Afmetingen omslagfoto Facebook en andere FB plaatjes [update 2020]

Afmetingen omslagfoto Facebook en andere FB plaatjes [update 2020]

De Facebook omslagfoto (cover) van pagina’s, profielen en groepen hebben verschillende afmetingen. Ik zet alle afmetingen van alle soorten plaatjes op FB voor je op een rij.

Laatste update: 18 december 2019

Hoe ziet jouw zakelijke Facebook-pagina eruit? Voor de uitstraling van je bedrijf is het belangrijk dat de pagina en posts er netjes uitzien…

… op alle apparaten!

Plaatjes spelen daarbij een belangrijke rol.

Mocht je geen tijd hebben om zelf foto’s te maken, bekijk dan mijn artikel Gratis afbeeldingen zoeken. Hierin niet alleen een lijst met stockfoto websites maar ook een aantal weetjes over copyright.

Waarom alleen de Facebook afmetingen?

Tja, goede vraag. Ik was begonnen aan een blog met daarin álle afmetingen voor álle kanalen, maar:

 1. Zoals gezegd zit een groot deel van de volwassen Nederlanders op Facebook, dus ook een groot deel van jouw doelgroep. In 2019 verloor FB weliswaar een half miljoen gebruikers (bron: Marketingfacts), maar nog steeds verslinden 6,8 miljoen Nederlanders elke dag een stukje van het Blauwe Monster 🙂
 2. Geen enkel ander kanaal hanteert zoveel verschillende formaten als Facebook. Zo heeft je omslagfoto van je zakelijke pagina andere afmetingen dan die van je persoonlijke profiel, je groepen, evenementen of advertenties.

Soms verandert Facebook de afmetingen plotseling. Dit overzicht is bijgewerkt tot januari 2020. Mocht er een afmeting niet kloppen, laat dan de juiste breedte en hoogte (in pixels) achter in de comments. Zo kunnen we elkaar helpen!

Een mobile responsive FB-pagina

Facebook blijft een belangrijk kanaal voor je blogpromotie. Ook in 2019-2020 zal het grootste deel van jouw doelgroep regelmatig op dit social media kanaal rondhangen.

Dus je moet als ondernemer op Facebook zichtbaar te zijn. Dat doe je onder andere met aantrekkelijke plaatjes. De afwerking van de plaatjes is onderdeel van je branding.

Branding draait bijvoorbeeld om de vraag: wil je speels overkomen of juist zakelijk? Daarin is beeld voor een flink deel bepalend. Maar even terug naar de afwerking: snap je dat je met niet-passende plaatjes overkomt als iemand die snel-snel wat in elkaar flanst… en dus ook trainingen of sessies met klanten zal afraffelen 😉

Een mobile responsive FB-pagina ziet er goed uit op desktop, en op alle mogelijk denkbare mobiele apparaten.

Daarom dit up-to-date overzicht van de afmetingen voor je plaatjes op Facebook. Zodat jij met een professioneel ogende pagina voor de dag komt.

Facebook header: omslagfoto en profielfoto

De omslagfoto op je persoonlijke Facebook-profiel is 851 x 406 pixels.

Dan gaan we verder met de omslagfoto van je zakelijke FB-pagina. Verderop vind je het formaat dat je moet gebruiken voor groepen en evenementen. De header bestaat uit:

 • je profielfoto
 • de naam van je pagina
 • de omslagfoto.

Op computer ziet de header van mijn zakelijke FB-pagina er zo uit:

Afmetingen omslagfoto Facebook (cover) 2020

Omslagfoto Facebook (cover): 828 x 475 pixels

Dit zijn de afmetingen die ik sinds een tijdje gebruik. En let op: dit zijn andere getallen dan die je in de Facebook support vindt.

Hieronder zie je het plaatje dat ik heb gebruikt. De balken boven en onder de cover zie je op desktop niet, alleen op telefoon. Ze zorgen ervoor dat op alle apparaten de tekst te zien is.

