6 tips voor als je vastzit in een blogdip

6 tips voor als je vastzit in een blogdip

Een blogdip, iedereen heeft wel eens zo’n moment dat-ie vast komt te zitten. Gebrek aan inspiratie, niet lekker in je vel zitten of een onderwerp waar minder in blijkt te zitten dan gedacht. Wat kun je ertegen doen?

 

Deze week zat ik zelf vast met mijn blog.

Ik had, dacht ik, een prima blogidee. Maar toen ik eenmaal begon te schrijven, kwam er een leuke post uit voor Facebook maar geen compleet artikel. Ik denk dat iedereen wel eens een blogdip heeft, een blogblock of hoe je het ook wilt noemen.

In dit artikel geef ik je 6 tips hoe je met zo’n blogdip kan omgaan. Een andere keer ga ik in op het voorkómen van blogdips. En op het programma staat ook een apart artikel over angst om te beginnen met bloggen… Wordt vervolgd!

Ga niet pushen

Allereerst, wat NIET te doen als je vastloopt?

 • Als het schrijven niet lukt, blijf dan niet gefrustreerd hopen dat het probleem zichzelf wel zal oplossen. Dat gebeurt maar zelden.
 • Je kan gaan pushen om er toch een blogartikel uit te persen. Maar dat dat niet je beste stuk zal worden, is duidelijk. Niet doen dus!

1. Maak ruimte in je hoofd

Soms lukt het schrijven niet omdat je nog met je hoofd bij het gedoe met die klant zit. Of omdat je net een gesprek hebt gevoerd dat zich in je hoofd blijft herhalen. Of… vul maar in.

Niet vreemd dat er dan geen creatief proces op gang komt! Als ikzelf merk dat ik blokkeer doordat ik er niet bij ben met m’n hoofd, doe ik het volgende:

 • Ik zet de kookwekker op 5 minuten en schrijf mezelf leeg. Of ik nu eindig met een to-do-lijst, een half A4’tje boosheid richting een klant of een hoop gemok richting mezelf: ik ben het kwijt en kan er vaak al om lachen.
 • Ik wil niet dat de afleidende gedachten terugkomen. Daarom gaat de kookwekker opnieuw op 5 minuten, nu voor een brainstorm over het onderwerp waar ik over wil schrijven. Zo zorg ik ervoor dat mijn gedachten bij het onderwerp komen én blijven.

2. Neem wat afstand

Je zit al een poosje naar een wit scherm te staren of naar een paar ongeïnspireerde alinea’s. Je voelt: dit gaat niet werken en nee, het voelt niet als een probleem zoals bij optie 1. Dan kan het helpen om wat afstand te nemen.

Doe even iets totaal anders. De adviezen hoe je afstand tot je tekst creëert, lopen uiteen van een wandeling maken tot je favoriete muziek opzetten, en van even in je dagboek schrijven tot gewoon wat andere werkzaamheden oppakken.

Maak je gebrek aan inspiratie niet groter dan het is: het lukt even niet, doordrukken heeft geen zin, dus even kappen. Kies gewoon iets wat bij jou past. En als je een paar uur of een dag later weer naar je blogpost kijken, heb je je creativiteit misschien alweer terug.

3. Kies een andere invalshoek

Als je een onderwerp kiest, heb je er vaak direct een invalshoek bij. Dat is je uitgangspunt, maar lukt het niet, houd dan niet star vast aan die insteek, wees flexibel.

Benader de vraag die je wilt beantwoorden in je blog of het probleem dat je wilt bespreken van een andere kant. Komen de woorden dan wel, dan is dat een teken dat deze nieuwe insteek een betere keus is en tot een beter artikel leidt.

4. Formuleer je blogonderwerp als vraag

Stel dat je onderwerp ‘mijn missie’ is. Pff, hoe ga je dan beginnen? Verander het eens in: ‘waarom doe je wat je doet?’ Bij deze blog zou je ‘tips voor als je vastzit met je blog’ kunnen formuleren als ‘help, ik zit vast met m’n blog: wat kan ik doen Jessie?’

Zie het als een vraag van een potentiële klant.

Schrijf deze vraag boven je vel papier of bovenaan je scherm. Je hoeft in je blog ‘alleen maar’ die vraag te beantwoorden. Probeer het gewoon eens: uit ervaring weet ik dat de kans groot is dat je ineens weet waar te beginnen.

5. Schrijf eerst een andere blog

Misschien voel je dat er wel degelijk een mooie blog in het gekozen onderwerp zit maar komen de woorden simpelweg niet. Ga aan de slag met een ander onderwerp.

Volgende keer probeer je het nog ‘ns. Lukt het dan ook niet, dan mag je ervan uitgaan dat het (voor nu) een onderwerp is dat je maar beter kan laten rusten.

6. Zet een escape-blog in

Ik ben een groot voorstander van het werken met een blogkalender. Daarin staan al je onderwerpen, in een strategische volgorde. Je zet er ook je aantekeningen in. Of, om maar iets te noemen, een link naar een artikel waaruit je wilt citeren. Zo begin je nooit met een leeg vel papier of een leeg document.

In je kalender neem je ook een paar reserveblogs op, jouw escapes. Een escape is een simpele blog, bijvoorbeeld een stuk gerecyclede content, die in 5 minuten te publiceren valt. Just in case!

Houd je blogritme vast

Met een escape-blog houd je je ritme vast. Het vreemde is namelijk: na een week niets publiceren zou je denken dat je de week erna zéker niet wilt missen. In de praktijk halen veel ondernemers hun schouders op en denken ‘ach, die ene week kan er nog wel bij’.

Voordat je het goed en wel beseft, heb je al drie maanden niets van je laten horen. Dan heb je pas écht een blogdip te pakken. De vraag is of je het bloggen dan nog wel terug oppakt.

Een blogdip: wat werkt voor jou?

Over wat je allemaal kan doen en proberen als je vastzit, valt een heel boek te schrijven. Maar het is en blijft heel persoonlijk: wat voor jou werkt, hoeft voor mij niet te werken en andersom. Bovenstaande 6 tips zijn de dingen die voor mij het beste werken.

Wat doe jij als je vastzit met je blog?

 

Ook interessant voor je:

 

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

7 reacties op “6 tips voor als je vastzit in een blogdip

 1. Danny Verhoeven schreef:

  Tekst die je al hebt hardop lezen. Iets uitleggen is voor velen vaak makkelijker dan iets opschrijven. Als je gaat uitleggen wat je wilt vertellen komt het schrijven bij mij sneller op gang. Kan wel een rare situatie opleveren als men je tegen jezelf ziet praten haha!

  1. Jessie schreef:

   Ja, dat is ook een mooie. En het is een onderwerp dat ook uitgebreid aan de orde komt in mijn nieuwe videoreeks ‘Toolkit voor je zakelijke blog’. Deze komt over een weekje online. Succes met je blogs, groeten Jessie

 2. An schreef:

  Heerlijk, deze tips. Ik had er gisteren ook last van. Erg on-inspirerend! Wat ik doe? Dat kan variëren van een lekkere wandeling met die twee harige monsters van ons, een kop koffie met m’n lief, iets anders creatiefs gaan doen tot inspiratie bij anderen halen. Over het algemeen: uit mijn hoofd, mijn lijf in. En meestal komt de rest dan vanzelf. Soms te veel en moet je keuzes maken. Of niet. En dan begin je weer van voren af aan ;-).

  1. Jessie schreef:

   Soms heb je het gevoel dat het een cirkeltje is. Maar liever zie ik het als een voortgaande golfbeweging met creatieve pieken en ongeïnspireerde dalen. En ik hoop dat dit ook voor jou geldt, maar 1) door veel te bloggen neemt het aantal blogdips echt af en 2) als je weet hoe je ermee om kan gaan, duren de dips korter. Succes! Jessie

   1. An schreef:

    Dat gaat vast lukken. Dank je wel!

   2. Ida schreef:

    Dag Jessie, dit is best een lange blog. Hoeveel woorden moet/kan een blog bevatten? Ik heb altijd moeite om met schrijven te stoppen. Hebben hier meer mensen last van?

    1. Jessie schreef:

     Als een blog waardevolle informatie bevat en je zorgt voor tussenkopjes, dan kunnen mensen kiezen om alles te lezen of om bepaalde stukken over te slaan. Een blog van 1000 woorden is echt geen probleem. Het idee ‘de lezer van tegenwoordig wil niet lezen’ is allang achterhaald. Natuurlijk probeer je niet in herhaling te vallen en ja, schrijven blijft schrappen. Maar geniet van het feit dat je niet kan stoppen: liever dat dan in een blogdip vastzitten en geen letter op papier krijgen 🙂 Veel succes en groeten, Jessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *