Wat is een 301-redirect?

Met een 301-redirect verwijs je bezoekers door van url A naar url B. Meestal is url A niet meer in gebruik en wil je voorkomen dat iemand op een 404-error pagina belandt. Soms is er geen sprake van twee pagina’s (oud en nieuw) maar heb je de pagina-url aangepast.

De 301-redirect in gewone mensentaal: “Hai, leuk dat je een kijkje komt nemen. Alleen is deze pagina verhuisd. Geen nood, ik zwaai met mijn toverstaf, en dan sta je voor de deur bij het nieuwe adres. Hoef je niets voor te doen. Sterker nog, je merkt het niet eens.”

  1. Hoe stel je een 301 redirect in?
  2. Beste WordPress plugins voor 301 redirects
  3. Het verschil tussen een 301 en een 302 redirect
  4. Met een redirect doorverwijzen naar een externe pagina
  5. Voorkom wildgroei aan redirects

Een redirect voor een te lange link

Veel websitesystemen genereren automatisch een link voor je. Dat is meestal: domeinnaam.nl/titel-van-de-pagina. Als die titel erg lang is, wordt de url dus ook te lang.

Je ziet dat regelmatig bij webshops, bijv. webshop.nl/supergave-sneakers-in-alle-maten-groen-blauw-of-zwart-nu-met-25-procent-korting.

Tja, dat is vanuit SEO-standpunt geen geweldige url. Als je daar achter komt, kan het de moeite lonen een 301-redirect in te stellen.

Hoe stel je een 301 redirect in?

Ik adviseer regelmatig webshopeigenaren en andere ondernemers om linkjes aan te passen. Maar altijd met de waarschuwing: vergeet niet om 301-redirects in te stellen als je geen broken links wilt. Dat is niet zo moeilijk en je hebt verschillende mogelijkheden:

  • Ga bij je hostingpartij naar je DirectAdmin Panel en stel daar de redirect in;
  • Stel redirects in via .htaccess (voor techneuten);
  • Redirect in PHP, JSP/JAVA of een andere programmeertaal (voor techneuten);
  • Gebruik de redirect-optie van je shoppingsysteem;
  • Stel je 301 redirects in met een WordPress plugin (aanrader!).

Beste WordPress plugins voor 301-redirects

Als je geen kennis hebt van programmeren, zou ik kiezen voor een redirect via je hostingpartij of via een plugin. Gebruik je WordPress, dan adviseer ik je om een gratis 301 redirect plugin te downloaden. Je krijgt dan een schermpje als dit te zien.

Simple 301 redirects plugin wordpress

Dit is een screenshot van de plugin Simple 301 Redirects. Een andere veelgebruikte 301 redirect plugin is Redirection, maar er zijn er meer. Zoek een plugin die recent nog is bijgewerkt en liefst getest is met je huidige WordPress versie.

Het principe werkt bij alle plugins hetzelfde. Je vult de oude url in en de bestemmings-url. De bezoeker wordt vanaf dat moment doorgestuurd naar de nieuwe url.

Het verschil tussen een 301-redirect en een 302-redirect

In theorie is een 301 redirect een permanente verwijzing. Voor een tijdelijke verwijzing gebruik je een 302-redirect. De officiële benaming voor een 301 redirect is dan ook 301 Moved Permanently.

  • Bij een 301-redirect gaat de zoekmachine er vanuit dat de oude url niet meer ’terugkomt’. De opgebouwde linkwaarde van url A wordt overgedragen op url B.
  • Met een 302-redirect stel je een tijdelijke doorverwijzing in. Zelfde idee, alleen blijft de linkwaarde van url A gekoppeld aan url A.

Ik moet je bekennen dat ik dit nogal een gedoe vind, dus ik gebruik alleen 301 redirects (slecht advies!) 🙂 Als ik een aanbod tijdelijk offline haal, leid ik de bezoeker om naar een andere pagina. Je ziet in het screenshot hierboven dat je een 301-redirect altijd weer kan deleten, en dan komt de bezoeker gewoon weer uit bij url A.

Met een redirect doorverwijzen naar een externe pagina

Tja, dat kan ook. Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe website hebt. Verder zou ik alleen redirecten naar pagina’s op je eigen website. Je hebt namelijk net gezien dat de linkwaarde naar de bestemmings-url gaat. Dus waarom zou je redirecten van jouw website naar de site van iemand anders? Laat mensen dan maar gewoon op een linkje klikken!

Als je een nieuwe website hebt, heb je natuurlijk wél een redirect nodig van de oude url naar de nieuwe. Dat regel je op het oude domein. Eigenlijk wel logisch, anders zou ik dit kunnen doen: superpopulairewebsite.nl redirecten naar businessblogschool.nl 😉

Een complete website redirecten kan je het beste ‘centraal’ regelen, bijv. in je .htaccess-bestand van de oude site. Doe dit alleen zelf als je hier ervaring mee hebt! Het zou zonde zijn als je zo je hele linkwaarde verspilt of als je website ineens plat ligt. Huur dan liever, bijv. via upwork.com, een technisch mannetje in die dit in een uurtje voor je kan regelen.

Voorkom wildgroei aan redirects

Een bezoeker doorverwijzen gaat heel snel. Toch zal een geredirecte pagina altijd een tikje langzamer laden dan een ‘gewone pagina’. Vaak zijn de voordelen van een redirect groter dan dit nadeel, maar wees je ervan bewust en voorkom onnodige redirects.

Bovendien, als je teveel redirects hebt, neemt de kans op foutjes toe. En dan belandt de bezoeker alsnog op een 404-pagina. Of je redirect van url A naar url B, terwijl url B al doorverwijst naar url C. Redirect dan liever rechtstreeks van url A naar url C.

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.