Beginnen met podcasten: jeuk en een duf hoofd

Beginnen met podcasten: jeuk en een duf hoofd

Sinds twee weken verga ik van de jeuk. Netelroos. Een verhaal over hoe ik begon met podcasten en de voordelen van jeuk.

Liever deze blog beluisteren? Dat kan vanaf nu.

NB: Misschien ben jij zelf iemand die liever leest, maar met podcasten breng je je boodschap over op een manier die vooral auditief ingestelde mensen aanspreekt. Naast blogs en videoblogs is podcasting daarom een prachtig medium voor ondernemers!

De medicatie dwingt me om te kiezen tussen enorm duf met weinig jeuk, en een beetje duf met veel jeuk. Beide zijn niet goed voor de zaken, maar een lastminute meivakantie wilde ik er niet van te maken.

Terug naar het begin. Ga even na hoe jij je gedraagt tegenover muggenbulten. Ben je het met me eens dat jeuk gigantisch afleidt? Bovendien slaap ik niet, zodat ik inmiddels duf én moe ben.

Ik op kantoor?

Kortom, ik doe niet veel, en alle creativiteit is foetsie: geen puf voor een blog, de reserveblogs de laatste maanden al verbruikt. Nieuwe reserveblogs schrijven stond op mijn to-do lijst voordat ik in deze netelige situatie belandde. Video is uitgesloten, wat je zeker zou begrijpen als je mijn bultige netelhoofd zou zien.

De vraag die voor mij dan leidend is: als ik in loondienst zou werken, zou ik me dan ziek melden? Vreemd genoeg zie ik mezelf altijd in een kantoorfunctie. En dan zou ik met netelroos zeker gaan werken. Jeuk wordt niet minder als je niets doet!

Op kantoor, zo stel ik me dan voor, zou ik mijn mailbox opruimen, de telefoon beantwoorden en vooral… aanwezig zijn. En in gezelschap zou ik waarschijnlijk ook niet durven krabben, wat de roosjes alleen maar eerder zou doen verwelken.

Dus moet ik gewoon werken van mezelf. De mailbox begint leger te worden, ik ben video’s aan het terugkijken van de cursussen die ik volg. De administratie heeft aandacht nodig maar ik kan niet goed genoeg concentreren. Wat je ook kan doen (bewezen!):

– je map downloads opschonen;
– alle mogelijke schoonmaakprogramma’s over je pc halen;
– mails in handige mappen ordenen;
– eindelijk een overzicht maken van je mailings met daarbij de openingsratio;
– overzicht maken van de urenverantwoording van vorig jaar;
– een brainstorm houden over wat je met jeuk en een duf hoofd kan doen.

Tadaa, en uit die laatste kwam… Dat vertel ik je zo. Eerst even iets over de online training ‘3 successtrategieën voor je zakelijke blog’ die ik niet wilde afblazen.

Een training geven?

Ik vermoedde dat jeuk de training minder zou verstoren dan een duf hoofd. Daarom die dag even geen antihistaminica geslikt. Maar oh oh, die jeuk.

Tegen de avond begon ik te twijfelen aan mijn afweging, maar voor een andere strategie was het te laat. Vlak voor de training die om 20.30 uur begon, nam ik het geskipte tabletje. Ik ging ervan uit dat dat pas later op de avond zou gaan werken en hopelijk zou voorkomen dat de nacht weer een drama werd (als je niet slaapt, is alles een drama).

De training liep lekker. De deelnemers waren enorm betrokken. Het is leuk als er veel interactie is! Ik genoot, en in mijn achterhoofd vormde zich het idee dat adrenaline de histamine aan het verdrijven was… Dat ik universiteiten kon gaan mailen dat ik mogelijk een remedie tegen jeuk had gevonden, en of ze die in een pilletje konden gieten.

Geloof me, met een duf hoofd kom je tot grootse ideeën 😉

De laatste tijd heb ik bij een training de uitgeschreven tekst bij de hand, maar daar kijk ik amper naar. Alleen was ik dinsdag was ik héél erg blij met die uitgeschreven versie toen even over de helft van de training het pilletje begon te werken.

