Promoot je zakelijke blog met een teaser video

Promoot je zakelijke blog met een teaser video

De meeste ondernemers promoten hun blogs op social media met een kort tekstje en een link. Je kan ook met een teaser video kijkers doorsturen naar je zakelijke blogs.

Door Cooler Media i.s.m. Business Blog School

Een teaser video is een korte video waarin je alvast een tipje van de sluier oplicht. Zo krijgt de kijker zin om je blog te gaan lezen. Dat is tenminste de bedoeling 😉

Vergelijk een teaser video met de trailer voor een film. Het doel is de kijker te prikkelen en nieuwsgierig te maken. Vandaar de term teaser (to tease = plagen).

Teaser video’s worden vaak ingezet om een nieuw product te introduceren. Maar waarom zou je er niet eentje maken om je website of blog te promoten?

Keuzes rond je teaser video

Wanneer je een teaser video wilt maken, kom je voor een heleboel keuzes te staan. Ga ik gebruik maken van animatie of film? Wat wil ik in de teaser video vertellen? Hoe ziet het script eruit? Hoe lang mag de teaser duren? Wel of geen call to action button? Voeg ik ondertiteling toe? En ga zo maar door.

Het antwoord op deze vragen heb je niet binnen drie seconden. Je moet hier echt goed over nadenken. Dit blogartikel helpt je daarbij. En heb je eenmaal een soort format voor je teaser video’s, dan kan je dat keer op keer gebruiken.

Teaser animatie of film?

Het eerste wat je je moet afvragen bij het maken van een teaser video is: wat voor soort video wordt het? Je kan hierbij kiezen tussen film of animatie.

 • Het voordeel van een film is dat je zelf kan vertellen. Zeker als je daarbij in beeld komt, is dit heel persoonlijk.
 • Het voordeel van een animatie is dat je werkelijk alles wat je maar kan bedenken visueel kan weergeven. Je kan allerlei elementen toevoegen die de kijker extra triggeren. Denk aan bepaalde special effects die de interesse van de kijker wekken.

Kijk goed naar je doelgroep. Niet elke doelgroep benader je op dezelfde manier. Zo moet je je bij een wat oudere doelgroep een beetje inhouden als het om special effects gaat, terwijl jongeren een animatie die meer als diavoorstelling is ingericht, al snel saai vinden.

Zelf je teaser video maken of uitbesteden?

Wanneer je een keuze hebt gemaakt tussen film en animatie, kom je voor de vraag te staan: ga ik de teaser video zelf maken of laat ik deze maken door een professioneel bedrijf?

Kies je ervoor om zelf je teaser video te maken, dan kan je gebruik maken van websites als Doodly en Lumen5 (gratis). Je kan natuurlijk ook een kort filmpje schieten met je smartphone waarin je heel beknopt iets over je blog vertelt.

Hieronder een voorbeeld van een Doodly animatie die ik zelf heb gemaakt. Dit was overigens geen trailer video maar een soort mini-blog. Maar zo krijg je een idee wat non-techies als ik met Doodly in elkaar kunnen knutselen…

https://vimeo.com/276414834

Onderstaande teaser heb ik met Lumen5 gemaakt. Je ziet meteen dat het geen professionele kwaliteit is, dat wel 😉

https://vimeo.com/276415361

Ik heb bij het maken van deze video mijn scherm opgenomen. Wil je een kijkje in de keuken van Lumen5? Wil je zien hoe een non-techie als ik zo’n video in 20 minuten klaar heeft?

>> Ja, stuur me dat filmpje! <<

Een wekelijkse ‘blog teaser’ laten maken is voor de meeste zelfstandig ondernemers financieel niet haalbaar. Bedenk wel dat een zelfgemaakte teaser video voor een product of dienst meestal niet de gewenste professionele uitstraling heeft!

Een bedrijf dat in mijn ogen echt supermooie films en animaties maakt, is Cooler Media. Daarom heb ik hen om advies gevraagd bij het schrijven van dit blogartikel. De filmpjes op hun website kunnen ook dienen als inspiratie voor de video’s die je zelf gaat maken.

Andere tips voor het maken van een teaser

 • Ben duidelijk en enthousiast.
 • Zorg dat de video duidelijk is voor je doelgroep: niet alle lezers van je blog hebben voorkennis, maar ook zij moeten de inhoud van je video begrijpen.
 • Gebruik een pakkende titel en maak gebruik van de juiste tags wanneer je de teaser video op YouTube en/of Facebook zet. Zo wordt je video beter gevonden.
 • Benoem in de teaser video iets wat kijkers te weten komen (liefst een benefit, iets waar ze hun voordeel mee kunnen doen) als ze de blog gaan lezen. Op die manier trigger je het publiek om door te klikken.

Het script van een teaser video

Het script gaat natuurlijk onder andere over de voice-over en de tekst. Maar wat je óók moet meenemen in het script, zijn dingen als het maken van close-ups, sfeerbeelden en vanuit welke hoeken je gaat filmen. En dat moet logisch passen bij de tekst.

Bij het maken van het script voor de teaser video is het belangrijk dat je elk detail beschrijft. Dat maakt het produceren van de video uiteindelijk makkelijker; je weet dan namelijk al precies wat je wanneer moet doen.

Een script schrijven voor een teaser video is wel iets anders dan het schrijven van een artikel of blog. Je schrijft tekst die je later gaat uitspreken. Belangrijk is dus dat je schrijft in spreektaal en dat je korte zinnen gebruikt.

Lees de tekst voor met de stopwatch erbij. Een teaser video duurt meestal rond de 30 seconden. Cooler Media licht toe: “15 seconden is vaak te kort om genoeg informatie te geven; bij 60 seconden raken kijkers vaak alweer verveeld. 30 seconden is ideaal.”

Heb je voor ogen hoe jouw teaser video eruit gaat zien, maak dan een storyboard. Een storyboard is als het ware een stripverhaal waarin je de hele video doorloopt. Je hoeft geen tekenaar te zijn om dit te kunnen, zolang voor jou maar duidelijk is wat je wilt filmen of hoe je animatie eruit komt te zien.

Het verspreiden van je teaser video

Bij het maken van de teaser video moet je ook bepalen of je ondertiteling toevoegt of niet. De laatste tijd is ondertiteling steeds belangrijker, omdat mensen die via hun smartphone op social media zitten, er meestal geen geluid bij hebben.

Bij Facebook ligt dat percentage rond de 80%. Ondertiteling kan daarom een aanrader zijn. Animaties zoals Lumen-video’s draaien om korte teksten met beeld, al dan niet met een achtergrondmuziekje. De vraag wel of geen ondertiteling speelt dan natuurlijk niet.

Voeg een call to action (button) toe

Je wilt dat mensen aan het einde van de teaser video doorklikken naar je blog of website. Eindig je video daarom altijd met een call to action en geef mensen een url waarnaar ze kunnen doorklikken.

Je kan kijkers een extra duwtje in de rug geven met een call to action button. Daarmee trigger je het publiek en maak je het mensen makkelijker om door te klikken.

Van kijker tot klant

Wanneer je teaser video helemaal klaar is, verspreid je deze op social media.

Je kan je video een extra boost geven door er bijvoorbeeld een Facebook advertentie van te maken. Je kan kijkers op tal van aspecten targeten en zo je bereik stevig laten groeien. Je combineert je blog dan met een stukje videomarketing.

Social media bezoekers zien je teaser video en klikken door naar je blog of website. Dan begint het spel eigenlijk pas!

Als jouw blog interessant genoeg is, kijken mensen verder op je website. Ze vragen misschien je weggever aan en komen op je mailinglijst. En wie weet worden ze zo enthousiast over jou en je diensten dat ze ooit klant worden of willen samenwerken met je.

Vergroot je bezoekersaantallen met video

Steeds meer ondernemers en bedrijven zetten zakelijk bloggen in, maar hoe groot is hun bereik? Met een teaser video kan je de interesse van de kijker wekken en ervoor zorgen dat ze je blog lezen en/of je website bezoeken.

Zorg voor een goed script en dan kan je echt goede resultaten boeken. Probeer het zelf maar eens uit: niet geschoten is altijd mis!

Heb jij wel eens een teaser video gemaakt? Zo niet, zie je het wel zitten? Laat het hieronder weten!

*** BONUS ***

Ik heb mijn scherm opgenomen terwijl ik de teaser voor deze blog maakte.
Zo krijg je meteen een idee hoe Lumen werkt.
Krijg exclusief toegang tot dit filmpje!