Je kan voor je Facebook omslagfoto natuurlijk ook een foto gebruiken – met of zonder tekst – waarvan je de boven- en onderkant gemakkelijk kan missen. Maar om je te helpen om een passend plaatje te maken, werk ik even met die gekleurde banen 🙂

Het zichtbare gedeelte op desktop is 315 pixels hoog. Je hebt dus boven en onder een strook nodig van 80 pixels (475 – 315 = 80 pixels).

Hoe maak je een Facebook omslagfoto die zowel op desktop als mobiel passend is?

Zelf zo’n Facebook omslagfoto maken

Benodigde tijd: 10 minuten

Een Facebook omslagfoto maken

 1. Je mag kan deze cover als voorbeeld gebruiken

  Download deze omslagfoto;

 2. Maak in canva.com een template aan

  Voor een Facebook cover die op desktop en mobiel past, houd je 828 x 475 pixels aan;

 3. Plak het voorbeeld in de template

  Upload de voorbeeld omslagfoto. Je ziet, deze past perfect in de template;

 4. Plak jouw afbeelding en tekst er overheen

  Zo, nu weet je waar het zichtbare gedeelte van de Facebook omslagfoto zich bevindt. Plak er je eigen afbeelding, eventuele tekst en balken overheen.

Op mobiel ziet de Facebook header er zo uit. Ik zie nu dat ik iets anders moet verzinnen voor de pijl. Op desktop wijst deze keurig naar de knop ‘registreren’ (om mijn e-book met de blogtips aan te vragen). Op mobiel is het een zielig boogje naar… niks 🙂

FB header met cover en profielfoto op mobiele apparaten

Profielfoto Facebook: 180 x 180 pixels

Iets langer dan een jaar nu maakt Facebook een rond plaatje van je profielfoto. Upload een vierkant plaatje van 180 bij 180 pixels, maar check wel of je geen oor mist 🙂

TIP: wil je 1 foto maken die op alle social media kanalen het goed doet, maak dan een afbeelding van 400 x 400 pixels.

FB toont de plaatjes:

 • 170 x 170 pixels op desktop
 • 128 x 128 pixels op mobiele apparaten
 • 32 x 32 pixels als thumbnail (bij je comments)

Afmetingen plaatje Facebook post

Facebook kan met bijna alle formaten overweg. Handig, zeker als je bijvoorbeeld ook op Instagram zit waar je met vierkante plaatjes werkt. Dan kan je dezelfde vierkante afbeeldingen ook voor Facebook gebruiken.

De officiële richtlijn voor plaatjes bij Facebook posts is: 940 x 788 pixels. Rechthoekig dus. Ikzelf gebruik tegenwoordig vierkante afbeeldingen van 1200 x 1200 pixels, zoals hieronder.

Tip: als je dit blogartikel met alle afbeeldingen wilt bewaren, pin dan deze afbeelding op Pinterest 🙂

Vierkante plaatjes van 1200x1200 pixels kun je zowel voor Facebook als Instagram gebruiken

Steeds vaker zie je ook een soort Pinterest-achtige verticale plaatjes opduiken. Wil jij dat ook, zorg dan voor een plaatje van 1200 x 1500 pixels (of de door Instagram aanbevolen afmetingen van 1080 x 1350).

Afmetingen plaatje bij gedeelde link

Als je in je post wilt linken naar je website, kan dat op 2 manieren:

Manier 1: Je plakt de link in je tekst en gebruikt een plaatje met de afmetingen zoals hierboven beschreven.

Manier 2: Je plakt de url in de post en wacht tot Facebook de gegevens ophaalt van die pagina. Je krijgt dan een plaatje zoals hieronder. Zoals je ziet, is de afbeelding dan iets minder hoog. Eronder staat namelijk de titel en beschrijving van de gedeelde pagina.

Op Facebook zijn de afmetingen van een plaatje bij een gedeelde link anders dan die bij een gewone post.

Je ziet ook dat het in dit plaatje niet goed gegaan is 🙂 De tekst die op mijn site keurig in het plaatje viel, doet dat nu niet meer.

