De ultieme sidebar voor je zakelijke blog [infographic]

De ultieme sidebar voor je zakelijke blog [infographic]

De sidebar of zijbalk bungelt er op veel websites een beetje bij. Maar als je de sidebar bij je zakelijke blog goed inricht, blijven bezoekers langer op je website en groeit je mailinglijst sneller. De 5 ingrediënten voor De Ideale Zijbalk.

Beeld: Anna Smakman

Een jaartje of tien geleden zag je op de meeste websites aan de linkerkant een sidebar met een menu en wat informatie over het bedrijf.

Anno 2018 zijn homepages en landingspagina’s meestal fullwidth. Op die pagina’s wil je alle focus op de tekst in het midden, dus kan je geen zijbalk gebruiken. Op andere pagina’s – en zéker bij je blogposts – is de sidebar juist erg nuttig.

In deze blog laat ik zien hoe je de sidebar optimaal benut. Maar eerst: waarom een rechter zijbalk het beste werkt (webshops uitgezonderd) en hoe je de zijbalk praktisch inricht.
F-structuur Jakob Nielsen

Waarom de sidebar rechts?

Uit eyetracking onderzoek blijkt dat we webpagina’s in een soort F-vorm bekijken. De kop en inleiding krijgen alle aandacht. Onderaan scannen we de informatie vooral. Dat betekent niet dat niemand je hele blog of je hele webpagina leest: we hebben het over ‘de gemiddelde websitebezoeker’, als die al bestaat.

Tussenkoppen, foto’s, video’s en opsommingen trekken meer aandacht dan gewone tekst. Verticaal gezien bekijken we vooral de poot van de F, zeg maar de linker kantlijn.

Daarom stond tot een aantal jaar gelden de sidebar meestal links. Dit was geredeneerd vanuit de website-eigenaren. Bezoekers willen geen adresgegevens als eerste zien; zij komen op je website voor de inhoud… Toen we dat eenmaal doorhadden, verhuisde het menu naar de bovenkant (horizontaal), de bedrijfsinfo naar de footer.

De rechterkant van het scherm krijgt minder aandacht. Geen reden om er niets mee te doen! Een zijbalk met in het oog springende elementen kan je veel opleveren: volgers op social media, likes op Facebook, nieuwsbriefabonnees en doorkliks naar andere blogs.

Verschil tussen persoonlijke en zakelijke blog

Bij een persoonlijke blog zie je in de sidebar vaak archieven per maand, een tagwolk en de meest recent geplaatste reacties. Bij een zakelijke blog zijn dat geen onderdelen die veel voor je lezers betekenen, en ook jij kan meer uit die zijbalk halen.

Waar het voor mij om draait: geef je de lezer de mogelijkheid om je website te doorzoeken en je op social media te volgen. En laat ze interessante content zien, zoals de meest recente blogartikelen of gerelateerde content.

De sidebar op tablet en mobiel

Bij de meeste websites komt de rechter zijbalk op een tablet en mobiele telefoon onder de content te staan, al hangt dit een beetje af van het design; in WordPress van het thema. Check dus je website altijd even op mobiel als je je sidebar hebt aangepast.

Omdat het doorzoeken van de website een stukje service voor de lezer is, heb ik daar het 1e element van De Ideale Zijbalk van gemaakt. In de meeste gevallen is het zoekvenster dan het eerste wat bij telefoongebruikers onder de blog of pagina staat.

Hoe richt je de zijbalk in?

De zijbalk bestaat in WordPress uit zogeheten widgets. Deze vind je door in je dashboard naar Weergave > Widgets te gaan. Vaak moet je voor je pagina’s en voor je blogs twee zijbalken inrichten; ik zou gewoon dezelfde onderdelen gebruiken.

Don’t worry, de hele ‘operatie’ duurt maximaal een halfuur.

NB: Ik heb te weinig ervaring met andere platforms om je er uitgebreid over te kunnen adviseren. Ik weet wel dat je bij de meeste de zijbalk zelf kan inrichten.

Bezorg je lezer geen keuzestress, dus houd je een beetje in met widgets 😉 Bovendien… als de zijbalk langer is dan je blogartikel, ziet het geheel er weinig evenwichtig uit. Kies widgets die jij belangrijk vindt. En mogelijk veranderen je keuzes in de loop van de tijd.

Ik heb een tijdje geëxperimenteerd met mijn zijbalk. In De Ideale Zijbalk zie je wat voor mij het beste werkt en wat ook voor jouw zakelijke blog een goed uitgangspunt kan zijn.

De 5 ingrediënten van De Ideale Zijbalk

Ik heb een tijdlang met Smartlook zelf heatmaps gemaakt, bijgehouden hoeveel mensen via de zijbalk mijn e-book aanvroegen enz. Zo ben ik tot een zijbalk gekomen die effectief is en niet storend is voor de lezer. Onder de infographic vind je nog wat toelichting.

zijbalk sidebar zakelijke blog infographic

1. Doorzoek de website

Dit is een stukje service aan de lezer. Hoe meer content je op je website hebt staan, hoe belangrijker het is dat bezoekers je website kunnen doorzoeken. Je weet dat ik over zakelijk bloggen schrijf. Misschien ben je op zoek naar informatie over Yoast, een plugin om je blogs te optimaliseren? Dan is het handig dat je mijn site kan doorzoeken.

Deel op Facebook of Twitter

De 5 ingrediënten voor De Ideale #Zijbalk bij je (zakelijke) blog volgens Jessie van Loon van Business Blog School. Met handige infographic, http://bit.ly/ideale-zijbalk

2. Volg jouw bedrijf op social media

Op welke social media ben je actief? Hopelijk zijn dat ook de kanalen waar jouw doelgroep rondhangt. Zet onder het zoekvenster icoontjes met links naar jouw social media.

Laat deze links openen in een nieuw tabblad. Als iemand doorklikt naar Facebook en daar afgeleid raakt, ben je ‘m kwijt. Maar heb je een nieuw tabje geopend en sluit hij dat tabblad, dan is-ie terug op jouw website. Een link ziet er dan zo uit: <a href=”link-social-media” target=”_blank”><img src=”link-icoontje” alt=”Volg [jouw bedrijf] op Facebook”></a>

3. Promoot je weggever

Omdat je via e-mailmarketing de band versterkt met je volgers en af en toe ook een product / dienst promoot via je lijst, is het belangrijk dat je je mailinglijst laat groeien.

Dus heb je een lead maget of weggever die bezoekers kunnen downloaden in ruil voor hun naam en mailadres? Promoot deze dan ook in je zijbalk.

4. Facebook likebox (of Instagram feed)

Een mooie kans om extra volgers te krijgen op Facebook of Instagram. Ik gebruik Instagram niet, dus voor mij is een Facebook likebox een logische keuze. Je kan, zowel voor WordPress als andere platforms, heel eenvoudig de code voor je like button ophalen.

Op dezelfde manier kan je met Lightwidget de code voor je Instragram feed ophalen.

Er zijn ook plugins die een FB likebox of Instagram-feed in je sidebar zetten. Maar met elke plugin die je installeert, wordt je website een beetje trager. Dus voor zaken die je met een simpel stukje code kan oplossen, liever geen plugin gebruiken.

5. Meest recente blogs / gerelateerde blogartikelen

Laat zien wat voor andere interessante content je op je site hebt staan. Verwijs in je zijbalk naar de meest recente blogartikelen, gerelateerde blogs of de meest populaire blogposts.

Ik werk in mijn blogs met interne links en eindig elke blog met wat links naar artikelen die mogelijk ook interessant zijn. Daarom kies ik voor de zijbalk voor de meest recente blogs.

Ik gebruik de gratis plugin ‘Yuzo – Related Posts’ die dus méér kan dan gerelateerde content uitzoeken. De plaatjes schalen keurig mee met de breedte van de zijbalk, en een link mét plaatje trekt nu eenmaal meer aandacht.

Succes met jouw zijbalk!

Je hebt een zijbalk binnen een halfuurtje ingericht en deze kan je op korte én lange termijn veel opleveren. Laatste voordeel van een sidebar: hij maakt de regels van je blog zo’n 250-300 pixels smaller. Dit vergroot de leesbaarheid.

Welke elementen uit De Ideale Zijbalk zet jij al in bij je (zakelijke) blog?

 

Ook interessant voor je:

 

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

16 reacties op “De ultieme sidebar voor je zakelijke blog [infographic]

 1. Luc van de Wiel schreef:

  Handige tips!

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ha Luc, dankjewel. Succes met je zijbalk!

 2. Patricia Schmitz-Heres schreef:

  Handige tips! Ik ga mijn zijbalk zeker nog een keer onder de loep nemen.

  1. Jessie van Loon schreef:

   Succes Patricia!

 3. Bianca Schrijft schreef:

  Een drukke sidebar jaagt mij weg, bedrijfsblog of persoonlijk, dat maakt niet uit. Wel apart om te lezen hoe anders de insteek is. Daar heb ik nooit bij stilgestaan.

  1. Jessie van Loon schreef:

   Bedankt voor je reactie Bianca. Het is natuurlijk de kunst om het evenwicht te vinden tussen gebruiksvriendelijkheid (niet té druk) en zorgen dat de sidebar de conversie op je website vergroot! En dan is het goed om je doelgroep te kennen: waar houden zijn van, en wat jaagt ze weg?

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Ik ben altijd vooral bezig om te voorkomen dat ik mijn sidebar niet te vol heb staan.

  1. Jessie van Loon schreef:

   Er moet inderdaad wel aandacht ‘overblijven’ voor de tekst. Ben wel benieuwd welk element uit de zijbalk jij weg zou laten. Groeten Jessie

 5. MC Kleuver schreef:

  Handig artikel waar ik toch even over moet nadenken. Mijn standaard is ongeveer 300 woorden per artikel. Dat is vrij kort. Hierdoor zal mijn sidebar dus korter mogen.

  1. Jessie van Loon schreef:

   Ha MC, dan zijn 5 elementen idd wat veel. Ik zou zoekvenster en follow buttons in elk geval behouden. Nemen weinig plek in en helpen de bezoeker. Misschien de links naar recente posts weglaten en deze met een plugin als Yuzo ónder je blogpost zetten?

 6. Janine schreef:

  Wat een handig artikel! Ik heb er nooit zo over nagedacht maar ik vind de sidebar aan de rechterkant persoonlijk ook mooier haha.

  1. Jessie van Loon schreef:

   Fijn dat je gevoel voor design en bewezen effect elkaar niet bijten 🙂

 7. karin schreef:

  die facebook likebox is een goed idee!

  1. Jessie van Loon schreef:

   Hoop dat je er meer likes mee binnenkrijgt Karin. Ik vind het zelf een fijn idee dat mensen op mijn blog kunnen blijven en toch die like kunnen uitdelen!

 8. christophe schreef:

  Zeer nuttig artikel, ik vind een zijbalk niet altijd even mooi maar je kan er wel veel in kwijt. Bij veel ‘design’ sites moet je gaan zoeken waar het menu juist zit.

  1. Jessie van Loon schreef:

   Bedankt Christophe voor je reactie! Of de sidebar mooi is of niet, daar heb je zelf gelukkig ook veel invloed op 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *