Filter jezelf uit de Google Analytics statistieken

Filter jezelf uit de Google Analytics statistieken

Ben jij de grootste fan van je eigen website? Jouw bezoekjes kunnen de statistieken flink vertekenen. In 83 seconden laat ik zien hoe je in Google Analytics een filter kan instellen waardoor jij niet meer meetelt.

Laatst vertelde een klant blij: “Google pikt mijn blogs zo snel op. Al op de dag dat ik een bericht publiceer, heb ik al een aantal views, nog voordat ik ‘m promoot op social media.”

Nu stel ik klanten niet graag teleur maar in zo’n geval ligt het anders. Ik coach altijd via zoom.us, een superfijne tool, en dan kan je heel makkelijk je scherm delen. Dus ik vroeg mijn klant om naar Google Analytics te gaan. Na een snelle blik heb ik haar verteld wat er aan de hand was: al die views waren haar eigen bezoekjes…

Een filter instellen in Google Analytics

Google Analytics turft in principe alle views, dus ook als jij zelf even spiekt of je blog er goed uitziet. Dit kan je omzeilen door een filter in te stellen in Google Analytics dat jouw eigen IP-adres uitsluit van de statistieken. Dat maakt de cijfers een stuk betrouwbaarder.

Update: Als je in het kader van de wet AVG ip-adressen anonimiseert (ip-masking), moet je het filter iets aanpassen. Lees verderop in het artikel hoe je het filter dan instelt.

Kijk, heb je > 1000 bezoekers per maand, dan zijn die tien of twintig keer dat je zelf op je site rondsnuffelt geen probleem. Maar in het begin heb je misschien 100 views per maand. En dan vertekenen de bezoekjes van jou, de webbouwer en/of de VA de statistieken enorm.

Speelt de video niet af? Bekijk ‘m dan via https://youtu.be/ufHx7ykuAVo.

Mijn IP-adres uitsluiten

Google Analytics dashboard: filter instellen

Ik zei het al: je kan dit probleem heel simpel verhelpen. In het filmpje zie je hoe ik in anderhalve minuut in Google Analytics een filter instel.

Dit zijn de stappen die je moet doorlopen. Het belangrijkste is dat je je eigen IP-adres achterhaalt.

 1. Vraag je IP-adres op: wat is mijn ip adres?
 2. Log in bij Google Analytics via analytics.google.com.
 3. Linksonder in het Google Analytics dashboard klik je op het tandwiel, zie het plaatje rechts.
 4. Je komt uit in ‘beheer’, een scherm met 3 kolommen: in de laatste zie je ‘filters’ staan.
 5. Klik op ‘filter toevoegen’.
 6. Geef het filter een naam, bijv. ‘mijn ip-adres uitsluiten’.
 7. Bij ‘filtertype’ laat je ‘vooraf gedefinieerd’ staan.
 8. Bij ‘filtertype selecteren’ kies je ‘uitsluiten’.
 9. Bij ‘bron of bestemming selecteren’ klik je op ‘verkeer van de ip-adressen’.
 10. Bij ‘expressie selecteren’ kies je voor ‘die gelijk zijn aan’.
 11. In het vakje IP-adres vul je het IP-adres in dat je wilt uitsluiten.
 12. Filterverificatie is bij dit type filter niet mogelijk.
 13. Klik op opslaan > klaar!
Google Analytics mijn ip-adres uitsluiten

Nadat je je eigen IP-adres hebt uitgefilterd, zijn je statistieken een stuk betrouwbaarder. En zie je dan ineens een dip in de bezoekersaantallen, dan weet je hoe het komt 🙂

Pas je ip-masking toe? Verbreed je filter!

Vanwege de wet AVG anonimiseer ik tegenwoordig ip-adressen. Dit heet ip-masking. Analytics herkent me nu niet meer en telt mijn bezoekjes dus weer gewoon mee. De oplossing is simpel: verbreed het filter.

Bij het anonimiseren van ip-adressen vervangt Google de laatste van de 4 cijfercombinaties van een ip-adres door xxx. Wat je kan doen, is je filter aanpassen: sluit alle ip-adressen uit die beginnen met… en vul dan je eerste drie cijfercombinaties van je ip-adres in.

IP-filter ip-masking Google Analytics

Zo blokkeer je een aantal ip-adressen teveel, maar het uitsluiten van die extra adressen beïnvloedt de cijfers minder dan het blijven meetellen van je eigen bezoekjes.

Sturen op cijfers via Google Analytics

Heb jij al gekeken hoeveel websitebezoekers je in 2017 hebt gehad? Langs welke kanalen ze je website gevonden hebben? Of er een stijgende lijn in zit? En heb je op basis daarvan al een aantal doelen opgeschreven voor 2018?

Zo niet, dan wil ik je aanraden om dat écht te gaan doen. En in mijn ogen kan je alleen realistische doelen stellen op basis van (betrouwbare!) cijfers. Dus stel dat filter in en bekijk het stappenplan uit de blog Wat wil jij volgend jaar met je blog bereiken?

Had jij dit filter al ingesteld in Google Analytics? Of gebruik je GA niet?

Ook interessant voor je:

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

32 reacties op “Filter jezelf uit de Google Analytics statistieken

 1. Renske schreef:

  Hi Jessie,

  Ik gebruik zelf een VPN (en heb dus een wisselend IP-adres). Dan heeft het niet zoveel zin om dit in te stellen, denk ik? 🙂

  1. Jessie van Loon schreef:

   Haha, nee, in dat geval kan je niet anders dan je statistieken blijven ‘vervuilen’ 🙂

 2. Monique Jans schreef:

  Goede tip en duidelijk uitgelegd. Meteen toegepast.