Je kunt namelijk een aparte afbeelding uploaden voor social shares (en dat had ik dus niet gedaan!). Gebruik dan 1200 x 628 pixels.

Je kan een social share afbeelding uploaden in het tabje ‘social’ van Yoast SEO, zie hieronder.

Zo maak je een passend plaatje voor een social share op Facebook met Yoast SEO.

Afmetingen thumbnail Facebook video

Een horizontale video neem je liefst op in 1280 x 720 pixels. Dit noemen we landscape. Verticale video (portrait) neem je op in 720 x 1280 pixels.

Als je een video uploadt, kan je kiezen uit een aantal thumbnails die Facebook voor je maakt. Dit is de ‘startafbeelding’ die je ziet als de video nog niet loopt.

Je kan ook zelf een thumbnail uploaden. De ideale maat: 1200 x 675 pixels.

Afmetingen afbeelding Facebook advertentie

Dit is de enige plek op Facebook waar je een waarschuwing krijgt als het mis dreigt te gaan. Je plaatje wordt dan afgekeurd en de ideale afmetingen krijg je er op een dienblad bij!

Je kunt advertenties op verschillende plekken laten verschijnen:

 • afmetingen FB ads voor in de tijdlijn: 1920 x 1080 pixels (of: 1200 x 628)
 • afmetingen FB ads in de rechterkolom: 1920 x 1080 pixels (of: 1200 x 628)
 • afmetingen FB carrousel advertenties: 1080 x 1080 pixels

Een andere reden waarom Facebook de afbeelding voor je advertentie kan afkeuren, is een overvloed aan tekst in het plaatje. Je advertentie mag zo lang zijn als je wilt, maar Facebook geeft de voorkeur aan advertentieafbeeldingen met weinig of geen tekst.

Een advertentie met teveel tekst-overlay (zoals Facebook dat noemt) krijgt minder weergaven. Check met dit hulpmiddel je advertentieafbeelding.

Afmetingen Facebook groep omslagfoto

De ideale afmetingen voor de cover van je groep: 820 x 462 pixels.

Op desktop is de cover van je Facebook groep omslagfoto maar 250 pixels.

Zorg dus dat eventuele tekst van je cover in het zichtbare gedeelte komt te staan. Natuurlijk kan je ook werken met stroken boven en onder. Deze moeten dan 106 pixels hoog zijn.

Afmetingen Facebook event cover

Met 1920 x 1080 pixels zit je altijd goed bij evenementen!

Afmetingen Facebook Stories

Dit is een van de nieuwste functie van Facebook. Er zit een flink voordeel aan: de stories verschijnen bovenaan de tijdlijn van Facebook.

Gebruik plaatjes van 1080 x 1920 pixels (aspect ratio 9:16). Je kan een story ook ‘pushen’ vanuit je Instagram bedrijfsprofiel.

De Apple onder de social media kanalen…

Laatst somde een vriendin op hoeveel opladers het gezin mee moest nemen op vakantie. Ze kreunde: “Waarom kunnen Apple, Samsung en weet ik welke merken er nog meer zijn, niet gewoon samenwerken?”

Vooral Apple stekkertjes kan je echt nergens anders voor gebruiken. Ik denk dat 1 soort oplader voor alle apparaten commercieel niet erg aantrekkelijk is, maar dromen mag 🙂

Wat dat betreft is Facebook met al die afwijkende afmetingen een beetje de Apple onder de social media kanalen… Ik hoop dat deze blog je heeft geholpen!

beste tips zakelijk bloggen

 

Zoals je ziet hou ik van praktische tips. Mijn e-book ‘Mijn beste 39 tips over zakelijk bloggen’ staat vol met makkelijk toepasbare tips. Een leuke startersgids, en een handige checklist voor als je al langer aan het bloggen bent.

Succes met jouw eigen Facebook-puzzel! Hoe structureel deel jij jouw blogs op je zakelijke pagina van Facebook?

 

Ook interessant voor je:

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

59 reacties op “Afmetingen omslagfoto Facebook en andere FB plaatjes [update 2020]

 1. Astrid van Beest schreef:

  Dankjewel voor de informatie. Ik zoek een manier om mijn zakelijke profielfoto van het midden naar links te verschuiven. Is dit mogelijk? Vriendelijke groet, Astrid

 2. neelsje schreef:

  Thanks voor de uitleg! Ik heb nog een bijkomend vraagje. Als ik een vierkante video 1080×1080 post op Facebook, gebruikt FB toch de verhouding 16:9 en en vult mijn 1:1 met zwarte stroken bij tot formaat 16:9. Weet jij hoe ik dit kan aanpassen dat de volle breedte gebruikt wordt? Dit zie ik vaak in gesponsorde video’s, dus het zou mogelijk moeten zijn.

 3. Cynthia Lukassen schreef:

  Handige tips! Dank je! Ik zit inderdaad nog wel eens te klooien met de covers op de pagina

 4. Rory schreef:

  Flabbergasted begon ik met lezen, maar ergens haak ik af. Begrijp mij niet verkeerd. Súpernuttige informatie, maar zo niet mijn core business. Ik ben creatief. Heb weinig tijd. Hou van schrijven en fotograferen. Stories maken (IG) lekker ‘raw and uncut’. En als ik dan lees over pixels en formaten dan is het enige wat ik denk: “Ik begrijp dit niet helemaal en ik heb er geen tijd voor”. Erg, I know. En wellicht zou ik mij er daarom juist in moeten verdiepen.
  Aan de andere kant is het mij momenteel allemaal even teveel. Ik heb het te druk gehad de laatste paar maanden van 2019. En eigenlijk gaat het daarom even niet zo lekker. Dus voor nu laat ik het even gaan. Maar ik weet al dat ik heel veel technische informatie en tips bij jou kan vinden 🙂

  1. Jessie schreef:

   Grappig, voor mij is FB nog nét te doen. Maar IG en IG Stories al helemaal, daar raak ik van de leg van. Maar vervelend dat het even niet zo lekker gaat. Ik hoop dat dat snel achter de rug is, zodat je van 2020 jouw jaar kan maken!

 5. Mandy schreef:

  Wat een goede blog! Heel duidelijk uitgelegd, ik ga er eens naar kijken

  1. Jessie schreef:

   Heej Mandy, leuk om te horen. Bedankt! Succes ermee. Je nieuwe blog-look is trouwens mooi!

 6. Wanda schreef:

  Handige informatie. Ik zou me inderdaad meer in moeten gaan verdiepen.

  1. Jessie schreef:

   Ach, het jaar is nog jong 🙂

 7. Jouvence schreef:

  Eerlijk gezegd doe ik maar wat met die afmetingen en het gaat me best goed af vind ik zelf. Ik gebruik Facebook regelmatig voor het promoten van mijn blogposts.

  1. Jessie schreef:

   Ha Jouvence, voor gewone FB-posts zou ik het mezelf ook niet te moeilijk maken. Maar die header vind ik zelf wel belangrijk, net als de opmaak van mijn Facebook advertenties 😉

 8. rachel schreef:

  Ik was er mee bekend maar ik gebruik lekker lui canva hiervoor 😀

  1. Jessie schreef:

   Helaas heeft Canva lang niet voor alle headers responsive templates…

 9. Gerwin schreef:

  Goedemorgen, ik probeer een foto van ons bedrijfspand als profielfoto te zetten op Facebook. Maar elke keer zie ik in het rondje maar de helft. Heeft u hier tips voor? Gr, Gerwin

  1. Jessie schreef:

   Ha Gerwin, blij dat ik je per mail heb kunnen helpen. Ziet er goed uit op jullie Facebook pagina. Het gaat er echt om de juiste afmetingen te gebruiken, in dit geval voor de profielfoto, dus 180 x 180 pixels.

 10. Tea schreef:

  Het leek mij ook leuk om te doen. En dus heb Ik voor de zakelijke banner precies gedaan zoals je het beschreef. Maar de banner is met de maten 828 bij 475 veel te groot. Ik heb de banner zelfs verkleint tot 400, en nog paste het niet. Dus of ik doe iets verkeerd, of er klopt iets niet in de uitleg.

