Wat is een 404-pagina?

De 404-pagina is een pagina op je website waar bezoekers uitkomen als ze een verkeerde url intikken of naar een niet-bestaande pagina op je website worden verwezen.

404-pagina: van irritatie naar kans

Het is voor een bezoeker vervelend om op een error 404 te stuiten. Maar als je iets ludieks doet met je 404-page neem je de geïrriteerde bezoeker de wind uit de zeilen.

En dan is een 404-pagina ineens een mooie kans.

Wanneer komt iemand op een 404-pagina?

Door een tikfout of een broken link kan iemand de error 404 krijgen. Er zijn twee opties:

  • De bezoeker komt uit op de 404-pagina van de website waar jij naar verwijst.
  • Werkt een interne link niet (meer), dan komt de bezoeker uit op jouw 404-pagina.

Verwijs je naar een niet (meer) bestaande website of er zit een tikfout in de url, dan krijg je een melding van de browser in de trant van ‘Server Niet Gevonden’. En dat is voor de bezoeker natuurlijk even frustrerend als een traditionele 404-page.

Hoe voorkom je dat iemand op een 404-pagina uitkomt?

Als je een nieuwe pagina of blog publiceert, check altijd of de links werken; een tikfout is zo gemaakt. Deze tip klinkt als een open deur, maar toch vergeten veel ondernemers dit puntje.

In het artikel over broken links leg ik uit hoe je je website door een broken link checker kan halen. Zo verklein je de kans dat een bezoeker op een dode link stuit. Natuurlijk kan een externe website elk moment (onverwachts) offline gaan waardoor jouw link niet meer werk. Daarom is het slim om een paar keer per jaar een broken link check in te plannen.

Wat kan je met een 404-pagina doen?

Een saaie 404-pagina ontlokt de bezoeker een zucht. Een 404-pagina met daarop een link naar de homepage en een zoekbalk irriteert al wat minder, zeker als je er een eigen tekstje bij zet. Je kan de pagina ook gebruiken om mensen op je meest recente blogs te wijzen. Of je maakt een redirect waarbij je iemand na enkele seconden naar de homepage omleidt.

Tips voor je 404-pagina:

  • Maak duidelijk dat de gezochte pagina niet (meer) bestaat.
  • Zorg dat de 404-pagina hetzelfde design heeft als de rest van je website.
  • Zorg dat de bezoeker gemakkelijk verder kan: plaats een zoekbalk, een link naar je homepage of sitemap, een redirect naar de homepage of wat dan ook.

Sommige ondernemers en bedrijven weten echt iets leuks te maken van hun 404-page. Ze hebben er een animatie op staan, verontschuldigen zich met een grappig en/of origineel tekstje: je kan het zo gek niet verzinnen, of je kan het op je 404-pagina zetten. Ikzelf werk met een filmpje waarop ik leuke reacties krijg omdat de bezoeker dit niet verwacht.

https://player.vimeo.com/video/222358686

Hoe maak je een eigen 404-pagina?

Dit zijn de twee makkelijkste manieren om in WordPress je 404-pagina aan te passen:

  • Je thema heeft meestal een eigen 404.php file. Je geeft je eigen draai aan de 404-pagina door dit php-bestand aan te passen. Doe dit wel in een child theme zodat bij een update van je thema jouw mooie creatie niet verloren gaat.
  • Voel je er niets voor om zelf te gaan wroeten in een php-bestand, gebruik dan een plugin zoals Custom 404 Pro. Deze leidt de bezoeker van de 404-pagina om naar een andere pagina op je website. Dat kan de homepage of sitemap zijn, maar je kan ook een eigen 404-pagina maken (op dezelfde manier als je andere nieuwe pagina’s aanmaakt).

Geen leuk idee voor je 404-pagina? Neem gewoon even contact met me op.

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.