Alleen, een vraag- en antwoordrondje kan je niet uitschrijven. Iemand vroeg iets over een voorbeeld dat ik had gegeven. Ik begon aan mijn antwoord met een samenvatting van het voorbeeld. “Dus als je… als je… hoe heet ze nou? Waar ik het net over had. Irene Moors? Nee, zo heet ze niet. Kom op: Sydney, zwemster, toppie. Hoe heet ze nou?

Gelukkig stroomde de chat vol met Inges (en een hoop smileys). Op het moment zelf was het al grappig. Toch dacht ik even: oh help, het moet niet erger worden. Gelukkig was dit vlak voor het einde. En de deelnemers waren tevreden!

Podcasten dan maar?

Na weer een dagje mail opruimen en wat uitzoekwerk voor een klant, begon het te kriebelen. Niet in de zin van jeuk (die jeuk was er toch wel!). Nee, ik wilde iets maken, iets DOEN. Ik maakte het lijstje ‘wat kun je doen met jeuk en een duf hoofd’.

Ineens popte op: een blog voorlezen. Want wat is het verschil tussen een blog inspreken of een training geven met de uitgeschreven tekst erbij? Podcasten dus… iets wat al op een ander lijstje stond, namelijk mijn verlanglijstje.

​Technisch gezien is podcasten niet zo moeilijk, als je het niet 100% professioneel hoeft aan te pakken van jezelf. Ik neem ook al jaren mijn stem op om te oefenen voor logopedie. En als ik aan het zingen ben, luister ik ook wel eens hoe het klinkt.

Het Start Before You’re Ready virus kreeg me te pakken. Met jeuk is je beoordelingsvermogen ook wat minder, vermoed ik… Maar goed, ik maakte een Soundcloud-account aan en begon.

Nu zijn mijn blogs ook te beluisteren als je aan het wandelen of joggen bent, of als je in de auto zit. De komende tijd ga ik mijn oude blogs toevoegen. Natuurlijk is dit maar het begin: er ‘moeten’ ook interviews komen en andere content die zich vooral leent voor podcasten. Abonneer je hier om niets te missen (iTunes komt later)!

Welke expert op het gebied van online marketing zou jij in mijn podcast willen horen? En wat voor mooie acties zijn er bij jou ooit uit nood geboren ontstaan?

 

Ook interessant voor je:

 

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

6 reacties op “Beginnen met podcasten: jeuk en een duf hoofd

 1. Freeke schreef:

  Jessie,die podcast is geweldig! De boodschap komt nog beter door. Ik weet alleen niet of ik het durf, mijn stem is niet zo welluidend als de jouwe!

  1. Jessie schreef:

   Leuk om te horen Freeke! En joh, als je het mij vraagt is video veeeeeel enger. Bij podcast kom je niet in beeld, ideaal 🙂 En je eigen stem klinkt, als je voor het eerst gaat opnemen, altijd een beetje vreemd. Maar wen er maar aan: anderen horen je stem al járen op deze manier. En zijn zij afgehaakt? Ik snap wel, dit is rationeel wegredeneren van drempelvrees, maar echt, jij kan ook podcasten, dat weet ik zeker! Succes!

 2. Wilma schreef:

  Wat ongelooflijk moedig dat je ook dit weer deelt! En wat sterk en inspirerend om ook uit zo’n niet-leuke situatie (jeuk is inderdaad vre-se-lijk!) tóch weer iets positiefs te halen!!! Je schrijft enorm leuk, zelfs over jeuk ;-). En oh, dat rijmt dan ook nog eens …
  Ik hoop dat je klachten snel verminderen. Sterkte!

  1. Jessie schreef:

   Ha Wilma, bedankt voor je compliment. Ik zal de jeuk en de bulten de groeten doen en vragen of ze willen vertrekken 🙂

 3. Janneke schreef:

  Oeh, jeuk is om gek van te worden. Sterkte.
  In elk geval mooi dat je er inspiratie tot het podcasten uitgehaald hebt! Maar hoewel ik fan van podcasts ben, lees ik een korter verhaal meestal liever als blog. Voor elk wat wils.

  1. Jessie schreef:

   Dankjewel Janneke. Vandaar dat ik in de community zo mwah mwah deed over de training 🙂 Inderdaad, elk wat wils. Dat betekent ook dat je volgers verschillen in voorkeuren. Door contentvormen te variëren, kom je mensen tegemoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *