Waarom ik de Libelle redactie zo bewonder…

Waarom ik de Libelle redactie zo bewonder…

Op Complimentendag zet ik de internetredactie van Libelle in het zonnetje en leer jij de snelste manier om betere koppen te schrijven. Een blog mét lifehack.

Wie kent de Libelle niet? Misschien blader jij af en toe door het blad, gewoon omdat het een leuk magazine is. Ik volg Libelle sinds 2002, maar meer vanuit het oogpunt: hoe benaderen ze de lezer, en wat leer ik ervan?

Ai, je ziet dat ik meer bladen volg…

In de periode 2002-2006 schreef ik voor diverse Sanoma-titels, dus mijn interesse was op iets anders gericht dan puur op de inhoud. Het ging en gaat mij meer om vorm, denk aan opmaak van de artikelen, koppen en tone of voice.

Tip: Kijk eens vanuit het oogpunt als blogger naar jouw favoriete blad. Vraag je af: wat kan ik ervan leren? Hoe kan ik me laten inspireren?

Ook online is Libelle heel sterk. Vorig jaar kreeg de website libelle.nl de award ‘Website van het jaar 2018’ in de categorie Lifestyle. Verdiend ?

Straks komt Helene van Zanten aan het woord, de redactiemanager van Libelle.nl en Libelle TV. Zij vertelt ons onder andere hoe het koppen-schrijfproces bij hen op de redactie werkt.

Compliment #1 Ultra clickable koppen

De dames van de redactie – nee, er werken geen heren – zijn geweldige koppenschrijvers. In de meeste koppen combineren ze een verlangen met een prachtig resultaat. Joh, vaak wist je nog niet eens dat je dat verlangen had 😉

Maar dat maakt hun koppen nou net zo clickable. Kijk maar eens mee.

1. Ze wakkeren je nieuwsgierigheid aan

Ik héb niet eens een rugtas. Toch maakt de kop me benieuwd. Ik herinner me mijn oude schoolrugzak… met vierkantje. Dus heb je zelf geen rugtas, dan heb je er wel eentje gehad. Of je kinderen hebben een rugzak, of je ziet ze wel op straat.

Wil jij niet weten wat dat vierkantje daar doet? Klik!

2. Een geheim… dit moet je weten!

Iedereen koopt wel eens kleding. Worden we dan voor de gek gehouden? Klik!

3. Hoe en waarom zijn de krachtigste vragen

Iedereen wil handige tips. Als een artikel antwoord geeft op een waarom-vraag of een hoe-vraag, verwerk dat dan ook in de titel. Het werkt!!

De redactie houdt altijd woord. Ze verleiden je met de titel, maar maken de belofte waar. Dat is belangrijk, want clickbait (lett: klikaas) werkt alleen maar tegen je.

Clickbait zijn de sensationele, misleidende koppen die je op internet óók voorbij ziet komen. Maar heb je geklikt, dan kom je bedrogen uit.

4. Let op de call to actions

Ik heb de buttons in de screenshots bewust mee uitgeknipt. Valt het je ook op dat nergens ‘lees verder’ staat, de meest gebruikte tekst door ondernemers in hun nieuwsbrieven en blogoverzichten. Libelle zet ook daar een stapje extra.

Ze versterken hun buttonteksten vaak met ‘hier’. Maar ze hebben het ook concreet over ‘de schoenen’, ‘de trend’, enz. Dus ook de button is clickable.

Tips voor je eigen koppen!

De Libelle nieuwsbrief brengt mij regelmatig op ideeën voor koppen. Ik kopieer niet, maar ik laat me wel inspireren…

De kop is het allerbelangrijkste voor een online artikel. Nou ja, de kop staat op een gedeelde eerste plaats met het beeld of de video.

– Libelle redactiemanager Helene van Zanten

Op basis van de kop beslissen mensen of ze het artikel willen lezen,” legt Van Zanten uit. “Daarom nemen we bij het bedenken van ideeën voor artikelen altijd al meteen de kop mee.”

Wil jij iets leren van de Libelle manier van koppen schrijven? Schrijf dan op Libelletv.nl in voor de nieuwsbrief of download de app via de App Store en Google Play.

Compliment #2 Geloofwaardige vloggers

Had je al meegekregen dat Irma Knol (moeder van…) voor Libelle vlogt? En zo hebben ze meerdere vloggers. Misschien vind jij het leuk om ze te volgen, maar dat zijn niet de vlogs waarover ik het hier met je over wil hebben.

Libelle.nl website van het jaar 2018

Het gaat mij om de weekchallenges. De hele internetredactie moet er af en toe aan geloven. De ene keer staat iemand een weeklang om 5.00 uur op, dan weer eet iemand een week geen suiker of probeert iemand 7 dagen achter elkaar elke dag een halfuur te lezen.

De onderwerpen lopen dus sterk uiteen, en regelmatig zit er iets tussen waarvan je denkt: benieuwd hoe dát is afgelopen.

Zo meteen lees je wat jij met dit format kan.

Ik was benieuwd of de redacteuren zelf hun uitdaging mogen kiezen. Helene van Zanten vertelt me dat de ideeën de ene keer van de hoofdredacteur komen, en dan weer van een stagiair. Iemand gaat een weeklang ‘de uidaging aan’ en houdt een soort weekdagboek bij.

In de vlogs geen opgedofte vloggende dames, maar gewoon hardwerkende vrouwen (en niet alleen twintigers) die zich met en zonder make-up voor de camera vertonen. Geen opsmuk, wel gemonteerd natuurlijk. Laagdrempelig voor maker én kijker!

Ik denk dat ook daar een kans ligt voor jou en mij om dit concept te ‘modelleren’.

Stel, ik daag mezelf uit om een weeklang elke dag een blog te schrijven tussen al het andere werk door. Ik neem elke dag een minuutje video op, en monteer dit aan het eind van de week tot een vlog van een paar minuten…

Zou best tof zijn!!

Compliment #3 Life hacks met droomresultaten

En dan mijn favoriete onderdeel: de life hacks. Filmpjes van max. een minuut waarin een probleem van wereldomvang getackeld wordt 😉 Nou, dat misschien niet, maar de hacks zijn leuk om te kijken. Ook hier zijn de koppen slim geschreven. Bijvoorbeeld:

  • We plakken allemaal onze post-its al jaren verkeerd…
  • Zo gaan je aardappelen veel langer mee
  • Handen vol? Zo kom je alsnog makkelijk door de deur

Ik had geen post-it probleem, maar intussen vertel ik iedereen hoe ze kunnen voorkomen dat hun post-it’jes opkrullen 😉

En ook hier ligt een kans voor jou. Want mensen houden van quick wins, van snelle oplossingen. Dus deel af en toe in een blog een mooie ‘hack’ uit jouw vakgebied.

Welk blad of welke site vind jij ultra clickable koppen hebben? Laten we in de comments een mooie lijst maken!

PS: Ik heb geen aandelen in Libelle of wat voor banden dan ook met het blad.

Ook interessant voor je:

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

21 reacties op “Waarom ik de Libelle redactie zo bewonder…

  1. Jacqueline schreef:

    Dank voor het delen van deze prima tips!

    1. Jessie schreef:

      Dankjewel Jacqueline, leuk om te horen!

  2. Dhini schreef:

    Zo leuk om Libelle of andere tijdschriften te bladeren.

    1. Jessie schreef:

      En natuurlijk om hun koppen te bekijken 🙂

  3. Sandy schreef:

    Leuk dat je deze complimenten stiekem een beetje omdraait naar tips. We kunnen nog wel wat leren van de Libelle.

    1. Jessie schreef:

      Haha, niks stiekems aan. Natuurlijk wil ik de lezer tips meegeven. Dit is een blog hè 😉

  4. Henk schreef:

    Duidelijk dat het vandaag nationale complimenten dag is ?

    1. Jessie schreef:

      Ja, je kan er niet omheen. Toch werkt het best hoor, haakjes om een blog aan op te hangen!

  5. Jacqueline schreef:

    Ik ben geen Libelle-lezer en had nooit gedacht dat je er zoveel tips uit kon halen. Goede tips dus!

    1. Jessie schreef:

      Tof! Ik heb ook een tijdje de roddelbladen gevolgd, maar dan leer je vooral hoe je misleidende koppen kan schrijven… 🙂 Verder maakt het niet zoveel uit welk blad je volgt; gewoon een keer met andere ogen kijken naar nieuwsbrieven die je ontvangt en bladen die je toch al leest.

  6. Feikje schreef:

    Leerzaam inderdaad; bedankt. Maar de koppen / streamers in de artikelen van de papieren Libelle vind ik trenenkrommend! De volgende staan bijvoorbeeld in een modeartikel waar Schotse en andere ruiten centraal staan: Vooruit met de ruit, Wij zijn d’ruit, Fris en ruitig…

    1. Jessie schreef:

      Haha, beetje afgezaagd inderdaad. Maar het idee van streamers kan je wel vertalen naar blogs. Ik zie vaak artikelen zonder quotes of andere uitgelichte teksten, terwijl je die prima kan inzetten om wat extra aandacht op een stukje tekst te leggen!

  7. Kristine schreef:

    Een kop werkt zeker als die nieuwsgierig genoeg maakt, en dat is toch de bedoeling, anders gaat men gewoon voorbij aan het artikel. Goeie tip, ik ga er meer op letten.

    1. Jessie schreef:

      Leuk om te horen. Succes met je blogs!

  8. Janneke schreef:

    Bedankt voor deze blog. Goed om er weer eens aan herinnerd te worden dat je prima kunt ‘afkijken’ van professionals om je eigen blog beter te krijgen.

    PS gouden tip v.w.b. de post-its ?

    1. Jessie schreef:

      Ja, die lifehack, daar doe ik het natuurlijk voor 😉 Afkijken, modelleren, model-leren, het is maar hoe je het noemt.

  9. Melissa schreef:

    Ik lees nooit tijdschriften of boeken, dus deze titels ook nooit voorbij gezien. Maar ik snap dat het mensen nieuwsgierig maakt.

    1. Jessie schreef:

      Je zou je op een nieuwsbrief kunnen abonneren. Niemand zegt dat je dan moet doorklikken om de artikelen te lezen 😉

  10. Chicamoms schreef:

    Ze doen zeker iets goeds. Mooi als ze ons kunnen inspireren!

  11. Nicole Orriëns schreef:

    Ik doe zeker ook wel eens inspiratie op voor blogideeën bij dit soort bladen. Ze gaan al zo lang mee, dat ze echt wel iets goed doen : )

    1. Jessie schreef:

      Leuk! En je hebt gelijk, het is niet voor niets dat ze al zolang bestaan. Groeten Jessie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *