Alle begin…

Alle begin…

Alle begin is moeilijk. Een goed begin is het halve werk. Die eerste overtuiging maakt ‘een goed begin’ knap lastig. Ook als het gaat om een eerste blogbericht op een nieuwe website.

Dat alle begin moeilijk is, is een ‘beperkende overtuiging’. Gelukkig bestaan er ook ‘onbeperkende overtuigingen’. Dat leerde ik van ondernemerscoach en NLP-trainer Irene van Gameren voor wie ik met een boeiende redactieklus bezig ben (de Business Blog School is een nevenonderneming van Tekstraket, het tekstbureau dat ik in 2002 oprichtte).

Ik bewerk voor Irene opnames van interviews over drijfveren van ondernemers tot artikelen van enkele kantjes. NLP wordt niet genoemd, maar er worden wel NLP-principes in toe gepast. Nu hoef ik inhoudelijk niet op de hoogte te zijn – het gaat om wat er tijdens de gesprekken aan de orde is gekomen – maar het is niet moeilijk mijn interesse te prikkelen. En dus ligt ‘NLP voor Dummies’ inmiddels op mijn nachtkastje.

Ga ik Neuro Linguïstisch Programmeren omarmen? Geen idee. Voorlopig ben ik tevreden met de ontdekking dat NLP zoveel méér is dan tsjakka roepen: ik weet niet of Emile Ratelband de NLP-coaches van Nederland een goede dienst heeft bewezen.

De kracht van positief formuleren

Het leuke van NLP is dat het onder andere gaat over de kracht van taal. Over positief formuleren. ‘Ik houd niet van klagen’ schrappen we, en we zetten er ‘Ik kijk graag naar de mooie kanten’ voor in de plaats. Dat negatieve woorden vanuit negatieve gedachten komen, is een typische NLP-gedachte.

Maar wacht even, dat heb ik eerder gelezen in een gedicht van Boeddha. Al snel heb ik de tekst voor m’n neus. NLP avant la lettre…

De gedachte manifesteert zich in het woord,
het woord manifesteert zich in de daad,
de daad ontwikkelt zich tot een gewoonte,
en de gewoonte verhardt zich tot een karakter.

Voor mij springt het woord ‘gewoonte’ eruit. Heel veel uitdrukkingen gaan over gewoonten: clichés worden niet voor niets clichés. Als je altijd hoort dat alle begin moeilijk is, ga je dat – onbewust – geloven. Natuurlijk kennen we ook allemaal genoeg voorbeelden (maar we onthouden de verhalen die aansluiten bij onze overtuigingen het beste).

Stap uit de vicieuze cirkel

Dan is het kringetje rond. Je ziet ertegen op om te beginnen want ja, alle begin… Dat is een vicieuze cirkel waar je niet zomaar uit stapt. Gelukkig is je bewust zijn van het feit dát je rondjes draait een eerste aanzet tot verandering.

Ja, ik zag ertegen op om deze eerste blog te schrijven. Gelukkig kwamen uiteindelijk, toen ik begreep waar die angst vandaan kwam, de woorden vanzelf. Die allereerste zin van dit stukje hoor je mij niet meer gebruiken.

Geloof jij dat alle begin moeilijk is? Heeft die gedachte jou ook wel eens beperkt? Laat het me weten in een reactie hieronder.

 

Ook interessant voor je:

 

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

4 reacties op “Alle begin…

 1. Anneke schreef:

  Ben benieuwd naar de volgende blogs , lk ga ze allemaal lezen . Ik steek er vast wat van op.

  1. Jessie schreef:

   Haha, leuk, een fan! Bedankt Anneke, ik ga m’n best doen. Groeten Jessie

 2. Mirjam schreef:

  Zwemmen, fietsen, in de brugklas of als ik klaagde over iets anders dat moeilijk was. Het antwoord was altijd: alle begin is moeilijk. Zo’n uitspraak blijft je hoe dan ook bij. Ik zeg het nu tegen mijn eigen kinderen. Misschien maar eens mee stoppen 🙂

  1. Jessie schreef:

   Ja, zo zie je hoe zulke uitdrukkingen van de ene op de andere generatie worden overgedragen! Succes in elk geval, groeten Jessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *