Wat is een plugin?

Van oorsprong is een plugin een invoegtoepassing (plug-in) voor een computerprogramma. Als het gaat over websites, dan bedoelen we meestal een stukje extra software voor je WordPress website. Deze gebruiksvriendelijke software breidt de mogelijkheden van je website uit. Je hoeft geen techie te zijn om met plugins te werken.

In de WordPress catalogus staan >44.000 plugins, zowel gratis als betaald. Elke ontwikkelaar mag zulke invoegtoepassingen voor WordPress bouwen en aanbieden. Hierdoor is het voor de gebruiker soms lastig om een plugin te beoordelen op kwaliteit.

Hoe installeer je een plugin?

Aan de linkerkant van je website staat het kopje Plugins. Je kan kiezen voor:

  • geïnstalleerde plugins > bekijk welke plugins op je site staan
  • nieuwe plugin > doorzoek de plugin bibliotheek
  • editor > bewerk de code van een plugin

Als je geen webtechneut bent, blijf dan ver weg van de plugin editor!

Benodigde tijd: 2 minuten

WordPress plugins downloaden

  1. Ga naar Plugins > Nieuwe plugin

  2. Doorzoek de plugin bibliotheek

    Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een plugin voor…

  3. Klik op Nu installeren

    De plugin wordt automatisch gedownload.

  4. Klik op Activeren

    Je moet de plugin handmatig activeren. Dit doe je met één klik.

  5. Ga naar Settings (zo nodig)

    Vaak zijn de standaard instellingen prima, maar bij sommige plugins moet je de settings aanpassen. Zo moet je bij een social share plugin aangeven op welke kanalen bezoekers je posts mogen delen. En bij een back-up plugin moet je aangeven waar je de back-up wilt neerzetten en hoe vaak je een back-up wilt maken.

Enkele voordelen van plugins

WordPress is prima software, en het is maar goed dat niet alle functies ‘ingebakken’ zitten. Teveel plugins maken je website trager. Dus laat je niet verleiden om alle goed ogende plugins te downloaden 😉

Met goed gekozen plugins kan je bijvoorbeeld een koppeling maken tussen je website en je e-mailmarketing software. Daardoor komen mensen die hun gegevens op je site achterlaten, automatisch op je mailinglijst terecht.

Yoast SEO mag niet ontbreken. Hiermee kan je je zoekresultaten (title tag en metadescription) aanpassen. Ook geeft Yoast tips voor de vindbaarheid van je pagina. SEO is meer dan ‘een jacht op de groene bolletjes’, maar Yoast is een prima uitgangspunt.

Handig als je meerdere producten op je website wilt verkopen, is WooCommerce. Ook dit is geen standaard functie van WordPress, maar met de WooCommerce plugin tover je in een oogwenk je website om in een webshop.

5 tips voor het uitzoeken van plugins

  1. Hoeveel downloads (actieve gebruikers) zijn er? Omdat er miljoenen websites op WordPress draaien, zegt het aantal gebruikers veel over de meerwaarde van de plugin.
  2. Wanneer is de plugin voor het laatst bijgewerkt? Je wilt alleen plugins gebruiken die compatible zijn met jouw versie van WordPress. Bovendien, als de laatste update 2 jaar geleden is, is de kans op veiligheidslekken groter.
  3. Hoeveel sterren krijgt de plugin? Ook dit zegt veel. Ik zou geen plugins installeren die minder dan 4 sterren scoren.
  4. Wie heeft de plugin ontwikkeld? Je kan in de plugin bibliotheek op de naam van de ontwikkelaar klikken. In het profiel lees je o.a. welke andere toepassingen iemand heeft ontwikkeld. Je leest daar ook iets over de ondersteuning die de ontwikkelaar biedt.
  5. Is de plugin responsive (dit geldt alleen voor plugins die een design element toevoegen aan je website)? Je website moet er zowel op desktop als op telefoon goed uitzien. Soms is de gratis variant van een plugin niet responsive en de premium versie wel.

Mijn bonustip is: zoek in Google de plugin op en lees wat reviews. Kan je geen (recente) reviews vinden, dan is dat al een reden om te googelen op ‘[naam plugin] alternatief’. Dit is misschien wel de belangrijkste tip!

Een handige back-up plugin die aan alle voorwaarden voldoet

Enkele aanraders

Hoeveel plugins mag ik gebruiken?

In principe mag je zoveel plugins installeren als je wilt. Maar wat ik al zei, elke plugin maakt je website een beetje trager. Bij zware plugins kan het om enkele tienden van een seconde gaan, bij lichte plugins merk je amper verschil in laadtijd als je die gaat meten.

Als je je website opgeleverd krijgt van je webbouwer, staat er al een aantal plugins in je site. De ene bouwer is heel terughoudend en bouwt extra functies liever zelf in. De andere bouwer levert een website op met > 20 actieve plugins. Daar hoeft niets mis mee te zijn.

Toch wil ik je aanraden om niet al teveel plugins toe te voegen. De extra functie (een net iets mooier contactformulier) weegt niet altijd op tegen de extra laadtijd.

Wil je dat ik een keer kijk naar je website? Vraag een website review aan!

Ook interessant voor je:



Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.