Wat is een SERP?

SERP staat voor Search Engine Results Page, een zoekmachine resultatenpagina. Een zoekopdracht in Google of een andere zoekmachine levert meestal tienduizenden zoekresultaten op. Deze betaalde en onbetaalde resultaten worden verdeeld in pagina’s. Zo’n pagina is een SERP.

SERP Search Engine Resultaten Pagina
Elke zoekopdracht op desktop of mobiel levert talloze SERP’s op

Wat staat er op een SERP?

Elk zoekresultaat bestaat uit een titel, link en beschrijving van een webpagina die relevante informatie bevat over de zoekopdracht. Naast deze organische zoekresultaten bevat een SERP vaak advertenties (Google AdWords), gerelateerde zoektermen en soms ook featured snippets, Google maps resultaten enz.

Top-10 posities zijn belangrijk

De meeste mensen kijken niet verder dan de eerste resultatenpagina, de eerste SERP. Daarom is het voor je organische verkeer (traffic vanuit Google waar je niet voor betaalt) zo belangrijk dat je als bedrijf op een aantal relevante zoekwoorden een top-10 positie hebt.

Gebruik een SERP checker

Als je wilt weten waar je ongeveer rankt met een bepaalde zoekterm, gebruik dan een SERP checker. Je hebt zowel gratis als betaalde Search Engine Ranking Position checkers.

De gratis tools moet je wel met een korreltje zout nemen. Haal eens een rijtje zoekwoorden door verschillende tools; ze geven een goede indicatie van je ranking, maar je zal niet twee keer dezelfde resultaten krijgen…

Ik gebruik zelf regelmatig de Free SERP Checker for Google van Cleverstat.

Interessant? Deel dit artikel zodat ook andere ondernemers ervan kunnen profiteren.