Meer reacties op je blog met deze 5 tips

Meer reacties op je blog met deze 5 tips

“Echt, niemand reageert. Doe ik daar zo m’n best voor?” Komt deze gedachte je bekend voor? En het is zo: vaak zie je blogs waar geen enkele reactie onder staat. Dat kan enorm frustrerend zijn.

Je deelt je kennis, probeert mensen in beweging te krijgen, maar lukt dat ook? Zonder reacties en andere feedback moet je maar hopen dat mensen je artikelen de moeite van het lezen waard vinden. Bovendien maken reacties je blog ‘social proof’ (al heb je natuurlijk ook nog likes, reacties op Facebook, retweets en mensen die je blog delen).

Hoe attent ben jij als bloglezer?!

Soms is het gebrek aan reacties en interactie de druppel die de emmer doet overlopen. Je stopt met bloggen, want als nou niemand op jouw berichten zit te wachten… Troost je, ook hele populaire blogs lokken soms amper reacties uit (nieuwssites niet meegerekend).

Trek geen overhaaste conclusies. Ga eens na hoe vaak JIJ een reactie achterlaat. Misschien denk je nu: dat doe ik elke week zeker één keer. Oké, maar hoeveel blogs lees je in zo’n week? En als je NIET reageert, is dat dan omdat je het een waardeloos artikel vindt?

Kortom, ga eens na hoe jij je als bloglezer gedraagt

Meer reacties: 5 strategieën

Oké, misschien ga je zo het gebrek aan reacties iets beter begrijpen (en ga je zelf ook meer reacties achterlaten en wat ‘aardiger’ zijn voor andere bloggers). Maar laten we eens kijken wat je kan doen om meer reacties los te peuteren.

1. Zorg voor een goede call to action

Veel bloggers laten hun lezers zomaar vertrekken. Of er staat heel braaf ‘ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat’. Alsjeblieft, doe dat niet! Stel liever een simpele maar specifieke vraag. Zet de lezer aan het denken. Dan blijft hij met z’n gedachten wat langer bij jouw artikel en het aantal mensen dat de moeite neemt om te reageren, stijgt.

2. Als er 1 schaap over de dam is…

Dit is een cliché, maar het geldt ook voor blogs. Kijk maar eens rond: je ziet zelden een blog met maar 1 reactie. Als er reacties zijn, zijn het er bijna altijd 2 of meer.

Blijkbaar is de drempel om als eerste iets te vinden of te zeggen veel hoger dan om je aan te sluiten bij anderen. Vraag vrienden en familie of bevriende ondernemers om af en toe als eerste een reactie achter te laten.

3. Beloof mensen iets

Dat is iets wat je met de plugin Redirect After Comment Per Page kan instellen. Onder je blogpost in WordPress verschijnt dan een blokje waar je kan aangeven waar de lezer na het achterlaten van een reactie naar toe gestuurd moet worden.

redirect after comment per page

Dan kun je dus zeggen: “Laat een reactie achter en ontvang mijn blablabla download.” Je kan na een paar dagen of na een paar reacties de actie beëindigen. En omdat nog niet al je lezers de download hebben, kan deze truc bij een volgend artikel weer werken. Intussen lijkt het alsof die ene blogpost puur spontaan aan zoveel reacties komt 😉

Yoast Comments Hacks is ook een optie: met deze plugin stuur je mensen na hun allereerste reactie door naar bijv. een opt-in pagina voor je nieuwsbrief. Maar hiermee peuter je geen reacties van vaste lezers los.

Of je deze strategie ethisch vindt of teveel gemanipuleer, dat moet je natuurlijk zelf bepalen. Ik laat je alleen de mogelijkheid zien. Tot nu toe heb ik deze plugins zelf niet ingezet, maar bij verschillende klanten zie ik dat het prima kan werken…

4. Reageer ALTIJD terug

Als jij vraagt: wat vind je de beste tip, welke methode is een eyeopener voor je, dan moet je laten merken dat je écht geïnteresseerd bent in de mening van je lezers.