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ha, leuk om te horen Monique!

 3. Barbara schreef:

  Wat een goede tip! Ik heb het meteen toegepast. Goede uitleg want het was zo gepiept!

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ha Barbara, goed om te horen dat het idd heel simpel ging!

 4. Miranda van Driel schreef:

  Handige tip want het kan inderdaad behoorlijk effect op je statistieken hebben als je nog niet zoveel bezoekers hebt en zelf vaak op je website bezig bent. Je statistieken zijn zo’n belangrijk gegeven over je website dat het belangrijk is dat het zuiver is.

  1. Jessie van Loon schreef:

   Precies zoals ik er ook over denk. Bedankt Miranda!

 5. Jolanda Pikkaart schreef:

  Jessie,

  Ik kom meerdere keren per dag op mijn site. ik moet dat ook nodig eens aanpassen.

  1. Jessie van Loon schreef:

   Alleen al als ik een blog plaats, check ik denk ik >10 keer of alles goed staat. Dus ook bij mij tikt dat aardig aan 🙂

 6. Vicky schreef:

  Ik houd mijn Google Analytics stats eigenlijk helemaal niet zo in de gaten, omdat ik bang ben dat het dan een obsessie wordt… haha… Wat is de beste reden om het wel te doen?

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ha Vicky, ik bekijk de statistieken 1x per maand. En dan monitor ik ook nog maar een beperkt aantal cijfers. Maar hoe leuk is het om te zien of je blogs gelezen worden, of er groei in je website zit… Lees ook eens deze blog over blogdoelen stellen. Succes!

 7. Jolanda Grevers schreef:

  Voor iedere eigenaar van een website hele waardevolle informatie. Wil je professioneel je marketingtools inzetten dan is het erg belangrijk om met Google Analytics te werken en naar de statistieken te kijken en te interpreteren. En aangezien de meeste webstie eigenaren regelmatig op hun website zitten is het erg belangrijk om je eigen ip-adres uit te sluiten.

  1. Jessie van Loon schreef:

   Dankjewel voor je bijval Jolanda. Je hebt helemaal gelijk!

 8. Cherryl schreef:

  Yes, fijn dat je hierover hebt geschreven!
  Il zit nu niet achter m’n laptop, maar dit ga ik zeker snel aandacht geven.
  Dank je wel!

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ha Cherryl, gelukkig hoef je het maar eenmalig in te stellen. En dan heb je er de rest van het bestaan van je site plezier van!

 9. Susan schreef:

  Hallo Jessie,

  Ik heb al 4 opties staan die door mijn website provider zijn ingesteld maar ik heb geen optie om nog een extra filter toe te voegen. De rode knop ontbreekt.

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ha Susan, wat raar. Ik ben bang dat je dan niet de volle bewerkingsrechten hebt van GA. Even navragen bij je webbouwer denk ik (je provider is de hosting partij, en ik geloof niet dat die GA filters op voorhand instellen). Succes!

 10. Cynthia schreef:

  Wat ontzettend handig! Ik ga het meteen aanpassen! Thanx voor de tip!

  1. Jessie van Loon schreef:

   Graag gedaan 🙂

 11. Nicole Orriëns schreef:

  Ik gebruik het wel maar ik vind het een onverzichtelijke zooi eerlijk gezegd. Ik ben er niet zo’n fan van.

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ha Nicole, helemaal met je eens. GA is behoorlijk onoverzichtelijk. Toch kan je er waardevolle cijfers uithalen. Misschien kan de spreadsheet uit deze blog je helpen om inzicht te krijgen in de belangrijkste cijfers.

 12. Marjolein schreef:

  Super handige tool en ga er zeker mee in de weer. Het kan zeker vertekenen want ongemerkt bezoek je je eigen website als blogger zeer regelmatig . Ik ga er in duiken, thnx

  1. Jessie van Loon schreef:

   Goede duik gewenst 🙂 Succes met je blogs!

 13. Felice Veenman schreef:

  Dank je geeft antwoord op een vraag die ik mezelf wel eens gesteld heb…

  1. Jessie van Loon schreef:

   Aha, ik kan gedachten lezen 🙂 Succes met het instellen van het filter!

 14. Me over ME Travel schreef:

  Dank! Dit wist ik helemaal niet. Dat zal de boel aardig opschonen. Nu nog even moed verzamelen ;-). Met mijn niche-blog waar de bezoekersaantallen niet in de duizenden lopen zal het wel zichtbaar zijn.

  1. Jessie van Loon schreef:

   Tja, het kan even pijn doen, maar… misschien valt het wel reuze mee 🙂

 15. Emmy schreef:

  Ik denk dat je hier wel mensen helderheid in hebt gegeven.. 😉

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ha Emmy, dan is mijn opzet geslaagd. Thanks!

 16. Kees Lamper schreef:

  Inderdaad een goede tip die door veel mensen vergeten wordt. Zonde, want stiekum bezoek je je website best veel, zeker als blogger.

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ja, als ik bedenk hoe vaak ik iets (kleins) aanpas en kijk of het er dan uitziet zoals ik wil… en de teller tikt maar door 🙂 Bedankt Kees!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *