Stopwoordjes vermijden of niet… whatever!

Stopwoordjes vermijden of niet… whatever!

In 2000 zwom Inge de Bruijn op de Olympische Spelen naar drie gouden plakken en één zilveren. Zestien jaar later is ze nog altijd werelrecordhoudster op de 100 meter vlinderslag. Inge had er in Sydney maar één woord voor: toppie!

Alles was toppie: de samenwerking binnen het team, de coaches, de kwalificaties, de sfeer in het Holland House en ja, ook elke medaille. Heel Nederland gniffelde erom. Heel Nederland! Dat ene woordje was onderdeel geworden van het merk INGE

Personal branding

Zo kan persoonlijk taalgebruik je personal branding enorm versterken. Want hoe onderscheid je je als ondernemer? Als je iemand die vraag stelt, begint hij meestal over zijn aanbod en wat daar uniek aan is. Maar veel belangrijker is dat jij jezelf onderscheidt. Daarmee wordt alles wat jij biedt vanzelf uniek.

Draag jij altijd bloemetjeskleding met bijpassende bril? Krabbel je altijd notities op je hand? Heeft jouw tasje altijd de kleur van je schoenen? Print je alles op lichtgroen papier? Sta jij altijd op een jou kenmerkende manier met één hand in je broekzak?

Dit zijn allemaal voorbeelden van details die bijdragen aan het merk JIJ. Onderschat de kracht van personal branding niet. Als alles klopt – van uiterlijk tot website, van make-up tot houding – dan lééf jij je merk. En je taalgebruik is een belangrijk onderdeel van je merk.

Whatever!

Ik zat deze week te kletsen met een vriendin. Ze vertelde: “Morgen nemen we onze matrassen mee naar het nieuwe huis. Dan kunnen we lekker doorwerken. We kijken wel waar we slapen: op zolder, in de garage of… whatever!”

Je ziet de situatie misschien wel voor je. Twee vriendinnen, ontspannen aan de koffie. Cake met verse aardbeien (oké, en een dot slagroom) erbij. Duidelijk vrije tijd! Daarom verraste het mij ook dat ik ineens aan Eelco de Boer moest denken.

Eelco is een succesvolle internetondernemer en businesscoach. Ik volg af en toe een online training of beluister een van zijn podcasts. Tot op het irritante af komt dan het woordje ‘whatever’ voorbij. Maar irritant of niet, het versterkt het merk EELCO.

Als ik in mijn vrije tijd aan Eelco denk; hoe krachtig is dat? Houd je oren open en ontdek de positieve kant van stopwoordjes en andere woorden die iemand overal opplakt.

Stopwoordjes inzetten

Laatst dook ‘whatever’ op in een van Eelco’s geschreven blogs. Prachtig! Veel copyrighters zouden het geschrapt hebben, want stopwoordjes zijn eigenlijk not done in geschreven teksten. Eelco had het laten staan of misschien wel bewust erin gegooid… whatever.

Ik wil je aanmoedigen om op zoek te gaan naar jouw stopwoordjes en favoriete uitdrukkingen. Vaak merk je het zelf niet, dus vraag familie en vrienden hoe jij jezelf in je taalgebruik onderscheidt. Als jij je er bewust van wordt, is het helemaal niet verkeerd het gebruik van die woorden terug te schroeven. Maar daarnaast: zet op tactische momenten deze woorden juist in! Als onderdeel van jouw merk, van jouw personal branding.

Als je je niet bewust bent dat je supervaak een bepaald woord gebruikt, kan dat superirritant zijn. Want ook al is je blog superleuk en deel je superwaardevolle ideeën en supermooie inzichten, op een gegeven moment… Je snapt wat ik bedoel.

Schrijf zoals je spreekt

Mijn eigen stopwoordjes zijn helaas weinig onderscheidend. Ik heb alleen de neiging om zinnen te beginnen met ‘maar goed’, ‘nou ja’ en ‘ach’. Hm, het lijkt wel alsof ik mijn mening daarmee bij voorbaat een beetje afzwak. Maar goed, ook in blogs begin ik dus regelmatig mijn zinnen met woorden die inhoudelijk niets toevoegen.

Ik troost mezelf dat het geen ramp is dat ik niet alles vet, cool of mega noem. Ik hoor vaak genoeg dat mensen mijn teksten lekker vinden lezen ‘omdat het net is alsof ik je hoor praten’. En als praten en schrijven zo’n eenheid vormen, dan klopt het stukje branding ook.

Maak niet de fout om je spreektaal te gaan vertalen naar schrijftaal. Dan krijg je een weinig persoonlijke woordenbrij waar geen sprankje spontaniteit meer in zit. Als je schrijven moeilijk vindt, dan is de kans groot dat je geen spreektaal schrijft. Want als je in je hoofd praat tegen je ideale klant en je beschouwt dat praatje als dictaat, dan hoef je alleen maar uit te schrijven wat je jezelf in je hoofd hoort zeggen.

Bij welke woorden grijnst je omgeving: daar heb je hem/haar weer? Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat. Oké? Toppie!

foto: Miho NL cc by-3.0
Inge de Bruijn en Jacco Verhaeren op het WK 2008 in Eindhoven

Ook interessant voor je:

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

20 reacties op “Stopwoordjes vermijden of niet… whatever!

  1. The lemon kitchen schreef:

    Hahah grappig! ik zeg echt veel te vaak ‘eigenlijk’, dat zie je ook terug in mijn filmpje met RTL wat op de homepage staat van mijn website.

    1. Jessie van Loon schreef:

      Leuk om jezelf terug te zien / te horen en ineens zoiets te merken. Best leerzaam… eigenlijk 🙂

  2. Stefaan BlogVivant schreef:

    ik vind stopwoordjes schattig en heb collega die regelmatig een zinnetje achter haar zin plaatst als stopwoordje. soms zo grappig als je dit paar keer op dag te horen krijgt 🙂

    1. Jessie van Loon schreef:

      En stiekem ga je hopen dat iemand het nóg een keer zegt. Zo werkt het tenminste bij mij…

  3. Rory schreef:

    Poeh. Ik heb ze vast wel, maar ik weet het nu spontaan even niet meer. “Dus dat” heb ik een tijdje gebruikt, al zijn dat twee woorden. Er was nog iets heel irritants, maar ik weet het gewoon niet meer. Eerlijk gezegd weet ik niet of ik stopwoordjes nu fijn vind of niet.

    1. Jessie van Loon schreef:

      Stopwoordjes of stopcombinaties, ik vind het één pot nat. Succes met je ontdekkingsreis naar je huidige stoppers!

  4. Bianca Schrijft schreef:

    Stopwoordjes kunnen zo sterk iemands overkomen bepalen. Ik ben absoluut een voorstander van stopwoordjes. Ze zijn nodig voor het onderscheid. Als we ons allemaal perfect aan de grammaticale regels houden, dan lijken alle stukken, op iedere blog, nieuwssite, etc op elkaar.

    1. Jessie van Loon schreef:

      Eens. Je toon in je teksten is je online stemgeluid. Heel eigen, heel persoonlijk en daarmee heel onderscheidend.

  5. karin schreef:

    leuk dat je ons inspireert om eens heel kritisch naar onszelf te kijken, want je bent je vaak niet zo bewust van stopwoordjes.

    1. Jessie van Loon schreef:

      Dankjewel Karin, taal is onderdeel van wie we zijn. Stopwoordjes zie ik als stukjes van je spiegelbeeld.

  6. Daphne - verdraaidmooi schreef:

    Haha ja bij sommige stopwoorden moet ik meteen aan iemand denken. Het ergste is dat hoe meer je met iemand omgaat, hoe meer je die woorden over gaat nemen.

    1. Jessie van Loon schreef:

      Ha Daphne, inderdaad zijn stopwoordjes naar verdraaid typerend soms ook besmettelijk 🙂

  7. Andrea schreef:

    Iedereen heeft woorden die hij graag gebruikt. Maar soms word ik gek ven de stopwoordjes. Maar misschien is het ook wel een gebrek aan vocabulair. Denk aan woorden met super en kei. Kei leuk en super gaaf. Een aantal is ook erg populair. Maar dat moet je het wel goed gebruiken. Een aantal mensen is….. En vergeet de irritante woorden als focus, transparantie en eigen verantwoordelijkheid niet. Te pas en te onpas gebruikt.

    1. Jessie schreef:

      Ha Andrea, daar noem je een hele belangrijke: te pas en te onpas. Het zorgt soms ook voor devaluatie van woorden die door het vele gebruik (te onpas) lege containerbegrippen worden. Dat is jammer. En ja, gebrek aan vocabulaire, ook een oorzaak. Bedankt voor je aanvullingen!

  8. Kit schreef:

    Leuke post Jessie!
    Ik ben ook iemand die graag schrijft zoals ze spreekt en een Eelco als voorbeeld is een verademing in de wereld waarin alles “professioneel” moet zijn amders…
    Succes verder,
    Kit

    1. Jessie schreef:

      Hai Kit, stopwoordjes maken je inderdaad niet minder professioneel. Alleen levendiger en menselijker! Tot kijk, groeten Jessie

  9. Eelco de Boer schreef:

    Whatever

    1. Jessie schreef:

      Ik zou bijna zeggen: epic 🙂 Bedankt voor het langskomen!

  10. Janneke schreef:

    Super leuk blog. En daar heb je gelijk mijn stopwoordjes te pakken. Ik betrap me er regelmatig op het gebruik van deze twee woorden. Vooral tijdens het geven van trainingen ben ik extra alert op mijn woordgebruik. Dan realiseer je ook pas hoe vaak je dezelfde woorden gebruikt in bepaalde situaties.

    1. Jessie schreef:

      Ja, dat is wel het vervelende van bewustwording 🙂 Tegelijk ben je dan al een heel eind op weg. Succes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *