennis zo krachtig. Stel je voor dat Einstein zijn kennis voor zich had gehouden… En hoeveel uitvindingen zijn het werk van één persoon? Meestal zit er een team achter: Together Everyone Achieves More 🙂

beste tips zakelijk bloggen

Leuk om te weten WAAROM bloggen voor je bedrijf een goed plan is. In mijn e-book ‘De beste 39 tips over zakelijk bloggen’ ga ik meer in op het HOE en het WAT. Een leuke startersgids, en een handige checklist voor als je al langer aan het bloggen bent.

3) Met zakelijk bloggen bereik je je ideale klant

Met je blogs spreek je een bepaald publiek aan. Mensen die zich aangesproken voelen door wát je te vertellen hebt en hóé je dat vertelt. Je gaat niet op klantenjacht maar laat mensen bij jou op de deur kloppen. Ik zeg vaak: “Met een zakelijke blog in het centrum van je marketing groeit je naamsbekendheid en krijg je meer klanten. Zónder reclame.”

Disclaimer: zakelijk bloggen is een langetermijnstrategie. Verwacht niet dat in de week na je eerste blog een reeks nieuwe klanten op de stoep staat. Dat heeft tijd nodig, en één blog is niet voldoende om mensen de kans te geven om je te leren kennen.

4) Give first: je hoeft minder te verkopen

Huh, minder verkopen? Je wilt toch dat je zakelijke blog tot meer omzet leidt? Precies, alleen kost het verkopen je minder moeite. Je hoeft dus minder tijd in sales te stoppen. Ideaal als je, net als ik, geen salestijger bent!

Zoals je bij punt 3 kon lezen, bereik je veel meer ideale klanten. En dat zijn mensen die veel eerder zullen instappen bij je dan de gemiddelde websitebezoeker. Maar dan nog moeten jij en je potentiële klant een band opbouwen. Anno 2018 spreken we van relatiemarketing.

Een belangrijk marketingprincipe is: give first. Jij zet de eerste stap. Je geeft iemand een monstertje, een voorproefje van je boek of deelt handige tips in je artikelen. Hoe meer je weggeeft, hoe meer je ontvangt. Je bent goed bezig als je omgeving zegt: “Joh, je moet niet alles weggeven. Zo hebben klanten jouw betaalde diensten niet meer nodig…”

Dat is inderdaad een angst van veel ondernemers. Maar in jouw blogs zit geen persoonlijke aandacht voor de klant. Je besteedt geen 1-op-1 tijd aan iemand, je levert geen maatwerk. En dát is waar jouw aanbod om de hoek komt.

5) Een zakelijke blog beginnen brengt je hoger in Google

zakelijke blog > meer traffic > hoger in google

Ik stipte al aan dat zakelijk bloggen je website hoger in Google brengt. Dat heeft met een aantal factoren te maken die elkaar versterken.

traffic
Een website met een zakelijke blog trekt gemiddeld 55% meer bezoekers. Die komen onder andere via social media. En wat denk je van je nieuwsbrief waarin je een nieuwe blog aankondigt? Ook Google zorgt voor een constante bezoekersstroom.

Hoe meer traffic (verkeer) er is naar je website, hoe duidelijker het voor Google is dat je relevant bent. Je website duikt vaker op in de zoekresultaten > je krijgt meer bezoekers > je ranking stijgt. En dan zullen nog meer mensen je vinden via Google.

backlinks
Deel jij handige tips, dan gaan andere website naar jou verwijzen. Dit noemen we backlinks. Het aantal (kwalitatieve) backlinks is een ranking factor voor Google.

Volgens Hubspot krijgt een ondernemer met een blog 97% meer backlinks. Ik sta daar niet van te kijken. De meeste links in blogs verwijzen naar andere blogartikelen en niet naar homepages. Dus backlinks zorgen ook voor naamsbekendheid!

Websites don’t link to other websites. People point to other people’s work.
– Lyndon Antcliff

relevantie
Met elk blogartikel, elke video groeit je website met één pagina. Stel dat je website een homepage heeft, een over-jou pagina, een pagina met je aanbod en een contactformulier. Dat zijn vier pagina’s. Als jij elke twee weken gaat bloggen, heb je over een jaar een website met meer dan 25 pagina’s. Dat is een verzesvoudiging!

Het is logisch dat je steeds vaker in de zoekresultaten verschijnt. Vooral op long-tail zoektermen (vier woorden of meer) scoren zakelijke blogs goed. Klikken mensen door, dan ziet Google dat weer als een teken van jouw relevantie.

Zakelijk bloggen draagt trouwens ook bij aan de missie van Google:

Google’s mission is to organize the world’s information and make it universally accessible and useful.
– Google

6) Zakelijk bloggen maakt je bedrijf zichtbaar

Je ranking in Google draagt hier zeker aan bij. Maar het is vooral jouw unieke content die jou zichtbaar maakt. Mensen lezen iets van je en worden nieuwsgierig naar wie je bent en wat je zoal doet. Ze struinen rond op je website en gaan je leuk vinden.

Ze herinneren zich je. Ze vertellen anderen over jou en zijn bereid je een handje te helpen door content van je te delen. Dit zijn jouw ambassadeurs 🙂

7) Met blogs onderscheid je je met gemak

Jouw schrijfstijl trekt mensen aan, je humor, je inspirerende verhalen, je handige tips. Het wordt duidelijk wat je te bieden hebt én waar je voor staat. Jij biedt iets wat je collega-ondernemers niet bieden of op een andere manier presenteren.

Natuurlijk moet je nog steeds in een paar zinnen kunnen vertellen wie je bent, wat je doet en wat jou onderscheidt. Maar het zijn je blogs waarmee je je écht onderscheidt. Daaruit blijkt of het klopt wat op de over-jou-pagina staat. Ben je net zo inspirerend als je zegt te zijn? Heb je wel zoveel kennis, of vragen lezers zich af hoe jij ooit je diploma hebt gehaald…?

Deel op Twitter of Facebook
Wil je meer mensen bereiken, dan zal je jezelf moeten laten zien én je moeten onderscheiden. Met een zakelijke blog richt je een aantrekkelijke etalage in. Zo val je op in de winkelstraat die internet heet.

8) Begin een blog zodat mensen je leren kennen

Je hoeft niet te vertellen of je kinderen hebt en hoe de hond heet. Jij schrijft, dus jij bepaalt. En onthoud: persoonlijk is niet privé! Alles in je blogs weerspiegelt wie jij bent: de voorbeelden die je gebruikt, de anekdotes, je schrijfstijl.

Ik kreeg laatst een mail mail die begon met ‘zeer gewaardeerde lezer’ met een link naar een blog met de titel ‘Ik heb het meest coole vak ter wereld’. Tja, dan raak ik in verwarring!

Hoe meer je schrijft, hoe makkelijker het je afgaat. Je gaat je eigen stem vinden en het verschil tussen jouw online en offline communicatie (en tussen schrijven en spreken!) vervaagt. Met een eigen tone of voice spreek je jouw ideale klanten aan!

9) Een zakelijke blog verkleint de afstand tot de klant

Ja, er zit altijd een beeldscherm tussen jou en de lezer. Toch kom je ontzettend dichtbij. Jouw informatie, motivatie en inspiratie brengt mensen in beweging. Je raakt mensen. Dat moet je niet onderschatten. Nog twee tips:

  • Zorg dat je op gelijke hoogte staat met de lezer. Ik leg in deze blog uit waarom zakelijk bloggen de moeite loont, maar ik respecteer elke keuze die je maakt.
  • Je artikel moet goed leesbaar zijn maar ga niet op mijn hurken zitten. “Dit poppetje ben jij, dat poppetje ben ik. Als jij mij een snoepje geeft – toe maar! – en ik vind dat lekker, dan vind ik jou meteen een stukje aardiger. Dat is het voordeel van give first.” 😉

10) Je versterkt de band met de (potentiële) klant

Wat ik al zei, bij zakelijk bloggen gaat het om de relatie. Dus het blijft niet bij één artikel. En probeer interactie uit te lokken: een goede relatie is geen eenrichtingsverkeer. Reageer op comments en op social media. Een blog is een mooie aanleiding voor een gesprek.

Ik zie een blogartikel als een praatje aan de toonbank. Je geeft advies, hebt kennis van zaken, bent behulpzaam en toont interesse. Ook al koopt iemand niets, toch zal hij jou onthouden en je, als het zo uitkomt, aanbevelen bij anderen!

Ook e-mails naar aanleiding van een artikel op je site zijn bouwstenen voor de relatie.

11) Je mailinglijst groeit als je blogt

De lezer leert je via je blog kennen en gaat je leuk vinden (of niet, maar troost je: dan is het niet je ideale klant) en vertrouwen. We noemen die drie: know – like – trust. In je zakelijke blog is het niet of-of maar werk je aan alle drie deze aspecten tegelijk.

Elke blog eindig je met een call to action. Dat kan de vraag om een reactie zijn, maar je kan iemand ook attenderen op je weggever. Is je stuk waardevol genoeg, dan is de lezer nieuwsgierig naar je ebook, je videoreeks of wat je ook maar aanbiedt.

Het aantal mensen op je mailinglijst groeit zo. Niet alleen doordat je meer websitebezoekers krijgt maar ook omdat relatief meer mensen je weggever zullen aanvragen. Het onderzoek van Hubspot waar ik al eerder naar verwees, toont aan dat websites van ondernemers met een blog 67% meer leads trekken.

Staat iemand eenmaal op je mailinglijst, dan werk je verder aan de relatie zodat de potentiële klant je gaat vertrouwen. Dat vertrouwen is nodig om mensen zover te krijgen dat ze online zaken met je willen doen en klant worden.

12) Zakelijk bloggen vergroot je expertstatus…

Zelfs als je me leuk vindt, bestaat de kans dat ik je met mijn zakelijke blogs van de wal in de sloot help. Ik waarschuw je maar even 🙂 Maar als mensen jouw blogs waardevol vinden en er iets van opsteken, dan gaan ze je zien als expert.

Als jij gezien wordt als dé expert in jouw niche of vakgebied, dan ben jij de eerste aan wie mensen denken als ze op dat terrein vastlopen. Je bent on top of mind. En je bent op weg om de Most Valuable Person (MVP) van jouw markt te worden.

Ik heb een hekel aan het woord ‘expertstatus’, en ‘autoriteit opbouwen’ klink al niet veel beter?! Eén ding staat vast: door zakelijk bloggen groeit je expertstatus. Dat is mooi meegenomen, maar nog leuker is het feit dat jij ook echt groeit in je rol als expert.

13) … en jij groeit als expert!

Voor je blogs moet je soms je kennis afstoffen. Je volgt actuele ontwikkelingen in je vak met in je achterhoofd de vraag: wat is hiervan interessant voor mijn lezers? Je schudt de expert in je wakker, je voedt hem. En zoals alles wat je voedt, zal die expert groeien.

Zakelijk bloggen hoort bij de marketingactiviteiten van je bedrijf, maar je bent ook simpelweg bezig met je vak. Dus als mensen klagen dat bloggen veel tijd kost, is mijn eerste tegenargument: je vakmanschap groeit!

Stel, je hebt iets ‘van horen zeggen’. Dat is te vaag om in een blogartikel te noemen. Je gaat op zoek naar de bron. Klopt de informatie? Check je feiten. Altijd! Tijdens je research ontdek je interessante websites (nationaal en internationaal) die je nog niet kende.

Je wilt de lezer het verhaal op een heldere manier voorschotelen. Je moet de feiten en je argumenten voor jezelf op een rijtje zetten. En je moet een conclusie trekken. Je schrijft, schrapt alles wat niet relevant is, net zolang tot het verhaal klopt. Dat geldt niet alleen voor artikelen maar ook voor video’s waarin je een stuk bondiger moet zijn.

Vraagt iemand je later iets over dit onderwerp, dan sta je niet te hakkelen en hoef je niet ter plekke een mening te vormen. Je kan erover vertellen en hebt de feiten paraat. Ha vakman!

beste tips zakelijk bloggen

Leuk om te weten WAAROM bloggen voor je bedrijf een goed plan is. In mijn e-book ‘De beste 39 tips over zakelijk bloggen’ ga ik meer in op het HOE en het WAT. Een leuke startersgids, en een handige checklist voor als je al langer aan het bloggen bent.

14) Een zakelijke blog heeft geen houdbaarheidsdatum

Als je googelt, moet je eens letten op de publicatiedatum van artikelen die je op de eerste pagina van Google tegenkomt. Vaak zijn die blogs jaren oud. Maar zolang de informatie relevant is, blijft Google mensen doorsturen naar jouw artikel.

Om te zorgen dat bezoekers niet teleurgesteld raken, moet je je blogs up to date houden. Dan gaat een blog eindeloos lang mee. Vergelijk dat met een advertentiecampagne…

Bloggen is niet dood

Toelichting overbodig. Tijd om de balans op te maken. Zet de voordelen af tegen wat zakelijk bloggen kost aan tijd en energie. Als je het schrijven niet ziet zitten maar wél een zakelijke blog wil beginnen, dan kan je het schrijfwerk altijd nog uitbesteden.

Als je nu tegenstribbelend denkt: maar bloggen lijkt me helemaal niet leuk, denk dan aan de dag dat een klant vertelt hoe hij googelde op ‘oude straatlantaarn opknappen’, op jouw blog terechtkwam, je ging volgen en je nu vraagt om zijn complete tuin te ontwerpen.

Experimenteer met vormen en verschillende media. Kijk wat je ligt. Als jij het leuk vindt om over je business te vertellen, dan kan je er ook over bloggen. Dat is echt mijn overtuiging. En dan is zakelijk bloggen gewoon een vaardigheid die ook jij kan leren.

Wat is jouw nr. #1 reden om te bloggen? Let me know; misschien zitten er nog mooie argumenten tussen waarmee ik mijn lijst kan uitbreiden!

Ook interessant voor je:

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

6 reacties op “Een blog beginnen voor je bedrijf? 14x JA

  1. Josefine Munch schreef:

    Je wilt gehoord worden. En het krijgen van meer bezoekers is waarschijnlijk de belangrijkste reden voor ondernemers om te beginnen met bloggen. Jouw lezers en die bestaan waarschijnlijk in het begin alleen uit vrienden, familie, collega s en kennissen, vinden het artikel leuk genoeg om het te delen via social media (of op hun eigen website).

    1. Jessie schreef:

      Meer bezoekers is stap 1. Daarna begint ‘het echte werk’ pas 😉 Succes!

  2. Mirjam Hart schreef:

    Helder verhaal! Ik mag ook met regelmaat gastblogs verzorgen voor bedrijven. Ontzettend leuk om te doen en inderdaad dé manier om een band met (potentiële) klanten op te bouwen. Het is ook gewoon een extra stukje service, al die extra informatie…

    1. Jessie van Loon schreef:

      Inderdaad Mirjam, service is ook bij winkels vaak belangrijker dan de prijs. Dus waarom zou je online die service niet geven?

  3. Sjoukje - Profbloggers schreef:

    Goed artikel! Mijn argument om te bloggen? Omdat het leuk is mensen te inspireren, en je verhaal te delen. Door te bloggen kun je mensen zoveel beter bereiken dan wanneer je alleen maar een sales pagina hebt.

    1. Jessie van Loon schreef:

      Ha Sjoukje, tof argument. Helemaal mee eens!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *