SEO teksten schrijf je niet voor de zoekmachine

SEO teksten schrijf je niet voor de zoekmachine

SEO staat voor zoekmachineoptimalisatie. Dus SEO teksten schrijven doe je voor Google… Onzin, maar wel een veel gemaakte denkfout.

Vraag je je af of deze blog voor jou is? Bekijk dan eerst dit korte filmpje (1:39).

Schrijf je SEO teksten voor de zoekmachine?

Voor mij is SEO schrijven een sport en een interessant aspect van zakelijk bloggen. Ik steek er tijd in, houd de trends bij en verdiep me in andere websites; hoe pakken zij zoekmachineoptimalisatie aan? En.. ik word blij als ik mensen op simpele maar effectieve SEO kansen kan wijzen.

Nu verwacht ik niet dat zoekmachineoptimalisatie ook jouw hobby wordt, maar je teksten niet optimaliseren is een gemiste kans. Tenzij het niet je bedoeling is dat mensen je teksten lezen 😉

SEO is geen sexy onderwerp

Als ik met mijn klanten aan zoekmachineoptimalisatie wil beginnen, komen ze vaak met allerlei bezwaren. SEO teksten schrijven zou veel tijd kosten, complex zijn en technisch. Ik ken de fabeltjes – en het stukje waarheid dat erin schuilt – maar al te goed! Helaas zie ik ook hoe allerlei experts die mythen in stand houden 🙁

Nadat ik de bezwaren met feiten heb weerlegd, komen klanten met wat misschien wel de grootste mythe is: “Maar ik wil schrijven voor mensen, en met SEO schrijf je voor de zoekmachine.” En dat terwijl mijn doelgroep, veelal coaches, zo graag MENSEN wil helpen.

Met dit idee ga ik in deze blog afrekenen. En ik ga je dé vraag stellen waarmee ik voor mezelf SEO in een heel ander perspectief heb gezet. Want ehh, toen ik net begon met zakelijk bloggen (rond 2006) had ik ook niet zoveel op met zoekmachineoptimalisatie.

Eerst heel kort iets over zoeken op internet, SEO en SEO teksten schrijven.

Wat gebeurt er elke seconde op internet?

Het world wide web is groter dan je je kan voorstellen. Elke seconde:

  • versturen we 2,5 miljoen e-mails;
  • komen er 10 nieuwe websites bij;
  • zetten we 721 foto’s op Instagram en 3472 op Facebook;
  • delen we > 52.000 likes uit op Facebook;
  • kijken we 122.000 video’s op Youtube;
  • tikken we ruim 54.000 zoekopdrachten in in Google.

Dit zijn cijfers van de onafhankelijke trendwatcher Scribblrs uit 2016. Ik ga er vanuit dat we sindsdien internet alleen nog maar meer zijn gaan gebruiken. Als je het omrekent per maand, gebruiken we Google dus 140 miljard keer per maand.

Deel op Facebook of Twitter:
Elke seconde verwerkt #Google 54.000 zoekopdrachten. Benieuwd wat we per seconde op #internet doen? http://bit.ly/2zf7qZD #SEO #zoekmachine

Ruim 60% van de internetgebruikers gebruikt de zoekmachine als startpagina. Tussen al hun zoekopdrachten zitten ook vragen waar jij het antwoord op weet. Problemen waar jij de oplossing voor hebt. Als je het zo bekijkt is zoekmachineoptimalisatie niets anders dan mensen helpen jouw antwoord of oplossing te vinden.

Google kan alleen bestaan omdat wij zoveel opzoeken. Zonder mensen heeft een zoekmachine geen bestaansrecht. En SEO is content optimaliseren (blogs, webpagina maar bijvoorbeeld ook plaatjes) voor de gebruikers van Google. Juist, voor MENSEN!

Verandert dit al iets in je denken over SEO?

Is SEO hetzelfde als Google optimalisatie?

Omdat het internet zo onmetelijk groot is, heb je zoekmachines nodig met krachtige zoekrobots. Die robots of spiders doorzoeken het internet; we noemen dat crawlen. Google maakt zo een soort index van het internet. Daardoor is hij in staat je na een zoekopdracht meestal binnen een halve seconde honderden zoekresultaten voor te schotelen.

Je ziet, ik gebruik Google bijna als synoniem voor zoekmachine. En als ik het heb over zoekmachineoptimalisatie, gebruik ik termen als ‘hoger in Google komen’. Is dat terecht?

In Nederland heeft Google een marktaandeel (3e kwartaal 2018) van 91% onder desktopgebruikers. Op mobiele telefoons gebruikt zelfs bijna 99% van de Nederlanders Google als zoekmachine. Het aandeel Yahoo, Bing en DuckDuckGo is gering. Ook wereldwijd is Google marktleider, hoewel er bijvoorbeeld in de VS meer concurrenten zijn.

Misschien denk jij: ik doe er niet aan mee, ik gebruik Bing want dat Google-monopoly bevalt me niets. Ik kom regelmatig ondernemers tegen die zo denken. Maar ook al gebruik jij Google niet, zo’n 95% van je doelgroep doet dat wél

Als je in de organische zoekresultaten (onbetaald) hoog scoort, stuurt Google in feite mensen gratis naar je website; is je site niet geoptimaliseerd, dan loop je al die mensen mis. Je bent dan een dief van je eigen portemonnee, maar belangrijker: je houdt de deur gesloten voor mensen die jouw hulp goed kunnen gebruiken. Daarover zo meteen meer!

Maak van al je webteksten SEO teksten

Zoekmachineoptimalisatie is achterhalen waar mensen naar zoeken. Met welke vragen kloppen ze aan bij Google? Om goede webteksten te kunnen schrijven – een blog, homepage of andere pagina – moet je dus de zoekintentie van jouw doelgroep kennen.

Daarvoor kan je een diepgravend zoekwoordenonderzoek (laten) uitvoeren. Je kan ook simpelweg beginnen met een mindmap maken van woorden waarmee jij hoog in de zoekmachine wilt komen. Termen die aansluiten bij wat jij mensen te bieden hebt, waar jij mensen mee kan helpen. En die dus ook aansluiten bij jouw aanbod.

Als je het letterlijk neemt, is SEO teksten schrijven zoiets als ‘voor de zoekmachine geoptimaliseerde teksten schrijven’. Wat mij betreft zijn alle teksten op je website SEO teksten; teksten die gevonden mógen worden. Waarom zou je zo’n tekst anders op je website zetten!?

Met SEO help je de zoekrobots een handje. Zoekwoorden in de tekst vertellen waar jouw content over gaat, met een sitemap laat je zien hoe je website in elkaar zit. Zodat de robot begrijpt waarom Google moet zorgen voor traffic naar je website 🙂

SEO mag nooit ten koste gaan van de leesbaarheid

Voordat ik het ga hebben over alle fabels rond SEO, wil ik je wijzen op het gevaar van over-optimalisatie. In dat geval gaat gebruik van zoekwoorden ten koste van de leesbaarheid. Een voorbeeldje van hoe het dus niet moet:

Wat is zoekmachineoptimalisatie of SEO?

Zoekmachineoptimalisatie of SEO (Search Engine Optimization) is een verzameling technieken om je website, de afzonderlijke webpagina’s, de teksten en andere content beter vindbaar te maken voor Google of een andere zoekmachine. Zoekmachines als Google, Bing, Yahoo en DuckDuckGo ranken elke website. Hoe beter je teksten zijn geoptimaliseerd voor de zoekmachine, hoe hoger je SEO teksten scoren in Google. Met SEO (zoekmachineoptimalisatie) krijg je meer websitebezoekers via de zoekmachine.

Brrrr… leuk misschien voor een encyclopedie, maar in een blog? Echt niet doen!!

Over-geoptimaliseerde teksten doen het uiteindelijk ook helemaal niet zo goed in de zoekmachine. In het begin van het internettijdperk was de zoekmachine veel makkelijker te manipuleren en kon ‘zoekwoorden spammen’ nog wel wat opleveren.

Tegenwoordig is Google een stuk geavanceerder. De befaamde Google Panda update in 2015 was een grote stap in de richting van meer Kunstmatige Intelligentie in de rankingsfactoren. Echt, Google wordt steeds slimmer.

Wat gebeurt er bijvoorbeeld als mensen jouw over-geoptimaliseerde tekst lezen en na een hartgrondig ‘jakkie’ je website verlaten? Google ziet dat als een teken dat jouw site geen erg waardevolle pagina is. En dus zak je weg tussen alle andere onvindbare teksten!

Wees gebruiksvriendelijk: start een zakelijke blog

Hoe gebruiksvriendelijker je website, hoe liever bezoekers er rondstruinen. Een goede navigatie, een snelle website helpen allemaal mee aan een goede usability.

  • Wil je dat ik een keer je website onder de loep neem? Vraag een website review aan.

Usability is een kwestie van je techniek op orde brengen. Een logische navigatie bereik je met logisch nadenken. Al met al zal dat zo’n 20% zijn van je SEO. De allerbelangrijkste pijler van zoekmachineoptimalisatie is content. Relevante content.

Dat brengt me bij bloggen. In een blog kan je een vraag beantwoorden, een stukje kennis of informatie delen. En wat ik al zei: het draait bij SEO om mensen en om artikelen waarmee je mensen helpt. Als je in die teksten goed omgaat met zoekwoorden, dan ranken je blogs hoog in Google en levert dat je een constante stroom bezoekers op.

Wist je dat websites van bedrijven mét een blog 55% meer websitebezoekers hebben dan bedrijven die zakelijk bloggen niet inzetten in hun online marketing? (bron: Hubspot) En, ook behoorlijk indrukwekkend, die websites komen 4x vaker naar voren in de zoekresultaten.

Dus voor iedereen die vindbaar wil zijn in Google: ga bloggen.

4 mythen rond SEO teksten schrijven

Helaas circuleert er een hoop onzin op internet over zoekmachineoptimalisatie. En jammer genoeg brengt dat veel ondernemers aan het twijfelen. ‘Als SEO zo moeilijk is, kan ik maar beter niet gaan bloggen.’ Of: ‘Ik houd het wel bij die bezoekers via social media, ik heb geen tijd voor SEO.’ Ik wil 4 fabeltjes de wereld uit helpen:

  1. zoekmachineoptimalisatie kost veel tijd;
  2. SEO teksten schrijven is te moeilijk voor de doorsnee ondernemer;
  3. je website beter vindbaar maken is ‘een technisch ding’;
  4. SEO teksten schrijf je voor de zoekmachine (dit stipte ik al even aan).

1. zoekmachineoptimalisatie kost veel tijd

Als je nog nooit een SEO-titel heb ingevuld, een alt-tekst hebt toegevoegd aan een afbeelding, nog nooit een metabeschrijving hebt geformuleerd en nog niet werkt met Yoast SEO, dán is beginnen met zoekmachineoptimalisatie inderdaad een flink karwei.

Want ook al heb je nog zulke goede tutorials of volg je een cursus, je moet je de grondbeginselen van SEO eigen maken. Tijd die zichzelf op termijn absoluut uitbetaalt in meer websitebezoekers, meer leads en meer klanten.

Als je goed overweg kan met de WordPress plugin Yoast SEO, weet wat de belangrijkste plekken zijn waar je zoekwoorden moeten staan en altijd in je achterhoofd de mensen hebt die in Google hun vraag intikken (en die jij kan helpen), dan kost SEO weinig extra tijd.

2. SEO teksten schrijven is te moeilijk voor de doorsnee ondernemer

Deze mythe wordt – en zoals gezegd maakt me dat echt boos – mede in stand gehouden door internetmarketeers en SEO-specialisten.

Laatst las ik op een site van een webdesigner: “Wij leveren SEO geoptimaliseerde websites af waardoor u dat hele complexe stuk niet zelf hoeft te doen.” Dat is dubbele onzin. Want zo complex is zoekmachineoptimalisatie niet. Bovendien bestaat SEO voor ongeveer 80% uit copywriting en goede, waardevolle content op je website. En dat doet een webbouwer niet!

Maar het is nogal een gedoe als je elke SEO tekst door een specialist moet laten optimaliseren. Een keer een SEO-expert raadplegen kan geen kwaad; die kan jouw website doorlichten en op wat technische puntjes verbeteren.

De ‘dagelijkse SEO’, het zoekmachinevriendelijk maken van je websteksten, moet een ondernemer zelf kunnen.

Elke ondernemer kan het leren, en daar hoef je geen SEO-specialist voor te zijn. Ik mag hopen dat deze experts inderdaad betere resultaten boeken dan de doorsnee ondernemer die z’n artikelen zo goed mogelijk optimaliseert. Maar dat is geen reden om ondernemers te demotiveren en in feite te zeggen dat ze er maar beter niet aan kunnen beginnen!

Ik vergelijk het maar even met een zelf gebouwde website versus een site die een webdesigner ontwerpt. Ik mag hopen dat webdesigners met mooiere websites op de proppen komen; het is hun vak. Maar niets mis met een eigenhandig gemaakte website.

3. Je website beter vindbaar maken is ‘een technisch ding’

Hier zit echt een kern van waarheid in. Maar het is niet de héle waarheid: er zijn talloze (gratis) tools die dit voor je doen. Gelukkig hoef jij de zoekrobot niet te programmeren. En je hoeft alleen maar te klikken op ‘snippet bewerken’ in Yoast SEO om Google van informatie te voorzien. Hoe dat verder precies werkt? Geen idee!

Dus ja, in die zin is SEO een hartstikke technisch verhaal waar ook ik geen moer van begrijp. Maar weet jij hoe je computer werkt, de versnellingsbak van je auto, Whatsapp, de magnetron of de OV-chip? En wil dat zeggen dat je ze niet kan gebruiken…?

Breek je hoofd niet over het HOE van zoekmachineoptimalisatie. Steek je energie liever in het leren werken met de tools die daarvoor ontworpen zijn 🙂

4. SEO teksten schrijf je voor de zoekmachine

Ik denk dat ik dit punt hierboven al getackeld heb. Maar begrijpen dát ik gelijk heb (hihi) is iets anders dan van dat akelige gevoel afkomen dat je ‘de zoekmachine aan het manipuleren bent’. Even kort door de bocht: zoekmachines zijn slimmer dan jij, zoekrobots worden echt niet blij van dit artikel en Google denkt niet: leuke blog, hoe zal ik ‘m ranken?

Toen ik me dat realiseerde en inzag dat je BLIJFT SCHRIJVEN VOOR MENSEN, ging ik SEO steeds leuker vinden. En toeval of niet, ik zie een parallel met mijn groei als ondernemer.

Groeien als ondernemer en SEO omarmen

Hoe hangen SEO en je eigen ontwikkeling samen? Kijk, lange tijd durfde ik niet te zeggen dat ik ondernemers help om goede content voor hun website te schrijven waarmee ze zich gaan onderscheiden en meer klanten en omzet krijgen.

Dat was arrogant, en wie was ik om dat over mezelf te zeggen? En zo onderscheidden mijn klanten zich dankzij mij, maar onderscheidde ik mezelf niet… Om een goedlopend bedrijf op te bouwen, zal je mensen ook moeten vertellen waar jij ze mee kan helpen.

Wat heeft dat met SEO teksten schrijven te maken?

  1. Je moet mensen op je website krijgen, dus goed vindbaar zijn, anders kán je ze niet laten zien wat jij met jouw diensten kan betekenen;
  2. SEO helpt je de juiste mensen naar je site te leiden: mensen die naar iemand als jij op zoek zijn en Google inzetten bij het zoeken naar antwoorden op een vraag of een oplossing voor een probleem. En kijk, daar ben jij!

Waar het bij mij, terugkijkend, op neerkomt: ik vond het eng om gevonden te worden. En met die houding kan je een goede ranking op je buik schrijven!

Van schreeuwerige over-mij pagina’s houd ik nog steeds niet. En bloggen blijft een prachtige manier om niet alleen salesteksten te schrijven maar echt te laten zien wat je doet en in huis hebt. Dus ik hang nog steeds mijn motto show them don’t tell them aan 🙂

SEO mindset: stel jezelf deze vraag

Toch is er één vraag die ook jij jezelf moet stellen als het gaat om SEO (en die achteraf ervoor heeft gezorgd dat mijn kijk op zoekmachineoptimalisatie voorgoed is veranderd): gun jij het mensen dat ze jou vinden als ze een vraag of probleem hebben?

  • Je denkt: NEE, ik ga niet zeggen dat ik mensen mijn hulp gun. Oké, geen probleem. Je bent er hetzelfde aan toe als ik een paar jaar geleden. Geen denken aan dat je jezelf expert noemt (maar als niemand dat weet, bestaat de kans dat je bedrijf niet zo goed loopt). Enne… wie ben jij om mensen met hun probleem te laten zitten 😉 Nogmaals, dat is exact wat ik jarenlang heb gedaan en dat is de spiegel die ik je wil voorhouden.
  • Je weet wat je te bieden hebt en wilt graag meer mensen helpen. Dus JA, mensen mogen je zeker vinden. Top! Ga dan echt werk maken van je SEO. Ga bijvoorbeeld een SEO blog schrijven (geoptimaliseerd dus!) waarin je vertelt waarmee jij mensen helpt.

Stellen dat jij de oplossing hebt voor een probleem, betekent dat je hardop erkent dat je iemand kan helpen. Je gaat staan voor wat je te bieden hebt. En je SEO teksten zorgen ervoor dat mensen jou ook daadwerkelijk gaan vinden! Win-win 🙂

Deel op Facebook of Twitter:
Gun jij het iemand die met een vraag of probleem zit en Google raadpleegt, dat hij JOU vindt? Zo ja, dan ben je het aan jezelf verplicht om aan #SEO te doen.

Is jouw kijk op SEO teksten veranderd?

Ik hoop dat dit blogartikel SEO voor jou een beetje in een ander perspectief heeft kunnen zetten. Anders denken over SEO teksten is stap één. De volgende stap is ernaar handelen.

Begin met structureel – dus op al je pagina’s en bij al je blogs – de SEO-titel en de metatag in te vullen bij Yoast SEO. Kijk of je meer groene bolletjes kan krijgen. Dat is geen garantie voor een hoge ranking in Google maar het is een mooi begin!

In welke van de 4 mythen rond SEO teksten geloofde jij? Ik hoor graag of er iets is veranderd in jouw manier van denken over SEO.

Ook interessant voor je:

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

5 reacties op “SEO teksten schrijf je niet voor de zoekmachine

  1. Fianda Briliyandi schreef:

    Good article, thanks for sharing, please visit

    our website

  2. Teknik Elektro schreef:

    What are some techniques for writing SEO-friendly content for search engines to improve website ranking? Tel U

  3. arthur de smidt schreef:

    Mooi artikel maar wat ik in deze mis is nog hoe je dan je teksten het beste kan schrijven.
    Het actief vs passief schrijven van teksten is ook heel belangrijk wat ook bij de yoast plugin zit om op te controleren.
    Actief schrijven doe je ook niet voor google maar voor je bezoeker.
    En als je bezoeker niet na 2 regels wegklikt zal dat ook google weer opvallen.
    Dat je met SEO gevonden kan worden met de juiste termen is geen twijfel over maar of bezoekers blijven lezen is weer wat anders.

  4. Collette Janssens schreef:

    Ik mag beginnen met het schrijven van content voor mijn website en jij hebt mij, met dit artikel, duidelijk gemaakt dat ik naast het schrijven van juiste teksten meteen ook rekening mag gaan houden met SEO.
    Ik moet nog uitzoeken hoe ik dat moet doen maar mijn interesse is zeker gewekt.

    1. Jessie schreef:

      Leuk om te horen Collette!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koekje erbij? Deze website heeft cookies nodig om te kunnen draaien. Klik op OK of op NEE. Maak je geen keuze en blijf je op deze site, dan ga je automatisch akkoord met de cookies. Je kan op de privacy-pagina je toestemming altijd aanpassen.

Cookie settings

Vink aan welke cookies je toestaat op deze website.

FunctioneelFunctionele cookies zorgen ervoor dat de website correct kan draaien op alle apparaten.

AnalytischMet analytische cookies kunnen we de website optimaliseren, zoals op gebied van gebruiksvriendelijkheid.

Social mediaMet sociale media cookies kunnen we je gepersonaliseerde content laten zien op social media.

OverigeDit gaat om 3rd party cookies die niet vallen onder social media cookies of advertentie cookies.