Wat is een persona?

Een persona is een fictieve ideale klant. Als je je in al je media-uitingen tot deze persoon richt, kan je makkelijker aansluiten bij de taal die jouw ideale klant spreekt. Ook je aanbod kan je afstemmen op je persona.

In je persona (een stereotype van je ideale klant) verzamel je allerlei demografische kenmerken als geslacht, leeftijd, woonplaats en opleidingsniveau. Maar je beschrijft ook de interesses en gewoontes van deze ideale klant.

Kruip in de huid van je persona

Door in het hoofd van je ideale klant te kruipen en een dagje met hem mee te lopen, leef je je helemaal in in zijn wereld. Je ontdekt waar je persona wakker van ligt, waar hij enthousiast over is.

Als je de tijd neemt om je persona goed te beschrijven en af en toe bij te schaven, ga je zijn taal spreken en kan je content creëren die écht relevant is voor jouw ideale klant. Die helemaal aansluit bij zijn dromen en zijn behoeften.

Tip: geef je persona een naam

persona - kennisbank zakelijk bloggenJe persona een naam geven kan wat ongemakkelijk aanvoelen, want een persona is tenslotte een verzonnen figuur. Maar toch zorgt een naam ervoor dat hij of zij tot leven komt. Maak een tekening van hem of haar, of zoek een foto bij je persona, en leg die bij je bureau. Spreek je persona in gedachten toe als je gaat schrijven. Zo krijg je de tone of voice te pakken die jouw persona aanspreekt.

De werkachtergrond van mijn persona

Marleen is een 46-jarige budgetcoach en voormalig ambtenaar van de gemeente Eindhoven. Haar taak bestond voornamelijk uit het controleren van mensen met een bijstandsuitkering. Ze zag uitzichtloze situaties maar kon weinig betekenen. Als budgetcoach kan ze in zulke situaties wél iets betekenen, en dat verandert letterlijk de levens van haar klanten. Natuurlijk helpt het enorm dat ze ‘aan de andere kant’ van het loket heeft gewerkt.

Keuzes op basis van mijn persona

Zie je hoe gedetailleerd deze beschrijving is? En dit zijn alleen nog maar wat demografische gegevens plus Marleens werkachtergrond… Al mijn content schrijf ik voor haar: blogs, kennisbankartikelen, social media posts enz.

Natuurlijk wil ik niet dat Marleen afhaakt. Ze is niet opgegroeid met internet en is ook geen marketeer. Dus gebruik ik niet teveel jargon. Marleen is wel iemand die gewend is om tekst te lezen, dus een wat langer artikel schrikt haar niet af. Ze houdt niet van teksten doorspekt met smileys en ga zo maar door. Allemaal afwegingen die ik maak met Marleen voor ogen.

 

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.