Als jij niets laat terughoren, waarom zouden mensen dan reageren? Het lijkt alsof je hun reacties niet eens bekijkt. Dan kan je call to action nog zo specifiek zijn, maar je krijgt beslist niet meer reacties. Mensen hebben dan gewoon geen zin om te reageren.

5. Abonneren op reacties

Misschien stelt iemand een vraag over je artikel. Maar hoe weet deze persoon of jij antwoordt? Geef mensen daarom de mogelijkheid om op de hoogte te blijven van nieuwe reacties. Er zijn verschillende plugins die een vinkvakje toevoegen aan het reactieveld (zoals onder mijn blogs) om je te abonneren op nieuwe reacties.

Het mooie van de plugin Replyable – Subscribe to Comments and Reply by Email (tot voor kort: Postmatic) is dat iemand via de mail weer kan reageren zonder je website opnieuw te bezoeken. Dat verlaagt de drempel, en wie weet ontstaan er zo leuke discussies.

Laat je niet gek maken!

Zoals gezegd zijn reacties niet de enige indicatie of mensen je blog waarderen. Naast duimpjes op social media is ook de populariteit van je weggever een belangrijk signaal.

Laatste puntje: als je de mogelijkheid om te reageren openzet, kunnen er ook negatieve of kritische reacties komen. It’s all in the game!

Welke van deze 5 methoden pas jij al toe? Leidt dat tot meer reacties?

Ook interessant voor je:

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

22 reacties op “Meer reacties op je blog met deze 5 tips

 1. Pernilla Danielsson schreef:

  Het doet mij plezier om hier te zijn om een woord van dank te zeggen aan Dr. Isikolo.
  Ik had nooit gedacht dat ik mijn huwelijk weer zou kunnen zien werken, ondanks het feit dat alles me al tegenwerkte. Dr. Isikolo kwam me te hulp. Ik had een probleem thuis waardoor mijn man wegging en ik was al zwanger en het werd moeilijk voor mij om zonder hem in mijn leven om te gaan. Zijn familie steunde me de hele tijd, maar niemand kon helpen ons weer bij elkaar te brengen, behalve dokter Isikolo die reageerde op het moment dat ik de hulp het meest nodig had. Hij loste het probleem op en mijn man keerde net na 48 uur terug naar huis omdat hij nog steeds met mij in dezelfde stad woonde. Het is best verbazingwekkend als je hulp vindt waar je het minst dacht dat je hulp kon krijgen. Nogmaals bedankt Dr. Isikolo voor alles wat u doet om mensen te helpen die dringend hulp nodig hebben. E-mail hem isikolosolutionhome@gmail.com of Whatsapp hem op +2348133261196

 2. ingrid de Jong schreef:

  Bedankt voor deze goede tips, ik had deze blog eerder moeten lezen. Ik beheer een website over opleidingen voor coaches in het onderwijs. Om deelnemers te binden aan onze organisatie gebruiken we veelal blogs. Het leuke is dat ook veel oude deelnemers/coaches van onze coachopleidingen geregeld onze artikelen lezen. Daar krijgen we veel leuke reacties op. Maar je wilt natuurlijk ook graag nieuwe deelnemers trekken met de artikelen. Wij gaan jouw tips zeker uitproberen!

 3. Hans schreef:

  Bedankt voor de interessante blog! Meer reacties op je blog is ook gewoon erg leuk! Interactie zorgt ervoor dat je nog meer ervan geniet. Hans

 4. Josefien schreef:

  Goeie tips!

  Meer reacties zorgt voor meer interactie natuurlijk en dit is enorm belangrijk op social media.

  groetjes
  Josefien van https://www.ha-marketing.nl/

 5. whydonate schreef:

  Hallo! Ik had kunnen zweren dat ik eerder op deze website ben geweest, maar na het doorbladeren van een paar artikelen realiseerde ik me dat het nieuw voor mij was. Desalniettemin ben ik zeker blij dat ik het ben tegengekomen en ik zal er een bladwijzer van maken en regelmatig terugkomen!