  1. Jessie schreef:

   Ha Tea, ik ga je even mailen. Samen komen we er wel uit. Deze week hebben sommige klanten nog met 828 x 475 een responsive omslagfoto voor Facebook gemaakt. Dus ik denk niet dat het aan de afmetingen ligt.

 11. hippiemeisje schreef:

  Ik ben daar eerlijk gezegd echt niet mee bezig, die foto is een foto die ik ooit getrokken heb en wel bij mijn blog past. Ik heb de indruk dat de mensen me wel vinden en eens ze me volgen ook trouwe volgers zijn. Al geef ik eerlijk toe dat de look ook veel doet, maar iemand die mij echt wil volgen om wat ik schrijf, ligt daar dan ook niet van wakker. Dat merk ik zelf heel hard aan de trouwe volgers die ik in real life ken en eigenlijk zelfs door mijn blog heb leren kennen. Maar goed, ik ben ook geen standaard blogger, denk ik vaak 😉

  1. Jessie schreef:

   Hai hippiemeisje, ik denk ook niet dat iemand er wakker van ligt hoor! Wat ik wel denk: 1) bestaat er zoiets als een standaard blogger? 2) je hebt maar één kans om een (goede) eerste indruk te maken. Dat is de reden dat ik de afmetingen van Facebook toch maar volg 😉 En een responsive omslagfoto maken kost max. een kwartiertje…

 12. ingrid schreef:

  Ik was zo blij toen ik canva ontdekt had. Zo makkelijk en leuk om in te werken!

  1. Jessie schreef:

   Ik ben zelf niet bepaald een designer, maar sinds ik Canva ken, lijken mijn plaatjes ergens op 😉

 13. Rory schreef:

  Ben ik nu de enige? Het duizelt mij eerlijk gezegd 🙂 Ik had geen idee. Ik heb ooit een profielfoto ingesteld en volgens mij gaat dat best goed. Diegene die mijn site host en ook heeft gebouwd, heeft mij veel geholpen. Want je begrijpt uit het bovenstaande: ik ben totaal niet technisch. Ik wil alle aandacht richten op mijn core business (schrijven en fotograferen) en alles wat ‘achter’ de site zit en dus ook alle technische details… Ik heb er zo weinig tijd en geduld voor. Dank voor je artikel. Eentje om terug te lezen op termijn.

  1. Jessie schreef:

   Ha Rory, vooral energie steken in waar je goed in bent. Dat advies zou ik ook geven. Alleen is het handig om, in jouw geval, foto’s op het juiste formaat te kunnen laten zien. Zonder dat er neuzen afvallen, om het maar zo te zeggen. En weet je, Facebook omslagfoto en profielfoto is een kwestie van: set (met behulp van dit artikel) and… forget 🙂 Succes!

 14. Dhini schreef:

  Handig artikel! Een tijdje geleden was ik op zoek naar de afmetingen omslagfoto facebook. Thanks voor het uitleggen en delen.

  1. Jessie schreef:

   Graag gedaan!

 15. Amy schreef:

  Door jouw artikel ben ik even goed naar mijn Facebook pagina gaan kijken, maar ook naar de blog. Ik gebruikte dat tabje van Yoast SEO voor Facebook echt nooit.. maar daar komt nu verandering in!

  1. Jessie schreef:

   Ha, leuk dat je de tips uit de blog meteen hebt kunnen toepassen!

 16. Manon schreef:

  Typisch Facebook met voor elk type FB andere afmetingen, haha. Ik gebruik zelf PicMonkey, zij bieden voor elke social media sites verschillende voorgesneden maten aan.

  1. Jessie schreef:

   Hai Manon, PicMonkey en Canva zijn allebei handige programmaatjes. Maar allebei hebben ze geen template voor een responsive omslagfoto.

 17. Sandra schreef:

  Interessant artikel! Ga me echt eens verdiepen in canva.

 18. Yousra Yasmins schreef:

  Wat een handig artikel! Ik ga er meteen naar kijken of al mijn afbeeldingen wel het juiste formaat zijn! Meestal gebruik ik de canva app, maar ik ga het voor de zekerheid nog even nakijken! Bedankt voor de tip!

  1. Jessie schreef:

   Graag gedaan Yousra!

 19. Bergfamilie schreef:

  Ik ben nog niet bekend met Canva, maar ik moet me hier echt eens in gaan verdiepen…

  1. Jessie schreef:

   Dat verdiepen valt wel mee. Canva werkt heel intuïtief, en ik wed dat je er al snel lol in krijgt!

 20. Maaike | Travelbliss schreef:

  Canva is zo handig om al die afbeeldingen op de juiste formaten te maken.

 21. Janet schreef:

  Handig. Ik zou eigenlijk niet weten hoe responsive mijn header op Facebook nu is. Dat is iets waar ik eigenlijk amper aandacht aan besteed.

  1. Jessie schreef:

   Kwestie van even op je telefoon kijken. Ik heb zelf trouwens de Facebook app niet op mijn telefoon; een vriendin heeft het screenshot van de FB omslagfoto op mobiel gemaakt 😉

 22. Laura schreef:

  Goed om te weten. Duidelijk blog!

 23. Henk schreef:

  Ik steek eigenlijk vooral mijn energie in mijn eigen blog, mijn facebookpagina laat ik eigenlijk beetje versloffen. Toch eens wat meer aandacht besteden. dank voor de tips.

  1. Jessie schreef:

   Ach ja, we moeten prioriteiten stellen… maar je kan via Facebook je blogs wel goed promoten!

 24. Melissa schreef:

  Vriendin die pas mijn logo heeft ontworpen, heeft gezorgd dat hij past als profielfoto maar ook als banner.

  1. Jessie schreef:

   Ook een mooie oplossing!

 25. Nicole Orriëns schreef:

  Ik gebruik nu altijd klakkeloos het formaat dat Canva zegt dat geschikt is voor Pinterest/Facebook etc. Ik vind het lastig dat die platforms soms ineens de regels veranderen…

  1. Jessie schreef:

   Voor plaatjes in Facebook posts kan je ook prima Canva volgen. Maar voor de Facebook omslagfoto is de template van Canva niet geschikt; nou ja, niet als je een responsive design wil. En verder dan omslagfoto en plaatje voor post gaat Canva niet, terwijl FB zelf nog talloze andere formaten heeft.

 26. ingrid schreef:

  wat een handig artikel. soms wordt je gek van al die verschillende afmetingen

  1. Jessie schreef:

   Fijn dat je er wat aan hebt Ingrid, succes!

 27. Jouvence.nl schreef:

  Wat een fijne en handige uitleg heb je gemaakt! Ziet er goed uit.

 28. karin schreef:

  Dank je wel! Dit stond nog op mijn lijstje om aan te passen. De afmetingen komen handig van pas!

  1. Jessie schreef:

   Ha, leuk dat dit artikel op het juiste moment komt voor je!

 29. Janneke schreef:

  Handige tip met die stroken boven en onder voor mobiel. Ga ik ook doen. Dank.

  1. Jessie schreef:

   Succes, maak er iets moois van 😉

 30. Xarifa schreef:

  Handig artikel! Dankjewel voor alle afmetingen. Groetjes Xarifa

 31. Sherry schreef:

  Wat een handige blog. Ik ga er zeker naar kijken.

  1. Jessie schreef:

   Graag gedaan en succes!

 32. Linda schreef:

  Handig! Ik ga er binnenkort even naar kijken. 😀

  1. Jessie schreef:

   Succes ermee!

 33. Balou schreef:

  Facebook is inderdaad goed en belangrijk voor het promoten van de blogs! Thanks voor de tips?

  1. Jessie schreef:

   Helemaal mee eens. En dan wil je wel dat je pagina en posts er een beetje netjes uitzien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *