Wat is SEO?

SEO (Search Engine Optimization) of zoekmachineoptimalisatie houdt in dat je je webpagina’s aanpast zodat Google en andere zoekmachines ze beter kan vinden.

Het verschil tussen SEO en SEA

Als je website hoog scoort in de zoekmachine, levert dat gratis bezoekers op. Dit noemen we ‘organisch verkeer’, en dat is het doel van SEO.

De tegenhanger is Search Engine Advertizing (SEA). Dit zijn advertenties die in de zoekmachine worden getoond. Denk aan Google AdWords.

Dus SEO draait om gratis verkeer, SEA om betaald verkeer (paid traffic).

Advertenties (SEA) staan boven het 1e organische zoekresultaat (SEO)

Ook Google Shopping is een vorm van SEA (paid traffic). In Google staat bij het zoekresultaat dan ‘Advertentie’ of ‘Gesponsord’.

Hier staat boven de organische zoekresultaten een slider met resultaten uit Google Shopping

Is SEO hetzelfde als Google optimalisatie?

Officieel niet. Maar in de praktijk gebruiken zoveel mensen Google dat we vooral naar Google kijken als we aan de slag gaan met SEO.

Bovendien: als je hoog scoort in Google met een pagina, dan zal die pagina ook in Bing, Yahoo of DuckDuckGo het waarschijnlijk wel goed doen.

Uit onderzoek naar het marktaandeel van de verschillende zoekmachines (SpartToro, januari 2019) blijkt dat 92,5% van de Nederlanders Google gebruikt: 70,1% gebruikt Google Search, en nog eens 22,4% Google Images.

Daarna komt YouTube, ook eigendom van Google, met 3,8%. Voor zoekmachines als Bing, Yahoo, Facebook, Amazon, Twitter, Pinterest en Duckduckgo blijft minder dan 4% over.

SEO duurzamer dan andere traffic stromen

Zoekmachineoptimalisatie kost tijd, maar een pagina kan soms langer dan 5 jaar in de top-10 blijven staan en zo duizenden en duizenden bezoekers opleveren.

In adverteren (paid traffic) moet je geld blijven steken.

Social media vormen voor veel bedrijven ook een belangrijke bezoekersstroom. Het nadeel is dat de algoritmes van deze kanalen bedrijven steeds minder organisch bereik geven.

Daarnaast kan elke platform er in principe morgen de stekker uittrekken. We hebben in de loop van de jaren namelijk aardig wat platformen zien sneuvelen, zoals Hyves, MSN, Partyflock en Ello.

Dus ik denk dat het zeker de moeite is om je te verdiepen in SEO. Want mensen zullen altijd een zoekmachine nodig hebben om hun weg op internet te vinden. Misschien is dat over 10 jaar niet meer Google maar een nieuwe partij, al verwacht ik dat niet.

Maar stel dat er een andere zoekmachine komt. Dan zullen misschien bepaalde rankingfactoren zwaarder of minder zwaar wegen, maar de principes van SEO zie ik niet snel veranderen.

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.