 6. Odiv schreef:

  Reageren op de reacties van jouw lezers is erg belangrijk. Niet alleen zodat zij weten dat je hun reacties waardeert, maar ook om beter te scoren op Google. Zoeken gebruikers op een bepaald onderwerp en heb je veel engagement met jouw lezers, dan zal je blog hoger in de lijst komen te staan! Het is dus ook een stukje SEO strategie.

  Joost

  1. Jessie schreef:

   Ha Joost, inderdaad is ‘user generated content’ ook voor Google een signaal dat je relevant bent.

 7. ludwig schreef:

  Kan je affiliate marketing ook toepassen in een blog of is dat not-done? Ik veronderstel toch dat je ergens toch wilt verdienen met je blog.

  1. Jessie schreef:

   Als ondernemer heb je je blog als marketingtool, dus ter ondersteuning van je diensten. Rechtstreeks willen verdienen met je blog is dus meestal niet het doel. Als je blogt als niet-ondernemer, dan kan affiliate marketing goed werken (al word je er meestal niet rijk van). Ik zou wel adviseren om transparant te zijn, dus om in je blog of elders op je website te vermelden dat je met affiliate links werkt.

 8. Janneke schreef:

  Ha, ik lees veel blogs, maar ik reageer bijna nooit. Ik zal daarvoor toch beter mijn best gaan doen. Ik blogde voorheen wel af en toe, maar heb pas sinds kort de reacties opengesteld. Nog geen kip die wat geschreven heeft, natuurlijk. Bedankt voor de tips, Jessie. Eens kijken of ik de lezers kan verleiden tot een reactie.

  1. Jessie schreef:

   Meestal waag ik me niet te snel aan ‘diagnoses’ waarom iets niet werkt. In dit geval kan ik je verzekeren: kippen kunnen niet typen 🙂 Succes!

 9. Lydia schreef:

  Oeps, vooral de eerste regels zijn herkenbaar…. hoeveel blogs lees ik eigenlijk zelf…. Of reageer ik ook ” jeetje weer een blog, zou eigenlijk graag willen lezen, maar nu geen tijd….”.

  1. Jessie schreef:

   Ha Lydia, fijn dat je voor deze blog wél tijd had / hebt gemaakt… Groeten Jessie

 10. ludwig schreef:

  Hoi Jessie , ik heb voorlopig nog geen blog maar probeer al sinds een tijdje een eerste website te fabriceren met wordpress. De tips en de wordpress plugins kan ik eventueel ook proberen toe te passen. Je hebt een leerrijke website!

  1. Jessie schreef:

   Een website is de 1e stap, de blog komt daarna wel. Fijn dat mijn tips helpen!

   1. ludwig schreef:

    ik heb nu wel deze plugins gedownload maar hoe moet ik deze dan activeren op mijn wordpress website ? Ik weet even niet meer of je bekent bent met wordpress

    1. Jessie schreef:

     Alle tips uit deze blog zijn van toepassing op WordPress. Ga in de linker zijbalk naar plugins en bij elke plugin vind je ‘activeren’. Zoek anders even op Youtube op de naam van de plugin, dan vind je hoogstwaarschijnlijk wel een video met instructies.

 11. Alexandra schreef:

  Ik heb 2 weken geleden nog maar net mijn eerste blog online gezet (mede met hulp van de tips op jouw site 🙂 En deze week zal ik de volgende posten. Op mijn eerste blog heb ik zowaar al een reactie gekregen, wat ik superleuk vind! Met deze tips hoop ik dat het er steeds meer worden.

  1. Jessie schreef:

   Wat leuk dat je begonnen bent met bloggen. Je blog ziet er goed uit, oogt rustig en je schrijft echt heel leuk. Enne, reactie 2 heb je intussen ook binnen 🙂

   1. Alexandra schreef:

    Wat leuk Jessie! Dankjewel!

 12. Greet schreef:

  Geen reden om te stoppen met bloggen, maar balen is het wel 🙁 Misschien dat jouw tips gaan helpen, het valt te proberen!

  1. Jessie schreef:

   Top dat je volhoudt! Succes met de tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *