Copywriting helpt je bedrijf verder (en dat bedrijf is een potje!)

Copywriting helpt je bedrijf verder (en dat bedrijf is een potje!)

Taal verbindt mensen. Ook in 2019. Dus je hebt tekst nodig. Liefst verrekt goede teksten. Open deur. Kom binnen… en ontdek waarom copywriting een ondernemerskwaliteit is waarin je écht moet investeren.

Veel ondernemers besteden copywriting uit.

Er is iets voor te zeggen. Jij bent goed in je vak, en je denkt: een copywriter is goed in zijn vak. Logisch dus dat ik een expert vraag.

Alleen, je zult zelf ook teksten moeten schrijven.

Ik ken maar weinig ondernemers die al hun teksten uitbesteden. Ze schrijven mails, social media posts en offertes. Ze nodigen mensen uit op LinkedIn en ga zo maar door.

Maar omdat ze hun belangrijkste teksten uitbesteden, komt het niet in ze op om te investeren in betere schrijfskills. Terwijl teksten voor een flink deel het resultaat van je marketing bepalen.

Besteed copywriting niet te snel uit

Yep, ik werk sinds 2002 als tekstschrijver.

Toch zou ik mijzelf niet te snel inhuren
Terwijl ik goed ben in mijn vak. Ik meld het maar even 😉

Als het gaat om uitbesteden, denk ik: besteed zaken uit die maar één keer voorkomen of heel specialistisch zijn. Denk aan een website bouwen, je jaarstukken opstellen of een online leeromgeving opzetten.

Copywriting heb je dag in dag uit nodig.

En misschien voel je je geen geboren tekstschrijver en ben je wat onzeker over je teksten. Huur dan een redacteur in om samen teksten te schrijven. Of investeer in een cursus om een betere schrijver te worden.

Is copywriting dan niet heel specialistisch? Nee. Als je kan praten, beschik je over woorden, over taal. En dat is genoeg.

Toch zeggen veel ondernemers dat ze niet kúnnen schrijven. Ben ik het niet mee eens:

  • Meestal zijn ondernemers betere schrijvers dan ze zich realiseren. Ze kunnen namelijk vertellen als de beste, en hebben alleen wat tips nodig hoe ze dat verhaal op een goede manier kunnen opschrijven.
  • Je moeder heeft je niet als schrijver in de wieg gedropt. Klopt, net zoals je op dat moment ook nog niet kon praten en nu wel.

Laatst postte ik dit op Facebook. Want die 10.000 uren regel (hoe discutabel het onderzoek erover ook is) zegt vooral: veel oefening baart bijna altijd kunst. En hoeveel uren heb jij al geschreven in je leven?

Tja, misschien is de dop van de pen vastgeroest omdat je na je middelbare school of je opleiding nooit meer geschreven hebt. Maar de basisvaardigheden heb je wel. Die heeft namelijk een kind in groep 6 al.

Copywriting is een belangrijke ondernemersvaardigheid

De meeste ondernemers spenderen tijd en geld aan vakverdieping. Ze volgen trainingen, bezoeken seminars enz. Vinden ze doodnormaal.

En dat ís het ook, je moet je vakkennis up-to-date houden. Maar als ondernemer heb je ook ondernemersvaardigheden nodig.

Anders ben je een expert zonder klanten.

Als je over ondernemersvaardigheden begint, zie je mensen aarzelen. Ze vinden dat ze niet uit het goede hout zijn gesneden, ze zijn niet voor het ondernemerschap in de wieg gelegd.

Terwijl ze het heel normaal vinden dat ze een 4-jarige vakopleiding hebben moeten volgen om te komen waar ze nu staan.

Niemand verwacht dat je als therapeut, timmerman of boekhouder in de wieg ligt te kraaien. En voor het ondernemerschap moet je geboren zijn…?!

Diezelfde aarzeling en diezelfde argumenten hoor ik als ik met ondernemers praat over copywriting. Ze waren op school niet goed in Nederlands, hoor ik vaak. En ze praten makkelijker dan ze schrijven.

Prima, geloof ik meteen.
Maar heb je tenminste geprobeerd je erin te ontwikkelen?

Waarom zou copywriting een aangeboren talent moeten zijn?

Schrijven kan iedereen tot op zekere hoogte leren. Net als zingen.

Enne, ik luister liever naar een singer-songwriter met een krachtige boodschap en een minder mooie stem, dan naar een coverzanger die beter kan zingen en hetzelfde lied zingt.

Naast oefening is publiceren ook belangrijk. Want elke dag schrijven en nooit een blog (durven) publiceren schiet niet op. Eng? Ja, want dan kan de hele wereld zien dat je af en toe een d/t fout maakt 😉

Download als ebook: Je tekst redigeren in 10 stappen

Vraag de ultieme gids ‘Je tekst redigeren in 10 stappen’ aan.

Als je gaat schrijven, ontdekt de wereld ook dat jij een mening hebt. Ja, jij! Een méning. Ai, misschien zelfs wel een tegen-de-stroom-in-mening. En natuurlijk wil niemand zaken doen met een ondernemer met een mening.

Sorry, beetje melig misschien. Maar ik overdrijf graag om mijn punt even te maken (stijlfiguur in copywriting).

Ik denk dat veel ondernemers hun mening voor zich houden uit angst voor kritiek. En ‘ik kan niet schrijven’ is dan een perfect excuus.

Je onderneming als jampot

Laatst las ik in The 21 Irrefutable Laws of Leadership’ van John C. Maxwell (1940) over ‘De wet van de lat’. Die stelt: je leiderschapskwaliteiten bepalen je kwaliteiten als ondernemer. En die bepalen vervolgens het hoogst haalbare niveau van je bedrijf.

Scoor je een 7 op ondernemerskwaliteiten, dan zal je bedrijf nooit hoger dan een 7 scoren. En meer waarschijnlijk een 6.

In 2002 schreef ik me in bij de Kvk en startte als freelance journalist, zonder enige ondernemerservaring. Ik pitchte artikelen bij kranten en bladen, maar zag dat niet als nieuwe klanten binnenhalen: ik wilde gewoon mooie stukken schrijven.

Pas veel later ben ik mezelf als ondernemer gaan zien.
En niet lang daarna stootte ik mijn neus.

Ik zat in een potje erwtjes. De deksel was pakweg een 3. Toch duurde het even voordat ik snapte welke vaardigheden ik miste.

Eigenlijk waren dat alle vaardigheden minus copywriting. Dat was het enige wat ik wél kon.

Dus daar ben ik aan gaan werken. En daar blijf ik aan werken. De verdeling vakverdieping en werken aan ondernemersvaardigheden ligt nu op ongeveer 50-50%.

Elk bedrijf is een jampot met een deksel. Het jouwe ook. Dat deksel houdt de beste mensen tegen. Het goede nieuws is: je kan de jampot vergroten.

Ik denk dat een belangrijk onderdeel van je leiderschap is: bedenken hoe je je energie strategisch kan inzetten. Dat je bijvoorbeeld nadenkt over wat je uitbesteedt, en wat je misschien beter zelf kan doen.

Misschien omdat jij nu eenmaal zelf het beste kan vertellen wat jou drijft… Of omdat je deze vaardigheid dagelijks nodig hebt, en de investering in het aanleren van de vaardigheid zichzelf snel genoeg terugbetaalt.

En door te werken aan die vaardigheden word je een betere ondernemer. Die betere resultaten bereikt, en die z’n potje erwtjes opblaast tot een mooie stolp.

En of het nu gaat om onderhandelen, persoonlijk leiderschap of copywriting. Het zijn skills die je nodig hebt. Nu en in de toekomst. Zodat je groeit als ondernemer en je onderneming met je kan meegroeien.

Neem jij genoegen met een jampot…?

Als je voor je gevoel met je hoofd tegen de deksel stoot, dan heb je jouw huidige max bereikt. Verwacht dan geen grote groei. Maar weet dat je altijd een keuze hebt.

Je blijft een expert met een hoop inhoudelijke kennis die vakinhoudelijk up-to-date is en niks moet hebben van ondernemersvaardigheden. Dat kan.

Ik weet uit ervaring dat je netwerk dan maar langzaam groeit, je bereik amper toeneemt en je alleen nieuwe klanten haalt uit doorverwijzingen van mensen die toevallig wéten dat je goed bent in je vak.

Dat wil je niet, hoor ik je denken.

Maar zet dan eens op een rij waar jij het afgelopen jaar in hebt geïnvesteerd? Was dat vakverdieping of heb je ook je ondernemersvaardigheden ontwikkeld?

… of maak je er een mooie grote stolp van?

Gelukkig is er ook een andere optie.
Je onderneemt actie.

Je durft kritisch naar jezelf te kijken en je sterke en zwakke punten te inventariseren. En dat niet alleen. Je kijkt met plezier en trots naar het rijtje sterke punten (niet vergeten!) en daarna kijk je naar de zwakke punten.

Je vraagt je bij de zwakke punten af: wat gebeurt er met mij en met mijn bedrijf als dit een zwak punt blijft? Kijk vervolgens naar de top-3 van zwakke punten en ga na wat er nodig is om jezelf op dat punt te verbeteren.

En is dan uitbesteden (op basis van: anderen kunnen het beter) het antwoord, of loont het de moeite om jezelf erin te verdiepen?

Ik help je graag je copywriting te verbeteren

Staat copywriting in de top-3 van zwakke punten, neem dan contact op. We plannen een belafspraak en dan kijken we wat nodig is.

Ik heb geen DIY-cursus, ook al werk ik wel met video-uitleg. Bij mij is alles DIT: Do It Together. Dus aan de hand van de video’s ga je aan de slag en je krijgt feedback van mij.

Ik werk niet met oefenteksten. We oefenen voor een volle zaal. Dus we gaan aan de slag met je webpagina’s, blogs of social media posts.

En zit jouw probleem puur op spelling en grammatica? Dan redigeer ik een tekst van je die we daarna samen bespreken. Zo tackelen we die punten snel en voorgoed. Want in de volgende tekst maak je die fouten niet meer.

Ik hoop dat je van je jampot een mooie stolp wilt maken. Met of zonder mij. Welk cijfer geef je je ondernemingsvaardigheden en wat betekent dat voor je bedrijf?

Ook interessant voor je:

 

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.

16 reacties op “Copywriting helpt je bedrijf verder (en dat bedrijf is een potje!)

  1. Lisette Gerritson schreef:

    Bedankt voor het informatieve artikel. Alles is aan te leren, zolang jij ook de passie ervoor hebt, zeg ik altijd. Een simpel voorbeeld is sales. Sommigen zetten hun passie erin en hebben een geslaagde verkoop, bij anderen kost het wat extra tijd om een geslaagde verkoop te krijgen. Doordat er weinig of geen passie erin wordt gestopt, dan worden in de meeste gevallen sales uitbesteed aan derden.

  2. Manon schreef:

    Ik ben het helemaal eens met Felice in de comments.

  3. Caroline schreef:

    Schrijven is mijn passie en professie. Het is mijn grootste ondernemersvaardigheid.

    1. Jessie schreef:

      Dus voor jou is het dan misschien weer handig om te investeren in verkoopgesprekken voeren. Dat is het mooie van je ondernemersvaardigheden onder de loep nemen: je ziet heel snel op welk gebied er wat bij te spijkeren valt.

  4. puck schreef:

    Grappig wat je quote: je leiderschap skills bepalen de kwaliteit van je onderneming. Vind ik discutabel, want ik ken mensen die bedrijven hebben opgezet die zeer succesvol zijn, maar nou niet bepaald inspirerende leiders zijn. Is dé kracht van goede ondernemers niet dat ze vooral weten waar ze niet goed in zijn, en daar andere mensen voor aannemen?

    1. Jessie schreef:

      Ik denk dat dit weer afhangt van onze definitie van leiderschap. Volgens mij is weten wat je niet kan, JUIST een belangrijk kenmerk van persoonlijk leiderschap. En als je niet goed bent in schrijven, dan denk ik dat er alle reden is om te proberen om er beter in te worden. Zodat je bijv. de mensen die je inhuurt, duidelijk en efficiënt kan briefen. En ja, er is een verschil tussen leiders en inspirerende leiders 😉

  5. Nicole Orriëns schreef:

    Kuch, ik ben eigenlijk niet zo’n ondernemer geloof ik. Ik houd gewoon van bloggen en verdien daar mijn geld mee. Dat brengt helaas met zich mee dat ik allemaal vervelende ondernemerachtige dingen moet doen.

    1. Jessie schreef:

      Tja, dan is het de vraag: ben je tevreden met wat je verdient? Zo ja, prima. Maar als je denkt: als ik met mijn blog meer zou verdienen, zou dat wel heel tof zijn. Is het dan niet tijd om jezelf meer als ondernemer te gaan zien, en je bijv. een keer te verdiepen in businessmodellen voor bloggers?

  6. Felice Veenman schreef:

    Iedereen kan leren zingen, maar slechts weinigen worden zangeres… ik ben het helemaal met je eens dat schrijven voor een deel aan te leren is. Kunst is tenslotte 90 procent transpiratie en 10 procent inspiratie, maar zonder die inspiratie wordt het wel een beetje saai.

    1. Jessie schreef:

      Je hebt gelijk. En naast transpiratie en inspiratie speelt plezier ook een grote rol. Veel ondernemers vinden schrijven niet leuk. Maar ‘niet leuk’ en ‘niet goed in’ doet niet af aan het belang van investeren in schrijfspieren. Een zangeres worden hoeft niet, maar 1x per week in een koor zingen doet wonderen!

  7. Lodi schreef:

    Wat een mooi en eerlijk artikel. Ik heb verschillende cursussen gevolgd voor het schrijven en redigeren en nog leer ik elke dag bij. Het is vooral doen en je niet tegen laten houden door onzekerheid.

    1. Jessie schreef:

      Mee eens. Doen, doen, doen. Het heet niet voor niets een vaardigheid 🙂

  8. Anja schreef:

    Lastig om mijn ondernemersvaardigheden een cijfer te moeten geven. Volgens anderen doe ik het goed, maar ik ben nooit helemaal tevreden.

    1. Jessie schreef:

      Ik heb ook lang geluisterd naar ‘anderen’. Maar zeker als dat familie en vrienden zijn, dan vinden ze het überhaupt al knap dat je een eigen bedrijf hébt 😉 Ik zeg niet dat dat ook voor de mensen om jou heen geldt, maar zo werkt het bij mij. Dus ik moet niet alleen luisteren naar mezelf, maar echt durven kijken naar mezelf.

  9. Henk schreef:

    Als contentpublicist heb ik er alleen maar baat bij dat anderen het schrijven van teksten uitbesteden;-) Maar niemand zal echt alle communicatie uitbesteden.

    1. Jessie schreef:

      Ha Henk, ik snap je punt. Maar je zal ook zien dat jouw klanten weinig noodzaak voelen om echte schrijfspieren te kweken. En ongemerkt vertraagt dat de groei van hun bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *