Wat is een alt-tekst?

Een alt-tekst is een alternatieve tekst, ook wel alt-attribuut of alt-tag genoemd, die je meegeeft aan een afbeelding. Je vergroot daarmee de toegankelijkheid van je website voor mensen met een visuele beperking. Ook de zoekmachine maakt gebruik van de alt-tekst, want zoekmachines kunnen alleen tekstelementen lezen en zien geen afbeeldingen.

NB: De termen alt-tekst, alt-tag en alt-attribuut worden door elkaar gebruikt, ook door mij 😉

Zoekwoorden gebruiken in je alt-tag

Zorg voor een relevante alt-tekst. Anders misleid je mensen met een leesbeperking en de zoekmachine trapt er echt niet in als jij zoekwoorden gaat spammen. Dat betekent niet dat je geen zoekwoorden kan gebruiken in de alt-tag. Juist wél, zolang ze maar relevant zijn.

Waarom is een alt-tekst invullen belangrijk?

Vul je geen alt-attribuut in, dan is dat echt een gemiste kans: de keywords helpen bij de ranking in zoekmachines als Google, Bing en Yahoo. Even op een rijtje de 3 redenen waarom je bij afbeeldingen altijd een alt-tekst moet invullen.

  1. Als een afbeelding om de een of andere manier niet geladen kan worden, laat de browser een vakje zien met een rood kruisje én de alternatieve tekst (als die er is).
  2. Mensen met een visuele beperking gebruiken vaak software die de tekst op het scherm voorleest of tekst omzet in braille. Bij een plaatje gebruikt die software de alt-tekst.
  3. Zoekrobots crawlen (doorzoeken) je website. Ze zien geen plaatjes, maar indexeren deze op basis van de alt-tag. Geen alt-tag, dan ook geen indexering!

De alt-tekst invullen

Als je een afbeelding uploadt, kan je de titel wijzigen, de alt-tekst invullen en een beschrijving. De beschrijving zie jij alleen. Je kan ‘m dus ook openlaten, maar bij het doorzoeken van de mediabibliotheek is een duidelijke beschrijving wel zo handig.

Ik gebruik zelf de beschrijving ook om, in geval van gratis afbeeldingen, erbij te zetten waar ik het plaatje vandaan heb en wat de oorspronkelijke naam was.

Heb je bij het uploaden van een afbeelding geen alt-tag ingevuld, dan kan je dat later altijd nog doen. Ga daarvoor naar de mediabibliotheek. Of nog beter, loop een keer álle plaatjes uit je mediabibliotheek langs en vul bij elke afbeelding een alt-tag in.

Alt-tekst alt-tag voorbeeld

Hier zie je wat ik in WordPress bij het logo van Business Blog School als alt-tekst en beschrijving heb ingevuld. Hier is mijn bedrijfsnaam natuurlijk wél een relevant zoekwoord. De afbeelding hierboven heeft als alt-tekst: ‘voorbeeld alt-tekst of alt-tag’.

De html-code van een afbeelding ziet er bijvoorbeeld zo uit: <src=”https://businessblogschool.nl/wp-content/uploads/logo business blog school.jpg” alt=”logo business blog school” width=”211″ height=”70″ />.

En misschien is ‘Business Blog School – leer zakelijk bloggen’ een nog veel betere alternatieve tekst voor mijn logo. Weet, dat is het leuke van optimaliseren: elke keer ontdek je weer nieuwe kansen!

Heb je alleen in WordPress met een alt-tekst te maken?

Mijn voorbeelden en schermafbeeldingen gaan over WordPress: ik werk zelf met dit systeem, en dat geldt voor heel veel ondernemers.

Het probleem van de ‘afbeeldingsblindheid’ van zoekrobots bestaat al sinds het moment dat je op internet plaatjes kan zetten, lang voor de komst van WordPress. De functie hangt dus niet samen met het CMS dat je gebruikt. Ook in Joomla, Drupal of bijvoorbeeld Wix heb je de mogelijkheid om je afbeeldingen een alternatieve tekst mee te geven.

Meer artikelen over SEO

Alt-teksten invullen is een onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. En natuurlijk vind je op deze website meer artikelen over dit onderwerp:

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.