Wat is een broken link?

Een broken link (dead link of dode link) is een link die niet of niet meer werkt. Gaat het om een interne broken link, dan strandt de bezoeker op de 404-pagina van jouw website. Bij een externe broken link krijgt een bezoeker een foutmelding op de website waarnaar jij verwijst. Als de domeinnaam niet klopt, meldt de browser ‘Server Niet Gevonden’.

Een broken link frustreert de bezoeker

De meeste mensen irriteren zich aan een broken link, ook al ligt de fout niet altijd bij jou. Misschien heb je twee jaar geleden in een blog links toegevoegd die op dat moment gewoon werkten. In de tussentijd kan een domein zijn verhuisd of een website zijn vernieuwd of opgeschoond, en dan werkt de link nu niet meer.

Een interne broken link ontstaat als jij een pagina verwijdert maar vergeet om een 301 redirect aan te maken. Links naar de verdwenen pagina geven nu een foutmelding. Vaak is een interne broken link een kwestie van een tikfout bij het aanmaken van de interne link.

Broken links jagen de bezoeker weg

Wat doet iemand die op een 404-pagina komt? Drukt hij op backspace om terug te gaan of klikt hij zuchtend de website weg? Ik denk dat het risico op dat laatste vrij groot is.

De bezoeker heeft zich door jou de weg laten wijzen, maar jij hebt ‘m de verkeerde kant uit gestuurd. Dat kan het vertrouwen in jou als ondernemer schaden.

Broken links slecht voor Google ranking

Laatst checkte ik de website van een klant: er bleken 202 broken links op te staan. Dat is niet alleen vervelend voor de bezoeker maar ook Google ziet dit en kan dit niet waarderen. Broken links op je website zijn daarmee slecht voor je ranking in Google.

Het herstellen van een broken link is een simpele manier om je website te optimaliseren en onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Broken link checker gebruiken

Moet je dan alle links van je website elke paar maanden langslopen? Gelukkig niet, want dat zou flink wat werk zijn. Maar als jij de bezoeker de irritatie van een 404-pagina wilt besparen, haal je je website wel elke paar maanden door een broken link checker.

Ik werk zelf afwisselend met Free Broken Link Checker en Broken Links at a Glance (de laatste is wat uitgebreider). Deze gratis tools lopen alle links op je website na en lepelen binnen een paar minuten een keurig overzichtje op van de broken links op je website en de plek de link is aangetroffen. Als je deze check elke paar maanden uitvoert, zal je nooit tientallen links hoeven te herstellen. En dat is zeker de moeite waard.

Broken links opsporen met Free Broken Link Checker

 

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.