>> Ja, stuur me dat filmpje! <<

Ook interessant voor je:

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

20 reacties op “Promoot je zakelijke blog met een teaser video

 1. Bernard schreef:

  Nuttig en leerzaam, dank! Waar en hoe vind ik een creatieve partij die een goede teaser en script kan maken bij de introductie van een nieuw product? Met groet, Bernard

  1. Jessie schreef:

   Hai Bernard, lastige vraag. Soms zie ik teaser video’s voorbijkomen die ik mooi vind… en een ander vindt ze spuuglelijk. Ik zou gewoon eens googelen op ’teaser video script’ of zo, en bekijk dan de portfolio van een paar bedrijven. Kijk zeker ook op de site van Cooler Media met wie ik dit blogartikel heb geschreven.

 2. Eva schreef:

  Hele fijne tips! Heb er eigenlijk nog nooit aan gedacht, om zo’n filmpje te maken voor mijn blog. Misschien toch eens werk van maken! 🙂

  1. Jessie van Loon schreef:

   Goed plan Eva. Veel succes!

 3. Claudia Struijck schreef:

  Ontzettend bedankt voor dit artikel met handige tips! Ik ben net begonnen met vloggen en heb ook net een youtube kanaal. En ik wil erg graag op instagram een teaser geven van mijn vlog maar weet dus niet hoe. Ik denk dat ik hier wel wat mee kan!

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ha Claudia, leuk om te horen. Instagram gaat binnenkort alle videoformaten toestaan, dus dan wordt het makkelijker om 1 teaser voor meerdere kanalen in te zetten. Succes!

 4. Wilma schreef:

  Leuke tips, Jessie! Bedankt!
  Ik ga er zeker naar kijken en je filmpje aanvragen.

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ha Wilma, jij bedankt 🙂 En succes met jouw teasers!

 5. Ellen schreef:

  Zo toevallig dat je hier over schrijft, heb het hier net pas met mijn bloggers over gehad. Ook omdat je met video veel zichtbaarder bent op social media. Wat mij erg leuk lijkt is als ze zelf op social media hun blog aankondigen in een persoonlijk filmpje. Wel kort en krachtig, want ik vind het zelf erg irritant als het te lang duurt en de kern te lang op zich laat wachten. Maar precies lang genoeg om nieuwsgierig te worden naar de blog en het team te leren kennen. Ik ga je tips meenemen in de verdere uitwerking van ons plan. Dank je wel!

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ha Ellen, misschien een beetje afwisselen. Ik weet niet of jouw bloggers zich allemaal comfortabel voelen voor de camera. En dan is Lumen een uitkomst. Maar als mensen wél durven, dan is in een filmpje je blog aankondigen op social media natuurlijk ook superleuk! Succes!

 6. Nicole Orriëns schreef:

  Nee, nog nooit maar ik baal dan ook altijd van een vlog op een blog. Ik ga naar een blog om er iets te lezen. Op een filmpje zit ik eigenlijk niet te wachten.

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ha Nicole, het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Een filmpje kan je embedden in je blog en dan kan de bezoeker kiezen tussen blog/vlog. Zo dring je niemand iets op. Teasers zijn bij uitstek geschikt voor blogpromotie op social media.

 7. Bregtje Hermans schreef:

  Zinvol artikel! Nadeel van zo’n filmpje is dat ik het wel erg veel gedoe vind om te maken. Maar dat is persoonlijk natuurlijk. Ik ben zelf ook niet zo visueel ingesteld dus dan kies je er toch minder snel voor. Maar wie weet in de toekomst 🙂

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ha Bregtje, heb je de bonus aangevraagd met ’the making-of’ van de teaser voor dit artikel? Ik vond het ook altijd een hoop gedoe, maar met Lumen is het een kwestie van 20 minuten. Succes met je blogs!!

 8. Nele schreef:

  Interesseert me al langer dan vandaag het maken van videootjes. GoAnimate zou naar verluidt ook een geweldige manier zijn om je video’s te maken.

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ha Nele, leuk om te horen. GoAnimate ga ik eens googelen. Dank voor de tip!

 9. Eva schreef:

  Zo’n teaser is altijd een goed idee. Trekt gewoon mensen aan om meer te ontdekken. Super artikel! Liefs, Eva

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ha Eva, je trekt met zo’n teaser weer een ander publiek. Mensen die echt visueel ingesteld zijn bijvoorbeeld. Jij succes met je blogs!

 10. Stefaan BlogVivant schreef:

  Super fijn om je blog op zo een manier te kunnen promoten! origineel ook!

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ik vind het ook wel een grappige manier. Is weer eens wat anders dan anders hè! Blog ze, groeten Jessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *